tisdag 1 juni 2010

ÄNTLIGEN ÄR VI FRIA - FRÅN OMBILDNINGSHOT OCH FRÅN PETTER


I dag är vi lyckligare än någonsin. I onsdags gladde vi oss åt att omröstningen vid köpestämman gav nej-sidan segern. I dag jublar vi därför att ombildningsstriden i Piskan en gång för alla är över.

Det blir inga ombildningar i kvarteret Piskan. Det blir inga stämningar till tingsrätten. Inga fler Petter Brolin-brev, inga fler öppna hus, inga fler affischer, inga fler krissamtal ... Och framför allt Piskan är och förblir ett kvarter med 170 hyresrätter, och detta respekteras av BRF Wollmaria. Tack för det!

Nu tänker vi vila ut några dagar. Så småningom kommer vi med en fylligare rapport. Kanske också en Petter-lathund. Vi tror att alla som råkar ut för ombildningskonsulten Petter Brolin kan behöva hjälp och råd för att kunna hantera hans knep och hans manipulativa argumentationsteknik.

Resultatet dög inte
Köpestämman ägde alltså rum i onsdags. Då genomfördes och slutfördes omröstningen. Resultatet blev majoritet i endast tre av sju fastigheter (krävs majoritet i alla).

Eftersom Petter Brolin inte tyckte att resultatet dög och eftersom han inte respekterar individens val ajournerade han mötet till måndag (igår). Petter och inte mötesdeltagarna fattade beslutet om ajournering – bland annat därför var det olagligt.

Efter ajourneringen startade springet. En del nejsägare åkte bort över helgen. Andra reglade dörren och stängde av telefonen … Men många fick finna sig i upprepade telefonsamtal, knackelibank på dörren och så hotet ”Nu hänger allt BARA på dig.”

Petter kopplar Nordea
Endast några timmar före stämman hade Petter Brolin lyckats med att sätta koppel på min egen bank Nordea på Rosenlundsgatan, Södermalm. Petter gav tjänstemannen i uppdrag att ringa och övertyga ett antal nej-röstare och tjänstemannen lydde. Mer om detta i kommande blogg. Det desperata röstfisket resulterade i ett par nya röster, ogiltiga sådana. Men fortfarande saknades majoritet i två fastigheter.

Härlig fest

Efter det definitiva segerbeskedet i går kväll hade vi en spontan, härlig fest på gården, där även några ja-sägare deltog. En märklig sak inträffade – fem ja-röstare kom och tackade oss/kramade oss för att vi jobbat så hårt för ett nej. Det handlar om personer som av sina barn tvingats att rösta ja, men också om personer som utsatts för påtryckningar på temat ”nu hänger det bara på dig”. Alltså personer som skrivit på fullmakt fast de varken ville köpa eller bli resthyresgäster.

Allas ansvar
En del har oroat sig över att stämningen på gården ska bli usel. Men då säger jag som Mari-Ann, ordförande i vår lokala hyresgästförening och en drivkraft i Rädda hela Piskan: ”Det är allas ansvar att se till att Piskan även i framtiden blir ett trevligt kvarter.” Det var för resten hur trevligt som helst i dag, i tvättstugan och på gården.
Lena Israelsson

34 kommentarer:

  1. Eva Israelsson1 juni 2010 kl. 23:58

    Eftersom dom olika brf var så illa skött gissar jag att de som var med i föreningen var måttligt intresserade av ombildnig i praktiken. Hur kan man annars förklara att 7 portar med vanliga vettiga människor inte lyckas få till en bättre förening.

    SvaraRadera
  2. Grattis till framgången med att bevara hyrerätten i "Piskan".
    Terje

    SvaraRadera
  3. ...och grattis till att bli Stockholmsmodellens förlorare.

    Fråga Terje vad den innebär för er i hyreshöjning. Ni kommer inte att få något vettigt svar. Bara yrande om simuleringar och inget klart - det har HGF kört med länge nu.
    Anledningen? När Stockholmsmodellens tryne visas upp kommer folk bli förbannade.
    Vem skriver på ett avtal utan att ha en aning om konsekvenserna för tusentals människors livssituation? Rätt svar är HGF.

