måndag 15 mars 2010

HEJ, JAG HETER PETTER OCH JAG HAR NÅGRA FINA ERBJUDANDEN

Ut smög ombildningskonsulten Galären. In skramlar konsulten Petter Brolin (Brolin Ombildning & Förvaltning AB), i pressen omskriven som en konsult med uppseendeväckande metoder.

Och det kommer att skramla, det kan jag lova. I morse intervjuade jag P-O Brogren, presstalesman vid Hyresgästföreningen. Han har rykande färsk information om konsulten i fråga. Så här säger han:

- Nu har Petter Brolin gått över alla gränser. I kv Brinckan Lehusen på Södermalm behöver inte ens hyresgästerna gå till banken och låna pengar för att köpa. Här om dagen fick de ett erbjudande om att köpa och sälja samma dag och på en gång kvittera ut mellanskillnaden på ett par hundra tusen. Att man samtidigt blir av med sin bostad är en annan sak, det finns ju härbärgen.

I den skrivelse från BRF som vi fick i helgen framgår det att Petter Brolin tänker vara generös även i Piskan. Man kommer att se till att ombildningen ”blir bra för oss alla oavsett om man tillhör den gruppen som vill köpa sin bostadsrätt eller om man vill fortsätta att hyra sin hyresrätt”.

I Brolins värld betyder det att hyresgäster erbjuds förmåner, eller mutor om man så vill, för att de ska skriva JA på en fullmakt. Ungefär så här: Du behöver inte köpa, utan säg bara ja. Då slipper du hyreshöjningar under några år. Att nästa styrelse kan riva upp löftena är en annan historia. Kanske får du i stället samma erbjudande som Brolin gav till hyresgäster i Haninge, 25 000 kronor till vitvaror och upprustning av din hyreslägenhet bara du bidrar med en jaröst.

Kolla gärna de här länkarna om konsulten! http://www.svd.se/stockholm/nyheter/ja-rostare-far-byta-bort-borattsoption_1292077.svd och http://mobil.sr.se/site/index.aspx?offset=8&artikel=2096607&unitid=103

Ni som fått brevet från BRF i Piskan har säkert liksom jag förundrats över att styrelsen har klonat sig. Plötsligt uppträder den i två kostymer: BRF Piskan Söder och BRF Maria Wollmar, båda lika illasittande. Länk till brevet.

Jag tänker inte reda ut härvan här och nu. Och den reds naturligtvis inte heller ut i skrivelsen eller på BRF:s hemsida. Där har man inte ens förklarat varför Galären backade ur, trots att företaget lagt ner massor av pengar på Piskan.

Konstaterar i alla fall att det är fantastiskt att styrelsegänget kryper till korset och erkänner att stämman den 24/2 var ogiltig och att man planerar att gå den rätta vägen, det vill säga genom att låta länsstyrelsen kalla till en stämma där ett en laglig styrelse äntligen väljs. Finemang!

Och då vill man ju tro att den olagliga styrelsen ska ta ett steg tillbaka i väntan på att det juridiskt korrekta valet ska äga rum. Nejdå, man anlitar en ny konsult (Petter alltså) utan att denne ens har fullmakt att företräda föreningen, vilket vi nu uppmärksammat Svenska Bostäder på. Man beställer också en teknisk besiktning. Det är ofattbart och dumt!

BRF fick sju månader på sig av Svenska Bostäder, en månad mer än andra föreningar. Fyra och en halv månad av tiden har man slarvat bort genom att strula med formalia. Två och en halv månad återstår. Och det finns ännu ingen legal styrelse. Däremot en illegal styrelse som ständigt skapar nya problem. Problem som ytterligare kommer att fördröja processen.
Lena Israelsson

31 kommentarer:

  1. Varför lägger ni inte in brevet från styrelsen, man blir ju lite nyfiken på vad dom skriver.
    Wollmar

    SvaraRadera
  2. Varför har Galären slutat upp med att vara konsult för Piskan?

    SvaraRadera
  3. Skönt att redan nu få veta hur det kommer att kunna bli i framtiden. Några som smyger omkring på gården och inte ens pratar med medlemmarna om hur de vill ha det. Fy sjutton för en sån konsult. Tror dom attt vi är dumma i skallen eller?

