tisdag 6 april 2010

BRF MARIA WOLLMAR FINNS INTE!

Jag måste be om ursäkt för allt tjat om BRF-styrelsens strul. Men det kan inte hjälpas, detta måste komma på pränt.

Den 12 mars skickade styrelsen för BRF Piskan Söder ut ett meddelande om att man hade bildat en ny bostadsrättsförening, BRF Maria Wollmar. Det namnet finns också i brevhuvudet. Här är länk till brevet. Men föreningen finns inte. Den är inte registrerad hos Bolagsverket och var det inte då. Ja, vid den tidpunkten hade man inte ens ansökt om registrering. Det gjorde man först den 22 mars. Föreningen som ska ärva köperbjudandet från Svenska Bostäder existerar alltså inte.

Orsak? Tja, man (det vill säga konsulten Petter Brolin) hade väl så bråttom att han inte hann skicka in ansökan och inte heller hade tid att invänta Bolagsverkets beslut, som kom den 30 mars och alltså var ett avslag. Nu måste BRF ansöka på nytt om registrering, men med nytt namnförslag. (Får jag föreslå BRF Piskan Strul).

Lena Israelsson

38 kommentarer:

  1. Brf Piskan Söder lyckades med att slarva bort sina protokoll. Petter Brolin, konsulten som efterträder Galären och som styrelsen ”känner kommer kunna bistå oss genom processen på ett bra sätt” slarvar med bildandet av ny förening.
    Under tiden svävar både hyresgäster bostadsköpintresserade och ett köpeerbjudande från Svenska Bostäder värt 240 miljoner i fritt i luften.
    Nog finns det en hel del frågeställningar som behöver redas ut inför ett eventuellt beslut om köp! Miljoner sådana!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  2. Hallå
    Nu hajar ja no nada. Vi har en BRF Piskan Söder som inte hade någon styrelse, som sen fixade en ogiltig extrastämma där man utsåg en ny styrelse både till BRF Piskan Söder samt till en BRF som inte fanns.
    Sen skicka man ut ett brev från BRF Maria Wollmar och med samma gäng i styrelsen. Men BRF Maria Wollmar finns inte.
    Så nu har vi alltså en styrelse som är ogiltig i BRF Maria Wollmar eftersom mötet var ogiltigt samt att Bolagsverket inte har godkänt BRF Maria Wollmar.
    Eller: Styrelsen har valt sig själv i en förening som inte finns, till skillnad från förra gången då föreningen fanns men ingen styrelse fanns. Om korvgubben utanför bolaget kallar till stämma i BRF Piskan Strul så bli inte förvånade.
    Wollmar

    SvaraRadera
  3. Jag har gjort några omskrivningar i inlägget ovan, så ni som redan läst får läsa igen. Detta med anledning av att det visat sig att Petter Brolin inte ens hade ansökt om registrering av den nya föreningen när han/styrelsen skickade ut informationsbrev från samma förening.
    Lena Israelsson

    SvaraRadera
  4. Å herre min je, det säger ju sig själv...vilken röra det verkar vara!

    Klarar man inte av att göra rätt saker i rätt tid kan man ju fundera på hur det skulle fungera om det verkligen blev ett köp av Piskan.

    SvaraRadera
  5. På 60-talet revs stora delar av city. Några år senare var det ingen som försvarade det. Vad kommer man att säga om utförsäljningen av allmännyttan om några år?

    Läs här http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/stockholmarna-har-bestulits-pa-50-miljarder-1.1070541

    Ni får en sammanfattning av artikeln här. 50 miljarder har överförts från invånarna till privatpersoner. Vad är 50 miljarder för Stockholmarna?

    • 50 miljarder än nära två års skatteintäkter för Stockholm stad. (2008, 30 miljarder).
    • 50 miljarder är fem gånger mer än Stockholm stads långsiktiga skulder (10 miljarder).
    • 50 miljarder är vad hela skolverksamheten kostar Stockholm stad under fem år (11 miljarder).
    • 50 miljarder hade räckt till en sänkning av kommunalskatten i Stockholm med 5 kronor varje år de kommande 10 åren.