    SvaraRadera
  4. GRATTIS önskar en S-näcksbo

    SvaraRadera
  5. Terje, tyvärr tror jag dock inte denna "räddning" kommer gagna medlemssiffrorna i HGF speciellt mycket. Tänk på att 67% av de boende i kvarteret var för en ombildning. Och oavsett hur högljudda vissa personer är i den kvarvarande minoriteten kvarstår detta faktum.

    SvaraRadera
  6. Martha i Hagen2 juni 2010 kl. 10:02

    Anonym 04.49

    Jag har läst hälsoekonomi och där använder man sig också av simuleringar, då för att få fram det mest effektiva läkemedlet till det bästa priset för den som ska använda läkemedlet. Det man gör är att jämföra likartade produkter via simuleringar över tid. Det är en process som tar lång tid för det är många parametrar som ska tas i beaktande. En väl gjord undersökning ska alltså visa på det bästa för den som ska utnyttja det som har undersökts, både vad det gäller pris och nytta.

    Det går alltså inte att spekulera i vad kommande hyresättning blir idag.

    SvaraRadera
  7. GRATTIS GRATTIS GRATTIS! Jag är så glad för att nej-sidan vann även hos er. Förstår att ni måste vara mycket lättade men även hemskt trötta. Det är ju en pärs att gå igenom en sån här sak. Vill även säga TACK! för att ni hjälpt till att bevara ytterligare några hyresrätter. Dom behövs! Gårdagens Metro rapporterade att "i Stockholm har en femtedel av hyreslägenheterna försvunnit, och antalet bostadsrätter nästan fördubblats". Jag vill också säga ett stort BUU för er som terroriserade folk genom ständiga påringningar på dörren! Hoppas ni fattar att ni har betett er mycket illa.
    Annika i Bagis

    SvaraRadera
  8. Lena, du skriver om glädje och fest och att det är hur trevligt som helst på gården och i tvättstugan. Vi måste leva i två skilda världar. Kvarteret kokar av ilska, besvikelse och frustration. Systemet är vansinnigt när en minoritet på 32% ska få rasera drömmar och framtidshopp för en majoritet på 68%. Jag drar mig till minnes när jag gick i grundskolan och vår klass inte fick åka på klassresa pga av att några få bråkstakar hade uppfört sig illa. Det kallas KOLLEKTIV BESTRAFFNING.
    Vi får väl hoppas nu att SB inte säljer ut till högstbjudande privatvärd som lyxrenoverar och chockhöjer hyrorna.

    SvaraRadera
  9. Tro´t eller ej, men jag förstår din besvikelse. Däremot förstår jag inte ditt sätt att hantera den. Ett problem är att du inte hänger på gården som så många andra. Testa gärna att sitta på den gemensamma stora sittplatsen utanför WY 37/39. Där sitter både ja och nej och jag hör bara trevligt vardagssnack och lite garv där emellan.
    Sen var det matematiken. Du räknar alltså med de fyra olagliga röster som ni fiskade efter det att omröstningen var avslutad. Det gör inte jag och det skulle inte heller tingsrätten göra. Resultatet vid den enda lagliga stämman, den 26 maj, var ett par procentenheter lägre än 67.
    Men procent hit och dit - lagen kräver två tredjedelar i varje fastighet. Det finns därför ingen anledning att rikta besvikelsen mot oss i Rädda hela Piskan-gruppen. Å andra sidan är jag vid det här laget immun mot din hånfullhet.
    lenai

    SvaraRadera
  10. Jag vill sälla mig till alla er som får glädjen och tryggheten att få fortsätta att vara hyresgäster hos SB!
    Jag delar er glädje.
    De flesta har ju aktivt valt att bo i hyresrätt. De som talar om "att gå miste om världens klipp" har nog inte riktigt förstått att många kanske föredrar hyresrätt framför en osäker skuldsättning på flera miljoner i bank.