    SvaraRadera
  4. Här kommer ren spekulation, som någon i Brf Piskan gärna får motbevisa. Om detta inte sker, vi vet ju att de är inne och kollar bloggen flera gånger per dag, så får man väl anta att spekulationen träffat rätt.

    Galären har i mantimmar lagt ned runt hundra tusen kronor. De ville gärna vara med till slutet och kvittera ut ett arvode runt 2.3 miljoner kronor. Men samtidigt är de realister, de har varit med förr. De tror bara på det som är verkligheten, eller kan baxas fram till verkligheten. De är inga barnungar, utan tänker i kronor, och i ören om så fordras.

    Nu har de lämnat detta projekt, och slickar såren efter den faktiska förlust de fått inkassera. Alla projekt landar inte i framgång, fast för Galären går det mesta bra.
    Dock inte denna gång. De vill inte kasta bra pengar efter dåliga. De vill inte öka på sin förlust i ett hopplöst projekt. De kastar in handduken, för att prata boxningssvenska.
    Finito.

    Kom igen nu, 'styrelsen', hitta blottor i detta! Nu har ni fått en uppercut. Satsa lite själva i matchen!
    Kanske en vänsterkrok?

    SvaraRadera
  5. Det här känns ju obehagligt och oseriöst. Jag undrar också varför galären drog sig ur!? Är det någon som vet? Det är en stor affär att göra och då vill jag veta allt såklart. Måste ju veta vad jag köper och jag vill vara med och välja styrelse!
    En som är i valet och kvalet.

    SvaraRadera
  6. Hej alla
    Jag tror jag ringer Galären och frågar.
    Wollmar

    SvaraRadera
  7. Nu finns länk (länklista till höger) till det informationsblad som BRF delade ut 100314. När jag frågar ombildningskonsulten Carl-Erik Tåhlin vid Galären varför de hoppat av svarar han diplomatiskt: "Vi har haft en diskussion med företrädare för bostadsrättsföreningen och i gott samförstånd beslutat att gå skilda vägar. Mer har jag inte att säga." Nu hoppas vi att BRF-styret har lite mer att säga.
    lenai

    SvaraRadera
  8. Några styr efter tro.
    Galären slutar att ro.

    SvaraRadera
  9. Nedan är ett urklipp från blogginlägget;

    "I den skrivelse från BRF som vi fick i helgen framgår det att Petter Brolin tänker vara generös även i Piskan. Man kommer att se till att ombildningen ”blir bra för oss alla oavsett om man tillhör den gruppen som vill köpa sin bostadsrätt eller om man vill fortsätta att hyra sin hyresrätt”.

    I Brolins värld betyder det att hyresgäster erbjuds förmåner, eller mutor om man så vill, för att de ska skriva JA på en fullmakt. Ungefär så här: Du behöver inte köpa, utan säg bara ja. Då slipper du hyreshöjningar under några år. Att nästa styrelse kan riva upp löftena är en annan historia. Kanske får du i stället samma erbjudande som Brolin gav till hyresgäster i Haninge, 25 000 kronor till vitvaror och upprustning av din hyreslägenhet bara du bidrar med en jaröst."

    ....tangerar nästan ärekräkning att på förhand påstå att konsulten/brf kommer att erbjuda mutor!!
    Kan hålla med om att det varit många turer i denna ombildning, men klantighet och okunskap är inte förbjudet, däremot ärekränkning!
    Jag har ännu inte bestämt hur jag ska ställa mig till en ombildning, utan jag vill ha ett sakligt,ekonomiskt korrekt och formellt riktigt beslutsunderlag från konsult/brf, och jag hoppas att vi kan få det med snaraste!!
    Jag är inte heller intresserad av "skräckpropaganda" blandat med väldigt personliga åsikter från motståndarna, lika där - sakliga argument tack!
    Jag är säker på att vi även i fortsättningen kan bo i ett väldigt bra Piskan, bostadsrätter och hyresrätter blandat, men det kräver respekt för varandra från ALLA boende