    Det var den ekonomiska biten av det hela. Att det dessutom blir en segregation som kommer att ge kostsamma sociala spänningar kan ingen säga emot varken idag eller imorgon. Hur mycket det kommer att kosta är inte inräknat.

    SvaraRadera
  6. Ja du Eva. Du ska veta att det även finns JA-sägare som är förtvivlade över utvecklingen. Politikernas (och andra människors) oförmåga att tygla marknadskrafterna är skrämmande och de fakta du presenterar visar att stor skada redan är skedd. Det grundläggande problemet är att centralt belägna bostäder är för få för att mätta intresset.
    Vad jag inte förstår är vad ni motståndare egentligen vill uppnå med att försöka bromsa en och annan försäljning? Kan du förklara? Hur vill ni att bostadsmarknaden i Stockholm ska se ut i framtiden? Säg nu inte bara att ni vill ha det som förut, det inser alla att det är omöjligt. Berätta istället vilka ni anser ska bo i de attraktiva bostäderna i innerstan?
    Ombildare i annat område

    SvaraRadera
  7. Vad jag är TRÖTT på att ombildningsivrarna inte vågar gå ut med sitt namn! Är dom rädda för att bli påhoppade som jag och flera andra blir när vi kommenterar på olika bloggar? Jädrans FEGISAR!

    SvaraRadera
  8. Måndagsklubben 12 april om hyressättningen

    Måndagsklubben arrangeras av Hyresgästföreningen
    region Stockholm en gång i månaden.
    Där erbjuds medlemmar och förtroendevalda
    fördjupning i aktuella frågor.

    12 april Genomgång av proposition angående
    allmännyttan och hyrorna samt läget vad gäller
    hyressättningen.

    Vi träffas på regionkontoret i Globen
    Arenavägen 55, Caféet plan 9 Månd. 12 april kl 18.30
    / Mari-Ann

    SvaraRadera
  9. Av svaret från ”Ombildare i annat område” till Eva ovan (kl. 09.10) framgår att han tycker att utförsäljningen av allmännyttan orsakar stor skada, men samtidigt finner det helt OK att själv aktivt delta i denna skadebringande handling som ombildare. Han (fortsättningsvis betecknad A) är uppenbarligen inte någon anhängare av filosofen Immanuel Kants kategoriska imperativ (att det egna handlandet ska kunna bilda en allmän norm), och delar helt klart inte min uppfattning att det är viktigt att själv agera i enlighet med vad man finner rätt och riktigt. Med sitt inlägg ger A tveklöst uttryck för dubbelmoral, eller kanske snarare för total brist på personlig moral.

    Från ombildarhåll brukar det annars heta att utförsäljningen är oantastlig eftersom den har beslutats av politiker som valts i demokratiska val. Detta verkar dock A inte instämma i. Såväl politiker som andra människor kan tydligen kritiseras för sitt agerande. Själv är dock A helt utan skuld. A inser uppenbarligen inte sambandet mellan sitt eget bosadsrättsombildande och de konsekvenser för samhället av ombildningarna som Eva redovisar ovan. A är inte beredd att ta ansvar för sina handlingar!

    Märkligt nog verkar A inte heller inse att svaret på hans retoriska frågor helt enkelt är: Värna allmännyttan och därmed hyresrätten, så att innerstaden inte reserveras endast för folk med pengar!

    SvaraRadera
  10. Ho Ho Ombildare i annat område som undrar vilka som ska bo i de attraktiva lägenheterna i innerstan: ja, till att börja med de som redan bor där, och deras barn om de bor kvar då föräldrarna trillar av pinn. Sedan till dem som byter till sig dem eller får dem förmedlade av Bostadsförmedlingen bl a för att de har vuxit upp i innerstaden. Gärna förturer för att få in fler barn där det behövs för att skolor och barnomsorg får bärkraft. Helst lite fler invandrare för att bättre spegla det moderna Sverige vi vill ska fungera bra.
    Med andra ord är det inte förmögenhet eller bankernas krav på säker utlåning som ska krävas för att bo här, vilket garanterat skapar segregation. En viktig uppgift för allmännyttan att motverka. Eller önskar du bo i ett segregerat samhälle?