    Nu är den diskussionen över och det är bara att hoppas att fler av de kvarvarande ombildningsförsöken slutar lika lyckligt.

    Lena Blomberg, Bromma

    SvaraRadera
  11. Det här med antal jaröster, ni som skriver att det var 67 -68%, det kan det väl inte ha varit, isåfall hade väl inte nejsidan vunnit?

    Men jag vet också i mitt eget område var det några som skrev på fullmakter som aldrig tänkt köpa. Några som inte orkade med dörrknackning och några som fått höra att det var bra bytesvärde.

    anna

    ps. i stockholm finns det gott om bostadsrätter för er som vill köpa.

    SvaraRadera
  12. 32 % får spöka för en överväldigande majoritet och ylar om storseger.
    Märkligt agerande...

    Nu får vi se om rädda-gamlingarna orkar jobba för kvarteret i samma takt som de klagade under ombildningsprocessen.

    SvaraRadera
  13. Anonym 22:16
    Och vad tänker du göra? Stänga in dig och låta ditt förakt förpesta din tillvaro?

    Mycket är på gång i kvarteret. Åtgärder som har försenats pga av ombildningsprocessen. Du är välkommen att vara med. Unga krafter behövs också!

    SvaraRadera
  14. Jättegrattis från mig och väldigt många andra hyresgäster i kvarteret Linjalen.

    Ni har gjort ett alldeles lysande arbete. Nätverk som våra gör inte bara en insats för hyresrätten - vi ägnar oss faktiskt åt välbehövlig folkbildning också.

    Harebäst!
    Johan Johansson / Rädda Linjalen

    SvaraRadera
  15. "Nu får vi se om rädda-gamlingarna orkar jobba för kvarteret i samma takt som de klagade under ombildningsprocessen."

    "Rädda gamlingarna" har väl gjort mycket för gården och den allmäna trivseln redan innan ombildningsäventyret startade. Lär dig respektera andras åsikter! En vacker dag kanske någon bjuder dig på äppelkaka på uteplatsen.

    Grattis!

    / Peter

    SvaraRadera
  16. Nu när allt är över måste jag även passa på och berömma er som varit ansvariga för denna bloggen. Förutom intressant läsning även mycket fiffiga bilder:) Den med damerna på bänken och Arnold får förstapriset. Well done!

    / Peter

    SvaraRadera
  17. Tack Peter. Men den bästa har du inte sett än, kommer om några dagar.
    lena i

    SvaraRadera
  18. Jonna Drakenberg7 juni 2010 kl. 22:52

    Grattis piskan!

    Ja det är verkligen en seger för Stockholmarna att några hyresrätter lyckats räddas, fram för ett blandat boende där människor, oavsett storlek på bankboken, har möjlighet att bo i staden!

    Vi i Draken väntar nu på omfattande renoveringar, de som legat på is under ombildningsprocessen. Stammar, badrum, kök, golv, fönster, balkonger, gårdar, garage... Allt ska göras om. Till en mycket rimlig hyreshöjning!!

    SvaraRadera
  19. Hoppas Stockholmsmodellen slår hårt och skoningslöst.
    Det har ni förtjänat efter denna smutskastningskampanj.

    HGF vill inte ens säga vad modellen kommer innebära, ni får tänka ut själva hur lovande det låter...

    SvaraRadera
  20. Ett stort grattis till Piskan!

    Kort rapport från de gårdar i Dalen som lyckades bli kvar som hyresrätt. Ett omfattande arbete med stambyte, fönsterbyte och nydragning av el har startats upp på två gårdar (Hasselgården och Poppelgården).

    När detta är klart står bland annat Kastanjegården på tur. Vilket välkomnas. Kan räkna upp ett 20-tal vatten- och fuktskador på denna gård. Jag har själv haft tre, och då menar jag riktiga vattenskador då väggar och golv blivit vattenskadade och fått bytas ut.