    SvaraRadera
  10. Hej du anonyme 12.54

    Vi har alla ett gemensamt intresse av saklighet OCH korrekt information och hantering. Jag har stor förståelse för att alla de frågor som ställs av hyresgäster i samband med en ombildning inte kan förutses och därför heller inte kan ingå i de informationsutskick som ramlar ner i brevlådorna till hyresgästerna i Piskan. Jag har däremot ingen som helst förståelse eller respekt för att föreningen fortfarande agerar lagvidrigt och påstår att det är helt i sin ordning! Det är som du säger inte olagligt eller kriminellt att vara okunnig. Det är ju därför som BRF Piskan Söder till sin hjälp haft Galärens stab av professionella ombildare, jurister och ekonomer! När de nu beslutat sig för att avbryta samarbetet är det rimligt att informera hyresgäster om varför. Var det den ekonomiska planen som brast eller var det intresset för köp från hyresgäster som falnat? Var det kanske samarbetssvårigheter med styrelsen för Brf eller vad var det som fick Galären att kasta in handduken efter fyra och en halv månad?

    Och vad är det som avgjort styrelsens val av den skandalomsusade Petter Brolin som efterträdare till Galären? I det senaste utskicket kommenteras det helt lätt och osakligt med skrivningen ”vi känner kommer att kunna bistå oss genom processen på ett bra sätt”. Vi har här på bloggen hela tiden uppmanat och hoppats på att styrelsen skall legalisera sig. För att en korrekt hantering och ett korrekt underlag skall kunna arbetas fram vore det också Petter Brolins bästa råd till styrelsen just nu. Hur kommer det sig att de inte av honom fått den handledning som situationen kräver?

    På Rädda hela Piskans blogg har vi ställt frågor rörande gemensamma angelägenheter gällande förvaltning av Piskan. De är fortfarande aktuella och obesvarade. Vi har utifrån en bristfällig ”personlig boendekalkyl” som överlämnats till hyresgästerna presenterat en rimligare ekonomisk kalkyl. Den har inte heller kommenterats på ett sakligt sätt.
    Sen är det väl så att din tro på att olika boendeformer är lämpligt här i Piskan är just ett uttryck för din tro och inte heller så sakligt? Eller vet du något väl fungerande referenskvarter?
    Möjligheterna till dialog finns här på bloggen och på öppethusmöten i kvarterslokalen. Vi har ett nu på söndag. Alla boende är som vanligt välkomna till möte!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  11. Tydligen uppfattas den här bloggen trots allt som en viktig och vederhäftig källa. I måndags hade den 647 (!) besök, mot normalt runt 350 per dag.

    Alltså dagen efter det att styrelsen delat ut ett infoblad ökar informationsbehovet så enormt att vi får 300 fler bloggbesök. Min tolkning är att BRF:s skrivelse snarare väckte frågetecken. Ja, den uppfattas tydligen inte ens som en informationskälla. Den servicefunktionen har bloggen.

    De inlägg som publiceras här ska vara korrekta och jag kan lova att uppgifterna är kollade, om och om igen. Vi försöker också söka information aktivt och gå ut med den snabbt. Det är därför den här bloggen är en bra källa (och som sagt den enda) för att få info om BRF:s planer.

    Vi lägger inte ner en massa tid på den här bloggen att djäklas med BRF utan för att ombildningen påverkar ett par hundra människors liv och framtid, även våra. Då ska självklart ingenting ske utan att alla papper ligger på bordet.

    Men på en punkt har vi misslyckats. Vi har inte kunnat få besked om varför Galären drog sig ur. Även om vi har våra aningar. Men eftersom bloggen är en källa till information och inte en plats för gissningar håller vi inne med dem.

    Tyvärr vägrar styrelsen att svara på den frågan. Detta trots att de fått frågan av sina medlemmar. Alltså styrelsen för den ekonomiska föreningen BRF Piskan Söder VÄGRAR att ge information till sina egna medlemmar om högst vitala frågor. Har ni hört på maken?
    Lena Israelsson

    SvaraRadera
  12. Nja, snudd på ärekränkning..
    Brf. Piskans hittills självutnämnda styrelse leker fortfarande med sina grannars förhoppningar och framtida ekonomi.
    Ombildningen har stoppats av Svebo på grund av föreningens olagligheter.
    Utan rimlig förklaring har Galären hoppat av och därmed avstått från flera miljoner kronor.
    In kommer en konsult som i tingsrätten förlorat en hel ombildning lika stor som Piskan på grund av fusk. Som erbjudit hyresgäster pengar till upprustning mot ja-röster. Även denna konsult jobbar på villkoren: ingen ombildning - inga pengar.