    Nu har den borgerliga majoriteten på några få år slaktat och till underpris sålt ut det som stadens invånare byggt upp under kanske sextio år. Vet inte säkert hur många år, men däremot anar jag anledningen som många inte vill kännas vid: underblåsa den girighet och egennytta vi alla är bärare av men en del av oss försöker motverka så gott det går. Med blandat resultat.

    Skapa egennytta mot slakta allmännytta. Det borgerliga receptet för att göra fler till borgare. En omvandling som heter duga.
    Men det kommer inte att lyckas i Piskan. Här kommer istället bli ett exempel som andra gärna får ta del av.
    Länge leve allmännyttan!

    SvaraRadera
  11. Mycket av det som KG önskar har nog större möjligheter att uppnås tack vare ombildningen! Denna ger ju möjlighet för "fattiga" att bo kvar trots ökande hyror. Är du inte lite vilseledd KG?

    SvaraRadera
  12. Till Anonym 23.27.
    Ansvarstagande eller ej. Mitt resonemang går ut på att det ibland kanske är smartare att acceptera verkligheten och försöka anpassa sig, än att blunda eller stånga pannan blodig. Allmännyttan har tjänat ut sin rätt, det har väl alla insett? Priserna på svartkontrakt stiger i takt med efterfrågan och hyrorna marknadsanpassas vartefter opinionen tillåter. Marknadskrafterna är starka och det handlar nu om att värja sig eller falla under.
    Beslutet om utförsäljning av Allmännyttans fastigheter ger några få priviligierade möjligheten att ordna för sin och sina efterlevandes framtid. Se möjligheterna, det gör jag!
    "A"

    SvaraRadera
  13. KG. Vi har alla våra referensramar. Så som du ser allmännyttan har nog aldrig jag sett den. Jag köpte mitt första svartkontrakt redan på 70-talet. Kötid för en innerstadslägenhet utan förtur var då ca 10 år. Nu lär kötiden vara mer än 20 år! Om 10 år kanske man får köa 30 år!
    Med tanke på marknadskrafter och politikernas intentioner kommer förmögenhet och köpkraft styra boendet vare sig vi vill eller ej. Ett segregerat samhälle är oundvikligt.
    Men fortsätt lev i din drömvärld! Och beklaga att sådana som jag finns, om det känns lättare...
    Ombildare i annat område

    SvaraRadera
  14. Vilka som ska bo i de attraktiva lägenheterna i innerstan. Det är väl politiker oavsett partifärg samt höga fackliga lddare med kontakter. Varför inte inse verkligheten och tänka sig hur det kommer att se ut med marknadshyror som även hyresgästföreningen tror kommer att införas. Hyrorna kommer också att öka kraftigt om allmännnyttiga bostadsföretag får marknadsmässiga avkastningskrav.Se intressanr länk
    http://www.sodermalmsforeningen.se/

    SvaraRadera
  15. Hejsan A, visst ska man se möjligheterna. Du har varit med om att ombilda. ”Marknadskrafterna är starka och det handlar nu om att värja sig eller falla under" skriver du. Det kommer mig att tänka på djungelns lag. Nu sitter du i en ombildad lägenhet och känner dig nöjd med att inte blivit uppäten av lejonen eftersom du tillhör gruppen av "få privilegierade". Gissar att du trivs och ett litet tips för att du ska fortsätta att trivas och må fint. Tänk ALDRIG på hemlösa, resthyresgäster och andra som lejonen glufsat i sig.

    SvaraRadera
  16. Det här blogginlägget handlar om att det INTE finns en registrerad förening, Brf Maria Wollmar, som kan hantera det köpeerbjudande som Brf Piskan Söder fått av Svenska Bostäder men avsagt sig på extrastämma till förmån för just en ny förening som presenterats för hyresgästerna som Brf Maria Wollmar.