    Hur någon överhuvudtaget kan köpa lägenhet i Dalen med det faktum att ALLA gårdar har dokumenterade kostnader för vattenskador (kolla med Svenska bostäder) förstår jag inte. Orsaken är bland annat underdimensionerade ledningar och dåliga kopplingar.

    Ett varningens ord till er som står under ombildning - kolla noggrant upp fastighetens historia.

    Bevara hyresrätten.

    SvaraRadera
  21. GRATTIS såhär i efterskott hälsar vi er ALLA!!!

    Vänligen
    Christer Heldt
    Hägerstens Boendeförening

    SvaraRadera
  22. Vad tänker ni om att allmännyttan enligt riksdagsbeslut ska bli affärsmässig? Det innebär väsentligt högre hyror för hyresgäster. Ytterligare en försämring för hyresgäster som Hyresgästföreningen varit med om att förhandla fram. Tidigare har de ju bl a förhandlat bort det regelbundna lägenhetsunderhållet. Att bo i hyresrätt kommer alltså bli dyrare och standarden kommer bli allt sämre. Bostadsrätt ter sig som ett allt bättre alternativ. Vilka ytterligare försämringar kan hyresgästföreningen vara med om att förhandla fram?

    SvaraRadera
  23. Förstår ni som röstat nej inte att ni har fattat ert livs största felaktiga beslut?

    Förmodligen köper ni postkodlotter för att ha chansen att "lyckas" och att bli något som är accepterat i Jantesverige. Eller ännu bättre om man kan vinna på lotto...

    Man måste helt enkelt vara "dum i huvudet" om man tackar nej till en omedelbar värdeökning om minst 1,5 miljoner kronor i KOMBINATION med lägre månadskostnader och reella möjligheter att påverka sin framtida situation.

    Hyresrätten behövs! Grattis till segern i kampen! Ja en sak skall ni va jävligt medvetna om: Vinner Socialdemokraterna i maskopi med Miljöpartiet och Kommunisterna så kan ni titta er i arschlet efter hyressänkningar och underhåll. Alla skall med och det innebär att skatterna höjs och Svenska Bostäder tvinga öka sitt resultat. Den som kan betala, kan alltid betala lite mer.

    Jag lyfter på hatten för er alla som kämpat och som förstod. Nu är ni tyvärr lika körda som de övriga....

    SvaraRadera
  24. GRATTIS!!!!!!!!! själv flyttar jag ifrån Aspudden efter 20 år här. Det blev bostadrätt, fastän det var så bräckligt d 30 april men den 11 maj så lyckades bostadsrättsivrarna "få" majoritet med en röst.. Jag var ensam nej röstare i mitt hus hela vägen.. B. 86 år ska -"köpa" sin lgh nu. vilket han verkligen inte ville från början. Det känns inte bra alls det här. Aspudden går inte längre att känna igen.. Nu har medelklassen= mnsk som tjänar på den borgerliga politiken tagit över här mer el. mindre. Ursprungsbefolkningen får flytta längre och längre ut i förorterna.. som med Indianerna.. de får bo i reservat=förortsreservat.. Jag kan inte annat än att gratulera er för er kampanda.
    Och just dum i huvudet har jag fått höra att jag är . .de senaste månaderna. som om allt hela tiden handlar om pengar. som om inga andra värden finns.. var ska alla ungar bo om de inte har föräldrar med pengar. ordet SOLIDARITET har anonym hört talas om det? att man kan vilja ägna sig åt annat än att tänka på bolån och räntor... och blir man nödvändigtvis lyckligare av 1.5 milj. i värdeökning.. undrar det? en nära släkting till mig hade just flera miljoner, men hon mådde inte så himla bra ändå. Hon hängde sig till slut..

    SvaraRadera
  25. "Ursprungsbefolkningen" kommer att få flytta längre ut till förorterna i alla fall - eftersom Allmännyttan ska bli affärsdrivande och genomförandet av Stockholmsmodellen innebär att hyrorna blir högre i attraktiva områden. Att bo i hyresrätt kommer att bli mycket dyrare. Ombildning till bostadsrätt ter sig allt mer som ett bättre alternativ.