    Nu har, utan legal fullmakt eftersom det ännu inte finns någon som kan utfärda en sådan, en ny process satt igång av den förra ogiltiga styrelsens medlemmar: "För att inte tappa fart kommer vi att låta ett tekniskt besiktningsföretag besiktiga fastigheten."

    Här kommer en faktura att uppstå. Det är kanske lite pikant att fråga vem som ska betala den. Eftersom det inte blir någon ombildning.
    Ja, du läste rätt. Det blir ingen ombildning. Glöm inte var du läste det först.

    Caveat emptor

    SvaraRadera
  13. Anonym 12:54

    "ett sakligt,ekonomiskt korrekt och formellt riktigt beslutsunderlag från konsult/brf" som säger vad du får betala/månad om du köper, kan du knappast räkna med att få.

    För det första så brukar man räkna för lågt i variablerna vad det gäller kommande räntekostnader (känslighetsanalys för årsavgift från köpedatum år 1-6 + år 11) och för det andra så räknar man oftast på 80 eller t.o.m 100 % köpare (inte på 67 % alltså) för det ser mycket bättre ut kostnadsmässigt. Tanken är att du som köpare ska tycka att det inte rör sig om så mycket pengar...

    Sen har vi ju föreningslånet, det som fastigheten ska köpas för. Där brukar man räkna lågt på underhållskostnader för att få ner lånesumman. Händer det något med fastigheten, som man inte räknat med, då bestämmer man på möte att höja månadsavgiften. Det är hur lätt som helst att göra det och om skadan är skedd så har man inte mycket att sätta emot.

    En ekonomisk plan ska alltid granskas av någon som kan det och som kan se bristerna. För sådana finns det alltid.

    SvaraRadera
  14. Kaka söker maka.
    Lika barn leka bäst.
    Galären var väl alltför seriöst.

    SvaraRadera
  15. Apropå konsulten Brolins senaste variant, den som han kör i kv Brickan Lehusen, och som innebär att man inte ens behöver låna. Du köper och säljer vid samma skrivbord. Vips så har du ett par hundra tusen i handen, men förstås ingen lägenhet.
    Eftersom hela upplägget verkar minst sagt märkligt ringde jag upp några mäklare i Stockholm. Jag valde två av de största och mest etablerade, Svensk Fastighetsförmedling och Christer Magnusson.

    Det visar sig att ingen av dem skulle drömma om att ta på sig den här typen av uppdrag. Alltså att jaga köpare INNAN ombildningen har ägt rum. Det är olagligt helt enkelt att bjuda ut hyresrätter till försäljning även om det är högst troligt att de dagen efter kommer att ombildas till bostadsrätt.
    Om du ändå väljer den här lösningen är risken stor du att förlora mycket pengar, varnar de. Det beror på att man aldrig får ut marknadsvärdet, eftersom lägenheten inte hinner marknadsföras och annonseras ut i god tid. Sådant gör stor skillnad i pengar, enligt både Svensk Fastighetsförmedling och Christer Magnusson.
    Mäklare som ändå pysslar med den här typen av affärer beskriver de som ”oseriösa”.
    Lena i

    SvaraRadera
  16. Oavsett vad man anser om ombildningar så måste man vara medveten om att bostadsmarknaden i Stockholm är sjuk. Framtiden förändras och hyrorna marknadsanpassas i en allt snabbare takt. Detta är fakta vare sig vi vill eller inte.
    Nu är vi några lyckligt få lottade som erbjuds att köpa bostadsrätt till nedsatt pris. För mig är valet enkelt. Jag skrattar åt er som avstår!
    Ombildare i annan förening

    SvaraRadera
  17. Haha, jag håller med Anonym 19.15! Tänk själva och se möjligheterna istället för att blunda för verkligheten!