    Tidigare har bloggarna handlat om bl.a. konsulten Galären, som avstod från ombildningsaffären i Piskan och en styrelse för Brf Piskan Söder som valt sig själva men nu med länsstyrelsens hjälp legaliserats.
    Information som har stor betydelse för det beslut som individen måste fatta om kanske den största affär man har att ta ställning till under sitt liv!

    En förutsättning för det som anonym kallar möjligheter,ombildning , är att det finns en registrerad bostadsrättförening som genom sin styrelse kan lägga fram en ekonomisk plan.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  17. Angående diskussionen om vem som ska bo i hyresrätter i framtiden: Det är enkelt - de som behöver det mest, t ex de som blivit vräkta av bostadsrättsföreningar. Däremot hoppas jag innerligt att det INTE blir som i dag, att människor som äger och bor i bostadsrätter får lägenheter av bostadsförmedlingen. Bra tips till "A" m fl som drömmer om klippet: Köp vid ombildning, ställ er samtidigt i bosdtadskö. Efter ett antal år har ni en trevlig hyresrätt, kan sälja bostadsrätten och bli rika. Kruxet är bara att det inte blir någon ombildning i just det här kvarteret.
    lenai

    SvaraRadera
  18. Anonym 9.36: Förstår inte hur du resonerar. Skulle det bli lättare för "fattiga" att i framtiden köpa en bostadsrätt för två mille än att Bostadsförmedlingen anvisar dem en hyresrätt?
    Men du kanske menar dem som kan köpa loss sin lägenhet från allmännyttan. Bara dem.
    Kanske ska du se detta med bostäder på lite längre sikt. Det räcker inte att du fixar ditt boende. Och dina barn kanske redan har fixat sitt eller kan göra det.
    Men hur blir det med barnbarnen? Visst hade det väl varit kul om också de kunde fått en lägenhet i innerstaden utan att låna upp en mille eller två? Om de nu överhuvud taget får lån.
    Eller att man åtminstone sålt lägenheterna till marknadspris. Det hade dämpat utförsäljningen och samtidigt gett dej en lägre skatt.
    Vem av oss är vilseledd?

    SvaraRadera
  19. Segregerat samhälle går Ej att blunda för!?
    oundviklig marknadshyra kl 12.42

    Jag uppfattar ditt inlägg som uppgivet cyniskt
    egensinnigt - rättvis egoism. Tyvärr, denna uppfattning stämmer illa, med många människor som tror på t ex gemenskap/givmildhet.

    Jag tror på människor och vågar stå upp för rättfärdighet. Att undvika stångas är fegt.

    Skillnaden är att välkomna medmänsklighet, även när det gäller plånbok och boende. Andra
    tror att framtiden är oundvikligt ego mörk,
    Du bör fundera på varför du får mothugg.

    Med vänlig hälsning,
    Peder i Piskan

    SvaraRadera
  20. KG. Jag kanske uttrycker mig lite oklart. Din tanke är god, men fattiga kommer i framtiden inte överhuvudtaget ha råd att bo i "dyra" eftertraktade bostäder i innerstaden. De räcker helt enkelt inte till.
    Kötider på 10-tals år är inte acceptabelt och det har alla insett. Även politikerna. Därför stiger priserna (svartpriser och br-priser) och marknadshyror införs. Det är möjligt att du och andra NEJ-sägare kan bromsa takten marginellt. Men jag tror inte att utvecklingen går att stoppa.
    Detta har egentligen inget med allmännyttan och ombildning till bostadsrätter att göra. Annat än att vi är några få "priviligierade" som har chansen att ordna det för oss själva och kanske några av våra efterlevande.
    Tack för ett trevligt meningsutbyte! Och för att inläggen publiceras!

    SvaraRadera
  21. Robert Robertsson10 april 2010 kl. 19:26

    Vem i hela världen kan man lita på?

    Sjöng Hoola Bandoola Band på 70-talet. Det är en bra och aktuell fråga, som jag tänkte fundera över i samband med en eventuell ombildning av 7 fastigheter i kvarteret Piskan.

    Kan man inte lita på.