    SvaraRadera
  26. Hyrorna är redan höga i attraktiva områden. Stockholmsmodellen är en utjämningsmodell och de få lägenheter som har låga hyror i innerstan kommer att få höjd hyra. Rent socioekonomiskt slår det nog inte så hårt för de som bor i innerstan då det har gentrifierats rätt så kraftigt de senaste åren. Framförallt på Söder. Där bor en majoritet av medelinkomstagare med bra löner.

    I skenet av den tanken så verkar ombildningarna bara gå ut på att skaffa sig mer kapital (på ett billigt sätt) för att ordna annat boende, villa t.ex.

    Den som har, vill alltid ha mer.

    SvaraRadera
  27. I alliansen Sverige står Jan Björklund i TV och säger att det finns två sätt att bli rik i just S. det ena är genom arv och det andra är genom ett bostadsklipp, jag tror t o m han sade klipp. Det säger ju allt, åtminstone en hel del. Bostaden är först och främst ngt som man spekulerar med i alliansens Sverige.
    Så har ett par el. är det fler? BR kämpar i Gröndal i Sthlm försökt förgifta ett 20 tal träd vid vattenbrynet. Träden skymde utsikten ansåg dessa BR kämpar. så de tog saken i egna händer och satte in giftampuller i täden. Flertalet träd har gått döden till mötes, ngr går kanske att rädda. BR kämparna vill få ut maximalt värde för sina BR. Utsikten från lgh får ju då inte skymmas av grönskande träd. Eller hur?

    SvaraRadera
  28. Ett förtydligande, träden skymde utsikten från BR kämparnas lgh. Sjöutsikt har enligt dessa herrar, för det visade sig vara herrar, högre ekonimskt värde än att se ett antal grönskande träd när man blickar ut från sin lgh. Den ekonomiska värdeskalan är den allena rådande i Sverige. Uppenbarligen ska man inte ha några andra gudar än Mammon.

    SvaraRadera
  29. Haha...
    Vill man ha ett gott skratt är vänsterbloggarna säkra kort.

    Undrar hur mycket ni skrattar när Stockholmsmodellen tvingar upp er hyra fyrsiffrigt mer till förmån för låg höjning i något kriminellt förortsområde.

    Tänk rätt, tänk bostadsrätt!

    SvaraRadera
  30. Anonym 11 juli 23.41

    Återigen en som tittat djupt i kristallkulan och som vet precis hur hyressättningen kommer att bli framöver. Eller har man tittat för djupt i något annat?

    Återigen - hyrorna ÄR redan höga i innerstan. De få innerstadshyresrätter med låg hyra kommer att få en högre sådan.

    SvaraRadera
  31. Till dig som skriver om vänsterbloggar och "tänk rätt, tänk bostadsrätt".
    För det första ingen av rädda-bloggarna är partipolitiskt bunden. för det andra vi är många alliansväljare som är mot ombildning också. Gäller bara att få stadsborgarrådet att inse detta.
    Och till sist: bostadsrätt el hyresrätt är lika rätt båda två. Man väljer väl det som passar. Men i ombildningshysterin blir det alltid några som blir grymt besvikna vare sig ja el nejsidan "segrar".

    SvaraRadera
  32. Hyrorna är redan högre i innerstaden än i förorten.
    Och större ska skillnaden bli!

    Att HGF inte avslöjar något vettigt om Stockholmsmodellen är för att de räds den kritikstorm som väntar från områdena som ska betala kalaset (innerstaden).

    Den i innerstaden som lockas av nya hyresmodellen räcker upp en hand! :)

    Bostadsrätt is the grej!

    SvaraRadera
  33. Vi här i Hägersten hurrar! Det är bara att gratulera! Hela denna ombildningshysteri är som ett stort svart moln,så vi förstår er lättnad.

    Ha en fortsatt trevlig sommar
    Önskar

    Christer Heldt

    Hägerstens Boendeförening

    www.räddavästertorp.se

    SvaraRadera