    SvaraRadera
  18. Håller med de sista två, och kan bara skratta åt alla tappra försök att dölja vad som egentligen händer. Att smutskasta Petter Brolin istället för att se sanningen i vitögat- nämligen att marknaden ser ut på ett sätt som man kommer att se mer och mer av, och kanske vill man rent av få BESTÄMMA SJÄLV över sitt eget boende och standard ( som vi ändå får pröjsa själva för ur egen ficka som det är nu) och inte lyssna på desperata bakåtsträvare.Varenda spänn jag lägger in i mitt boende vill jag ha igen. Punkt. Den smörja de delar ut varje vecka gränsar till förtal i varje brev. Flera utav dem har helt andra agendor än de som framkommer i breven.

    SvaraRadera
  19. Det framgår inte riktigt vem det är som bestämmer över dig, ditt boende och din standard idag. Är du myndig och kontraktsinnehavare har du alla möjligheter att påverka din egen boendesituation! Ibland kan vara lättare att bära sina tankar om man delar dem med andra. Kan bara hoppas på att det löser sig för dig!

    SvaraRadera
  20. Ja du skrattatr du men det är många resthyresgäster som sätter skrattet i vrångstrupen.
    Wollmar

    SvaraRadera
  21. Här kommer ännu en uppmaning om att kolla Rädda Brinckan Lehusens blogg http://brinckanlehusen.blogspot.com/
    Nu har de lagt in ett referat från deras senaste mötet, som bl a handlade om konsulten Petter. Mycket intressant för oss i Piskan.
    lena i

    SvaraRadera
  22. Eftersom BRF Piskan Söder inte kommunicerar med sina medlemmar har vi valt att här lägga ut protokollet från deras extrastämma 24/2 - kolla länk intill. Läs också de förhånade reservationerna, vilka väckte sådan irritation under mötet. Nu har för övrigt styrelsen tvingats se sanningen i vitögat - stämman var ogiltig - och redan nästa vecka kommer (via länsstyrelsen) kallelse till ny extrastämma. Det blir repris på den förra men förhoppningsvis juridiskt korrekt.

    SvaraRadera
  23. Kan inte se något protokoll någonstans...

    SvaraRadera
  24. Tack för påpekandet, hade inte sparat. Nu finns det i länklistan till höger under rubriken BRF-stämma protokoll 24/2.
    lenai

    SvaraRadera
  25. Hmm, nu har jag läst protokollet och vad jag förstår så har man valt om en styrelse som då inte "fanns" då det inte finns något protokoll från det möte då man valde den styrelsen 2006??

    Mycket märkligt förfarande...

    Undrar också om medlemmarna verkligen _är_ medlemmar? Finns det någon medlemslängd som kan bevisa det? Det är ju kutym i föreningar...

    SvaraRadera
  26. -Bra fråga från Martha! Hade alla de personer som stod upptagna på Brf Piskan Söders medlemsförteckning vid extrastämman verkligen ansökt om medlemsskap i föreningen? Har föreningen dokumentation som styrker det? Mer än hälften av medlemmarna lyste med sin frånvaro vid stämman. Känner de till att föreningen räknar dem som medlemmar? Och hur många medlemmar har egentligen den nya föreningen Brf Maria Wollmar? Troligtvis inte särskilt många! Den kan nämligen inte bara ta över medlemslistan från Brf Piskan Söder i tron att de där förtecknade personerna med automatik blir medlemmar i den nya föreningen...

    SvaraRadera
  27. I alla andra civilicerade länder skulle "förmåner till hyresgästersom skriver ja" kallas för muta.Så ej dock i vårt, vad gäller bostäder, mygelland.

    SvaraRadera
  28. Vägra vara resthyresgäst19 mars 2010 kl. 17:08

    Ni anonyma 17 mars 12:54 samt 18 mars 19:52/

    Även om man är van att höra argument som liknar era finns det inte någon automatisk logik i en felaktighet bara man upprepar den.

    Att, som ni påstår, Rädda Piskans blogg skulle ägna sig åt "ärekränkning" eller att "smutskasta" den ombildningskonsult som tagit på sig detta tvivelaktiga uppdrag i elfte timmen är både smutskastning och ärekränkning i mot Rädda Piskans blogg per se.