    Konsulten.
    Vare sig den heter Galären eller Petter Brolin så är upplägget det, att de får betalt om, och endast om, ombildningen blir av. Det gör dom jäviga från dag 1 till den dag de lämnar kvarteret. Det är milt sagt ”ytterst olämpligt”, att detta upplägg tillåts vara det vanligaste vid ombildning till bostadsrätt av allmännyttan.

    Styrelsen.
    Styrelsen för bostadsrättsföreningen, vad den nu heter, har vid upprepade tillfällen bevisat att den inte klarar av normal föreningspraxis. Hur ska då denna styrelse kunna axla ansvaret för att driva sju fastigheter?
    Du som ev. funderar på att bli resthyresgäst: Tror du att du får en bra och kompetent värd? Bättre än Sv Bo?

    Synen.
    Den ”tekniska besiktningen”, som konsulten lät beställa, tog två timmar för sju fastigheter. Ingen är ansvarig, utom bostadsrättsföreningen, om något fel upptäcks efter köpet. Husen är över 100 år gamla. Du skulle säkert låta göra en riktig teknisk besiktning, om du funderar på att köpa ett fritidshus.


    Kan man lita på.

    De amorteringsfria lånens tid är förbi.
    Du måste räkna in amorteringar i din boendekalkyl.

    Du får låna/lägga ut pengar för andra.
    100% köper inte. Är det bara 68%, så blir det bra mycket dyrare för dig.

    Det blir dyrare att bo i bostadsrätt i Piskan än i hyresrätt.
    Galärens optimistiska kalkyl visade på 13% på direkten för min lägenhet. Mer sansade bedömare tror kring 40%.

    Du får stå för det inre underhållet i lägenheten själv.
    Det är ingen idé att ringa Sv Bo. Du kan lika gärna slänga telefonnumret.

    Du äger inte lägenheten.
    Det gör bostadsrättsföreningen och banken. ”Den som är satt i skuld är inte fri.”

    Klippet.
    Ja om du flyttar snabbt, och inga dolda fel upptäcks innan dess, kan du säkert göra en bra hacka.
    Du måste dock flytta till något billigare.


    Mer svårbedömt.

    ”Marknadshyror”.
    Marknadshyror, i betydelsen att enbart tillgång och efterfrågan på en marknad sätter priset, blir det inte. Däremot kan vi i innerstan troligen räkna med högre hyror än övriga. Stockholmsmodellen är en överenskommen och långsam modell där många faktorer ska räknas in. Läget är bara en. P-O Brogren på Hyresgästföreningen tippar, att den ger kring 1% extra/år i hyrespåslag under en tioårsperiod. Det är fortfarande förhandlingar, och du har möjlighet att göra din röst hörd.

    Räntan.
    Räntan går upp och ned och har legat extremt lågt en period. Var den landar i framtiden vet ingen säkert. Mycket talar för att den är på väg mot mer normala nivåer kring 5%. Ekonomiska rådgivare menar att du ska ha en buffert för att klara räntehöjningar. De flesta banker kräver att du klarar en räntenivå på 6,5 – 7,5% för att bevilja dig lån.


    Som synes är det ett flertal faktorer att ta med i beräkningen, när du ska bestämma dig. Några är svåra att veta något säkert om. Vem har en kristallkula för framtiden?
    En fråga, som det alltid är bra att ställa sig är: Vem och vad kan jag lita på?

    Robert Robertsson.

    SvaraRadera
  22. Det var ett klart och tydligt besked! Frågan blir då var skall människorna bo?

    Det är få som säger sig vilja ombilda för att stoppa svarthandel med lägenheter eller för att de är missnöjda med nyproduktionen av hyresrätter. Vore det inte lättare att kräva att det producerades fler lägenheter och kräva att man genomför en granskning av hur stor svarthandeln med lägenhetskontrakt egentligen är? Samtidigt kunde man ju passa på att undersöka vem det är som säljer lägenhetskontrakt svart!

    Jag förstår inte din generalisering om att ombildare av allmännyttan skulle vara personer som har det särskilt vält ställt. Det är heller inte självklart att de som avstår från att ombilda är individer som är särskilt ”fattiga”. Själv känner jag flera med mycket god ekonomi som avstått från ombildning i sina områden därför att de föredrar ett Stockholm med plats för alla inkomstgrupper.