    Ombildningskonsult Petter Brolin har varit inblandad i flera dokumenterade fall av oseriösa ombildningar där både bestickningar och fusk förekommit. Vidare har ombildningskonsult Petter Brolins ombildningar även varit föremål för tvist i domstol, med följd att fusk konstaterades och köpstämman underkändes. Domen kan läsas här:
    http://sites.google.com/site/raddabrinckanlehusen/Hem/DomenmotBRFStorlogen2.pdf?attredirects=0&d=1

    Detta är alltså dokumenterade fakta. Menar ni även att Tingsrätten ägnat sig åt smutskastning och ärekränkning när de avlade sitt domslut efter Petter Brolins ombildningsförsök i Bromma?

    Googlar man på Petter Brolin så kommer den här artikeln upp so nummer två på listan.
    http://www.svd.se/stockholm/nyheter/ja-rostare-far-byta-bort-borattsoption_1292077.svd

    Här är ännu ett par av Petters tidigare bravader:
    http://mobil.sr.se/site/index.aspx?offset=8&artikel=2096607&unitid=103

    Här är ännu en:
    http://inger-visomvillhyra.blogspot.com/2008/06/korkat-mutfrsk.html

    På nästa länk finns ännu en Brolinsk innovation:
    http://www.lagenhetsbyte.se/annonser/bytes.aspx?annonsid=69191
    Att muta in ombildningsområden innan de ens får ombildas. Piskans ombildningskonsult cirklar som en gam runt en fastighet i Årsta i väntan på att den ska bli tillräckligt gammal för att bli möjlig att ombilda.

    "Vi väntar på att fastigheten ska bli 5 år den 1 juli 2010. Då får vi besked från Svenska Bostäder om de går med på ombildning.
    För vidare information går det att ringa Svenska Bostäder eller Petter Brolin, tel: 08-402 10 00, Brolin Ombildning och Förvaltning."

    Detta i en vanlig bytesannons för en hyreslägenhet. Så, är även alla dessa fakta, annonser och artiklar smutskastning och ärekränkning?

    SvaraRadera
  29. Hej Martha,
    just den frågan har ännu inte varit aktuell för granskning i Piskan. Eftersom Brf Piskan Söder inte har anpassat sig efter det antal fastigheter som föreningen representerar. Intresseanmälan för köp av sju av elva fastigheterna i kvarteret lämnades över till Svenska Bostäder 2007.
    En ekonomisk förening skall ha en medlemsförteckning som skall vara tillgänglig för medlemmar i föreningen.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  30. Tack för i söndags !
    Vi hade ett bra öppet hus i söndags. Johan Johansson från Linjalen gästade oss och avslöjade hur tekniska besiktningar brukar gå till:
    Till att börja med anställs besiktningsmannen av konsulten, alltså inte av bostadsrättsföreningens styrelse. Hans lojalitet ligger självklart hos den som betalar honom, konsulten. Vill han göra sin uppdragsgivare glad redovisar han alltså ett positivt resultat. Ja, det värsta han kan göra är väl att säga att husen är i uselt skick. Då blir det inget köp och konsulten får inga miljoner.
    Det är för övrigt ingen besiktning det handlar om, utan en syn. En riktig besiktning är dyr, och det är möjligen en orsak till att få BRF-föreningar tar den kostnaden. En annan orsak kan vara att konsulten inte har något intresse av att upptäcka dolda fel.
    - Köper du ett litet torp i Sörmland för 200 000 så kostar du på dig en proffsig besiktning. Men när det gäller ett kvarter värt en kvarts miljard är det inte längre viktigt, sa Johan.
    BRF-styrelsen har meddelat att teknisk besiktning är på G nu. Om man tänker följa det här spåret, alltså låta konsulten anlita sin egen besiktningsman som sedan gör en enkel syn, har jag ingen aning om. Frågan är om vi får något svar.
    Läs för resten Rädda Linjalens senaste blogg http://raddalinjalen.blogspot.com.
    Det handlar om Petter Brolin, Piskan, dagis som BRF-föreningar inte vill ha mm.

    SvaraRadera