    De flesta seriösa föreningar svarar för en lånebild motsvarande ca 30% av den aktuella köpesumman. Individen svarar sedan för resterande del av köpesumman genom privata lån. Några har något sparat eller ärvt som kan läggas in men få har 1½-2 miljoner undanstoppade i förväg! Det är banken som står för fiolerna i lånebilden för de allra flesta föreningar och individer i samband med ombildning av allmännytta.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  23. Chockhöjda hyror i stockholm på 50%

    En ny lag kan leda till hyreshöjningar med 50 procent inom fem år i stora delar av Sverige från årsskiftet, enligt en utbrytare från Hyresgästföreningen.

    Denna mycket intressanta artikel finns att läsa på di.se

    Detta kan påverka på hur man ska rösta vid ombildningen

    SvaraRadera
  24. Anonym sa...
    Om man anstränger sig går det att hitta källor som t o m anser att hyreshöjningar på 70 procent väntar. Ja, det finns fortfarande jasägare som hävdar att vi hotas av marknadshyror, trots att frågan för länge sen avförts från den politiska dagordningen. Allt detta är nonsens och alldeles uppenbart ett desperat försök att skrämma oss hyresgäster till köp. Varför inte läsa propositionen så får du lite mer fakta?

    Jag tycker att HGF-ordförande Terje Gunnarssons prognos är den mest realistiska i dagsläget. Enligt den och enligt propositionen är det privatlägenheterna som ligger risigt till. Jag klipper in hans svar på en fråga i hans egen blogg
    http://terjegunnarson.blogspot.com/.Så här skriver han om våra framtida hyror:

    "Hur mycket det kommer skilja om du menar enbart lägesfaktorn så är det en fråga som våra förhandlingsdelegationer kommer att förhandla om med respektive bostadsbolag.

    Våra förhandlingsdelegationer kommer liksom tidigare att förhandla det totala hyresuttaget och därefter fördelningen av hyresuttaget enligt Stockhomsmodellen.

    Därför går det inte att ge dig ett svar i kronor och ören.

    Det enda svar jag kan ge dig är att ett område med kategori A kommer att ha en högre hyra om allt annat är lika.

    Det finns språkrör från innerstaden som hävdar att skillnaderna redan idag är 15% andra att den är ännu högre-

    Laborera med en 30% skillnad i lägesfaktorn så blir det +15% respektive -15%. Om då medellägenheten är -+0 så blir det inga stora sklillnader mot idag detta förutsatt att du håller dig till de kommunala bolagen.

    När det gäller privatägda fastigheter är skillnaderna i hyresnivåerna större på många håll.
    Terje"

    Lena i

    SvaraRadera
  25. Privatägda fastigheter har högre hyror än kommunala, därför kan boende i allmännyttan förvänta sig högre hyreshöjningar än övriga fastighetsbeståndet för att nå samma nivåer.

    Gör som många andra: ombilda och slipp trasslet med höga hyror. Betala till dig själv istället! :)

    SvaraRadera
  26. Vilket trams om att "betala till sig själv"! Jag har hört det till leda nu...

    Om man vill köpa något dyrt och tar ett lån för att köpa det. Det kan vara en bil, båt eller en bostadsrätt. Menas det då att man "betalar till sig själv"? Konstigt, jag har bara hört det i bostadsrättsköpssammanhang. Och då får jag för mig att det är konstruerat för att någon vill att man ska gå på det. Man kan kalla det en bondfångarterm kanske...

    SvaraRadera
  27. Det tycks ha undgått dig att köperbjudandet som överlämnats för de intresseanmälda fastigheterna i Piskan saknar förening!
    Brf Piskan Söder omfattar fler fastigheter än de intresseanmälda (även om de nu har en legal styrelse) och har därför överlämnat köpeerbjudandet till en ny förening presenterad för hyresgästerna som Brf Maria Wollmar men som inte finns registrerad hos Bolagsverket.

    Ditt intresse för hyresgästers framtid kanske kan kanaliseras genom att du engagerar dig på något vis där du kan verka meningsfullt för ett ickesegregerat Stockholm!

    I Piskan gläder vi oss åt att vårt arbete för att påverka politiker i planerna på att bygga på Tobaksmonopolets område tycks ha gett resultat. Politikerna har tagit till sig att det finns andra värden där än de rent ekonomiska att värna. Till glädje för oss alla!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  28. Hyreshöjningar med 70% på Södermalm skulle förmodligen minska köerna betydligt! Svarthandeln med hyreskontrakt skulle också minska. Och äntligen skulle alla som vill (med betalningsvilja) kunna få en lägenhet på Södermalm. Det kallar jag rättvisa!
    Rätt tänkt

    SvaraRadera
  29. Svar till anonym 15 april 19.49:

    Hela ditt inlägg andas segregering och gentrifiering. På vilket sätt skulle omvandlade fastigheter bidra till att bostadsköerna minskar? På vilket sätt skulle svarthandeln minska om fastigheter ombildas? Är det inte bättre att man bygger fler hyresrätter så att alla får plats här i stan?

    Du verkar ju bara vilja flytta problemet någon annanstans... Bara det inte är på Södermalm.

    SvaraRadera
  30. till 15 april 19.49:

    .. och hur har du tänkt dig att de med betalningsvilja men som saknar denna typ av betalningsförmåga, t ex praktiskt taget alla ungdomar som flyttar hemifrån, ska kunna klara av detta?
    Eller vill du förvandla Södermalm till ett reservat för höginkomsttagare?
    Då tror jag att du hamnat fel.

    SvaraRadera
  31. Till Anonym 07.45.
    Ja, det är nog bättre att bygga fler hyresrätter! På Södermalm har vi t.ex. Tantolunden, Vitabergsparken och Skinnarviksparken som kan bebyggas. Vi kan också bygga på höjden. Men jag minns vilket jäkla liv det blev för några år sedan när man plockade några meter av Tantolunden. Patetiskt!

    SvaraRadera
  32. KG.
    Vill och vill, detta följer av utvecklingen och marknadskrafterna. För många är rättvisa att kunna jobba och tjäna pengar och välja vad man ska lägga pengarna på. Allmännyttan förstör detta! Är det inte så trenden i samhället går nu, eller har jag missuppfattat något? Boendet kan därmed självklart komma att spegla betalningsförmågan.

    SvaraRadera
  33. KG. Du ska veta att många människor, även ungdomar, är beredda att betala någon tusenlapp mer i månaden för din bostad. Många är säkert också villiga att betala ett par hundra tusen för ditt förstahandskontrakt. I deras ögon är dagens hyressituation jäkligt orättvis!

    SvaraRadera
  34. Och blir den bättre för att hyresrätter försvinner och omvandlas till bostadsrätter???

    SvaraRadera
  35. Ett alternativ är att tillåta handel med hyreskontrakt! Eller fri hyressättning!

    SvaraRadera
  36. Hej Anonym 16 april 16.44
    Kan du förklara varför det är så oerhört upprörande att just hyresgäster ibland bor till en kostnad som understiger det så kallade marknadsvärdet? Herrejösses, det gör ju var och varannan villaägare för att inte tala om hur många bostadsrättsinnehavare som helst. Jag vet tanter och farbröder i attraktiva skärgårdsområden som bor för en struntsumma. Vad gör vi åt det? Slänger ut dem och låter ungdomarna flytta in. De är ju beredda att betala några tusen mer. Jag vet bostadsrättare som också bor billigt och långt under marknadsvärdet. Blir du inte förbannad?
    lena i

    SvaraRadera
  37. Lena.
    Jo, det är klart jag blir förbannad! Eller kanske avundsjuk? Men en stor skillnad är att många har fått sina hyreskontrakt gratis. Så är sällan fallet med fritidshusägare eller bostadsrättsägare.
    Jag tillhör dom som jobbat mycket övertid, sparat pengar och köpt lägenhet svart, vilket antagligen spär på min avundsjuka.

    SvaraRadera
  38. Det bästa är att värna om mångfalden av bostäder; storlek, byggnadsår, upplåtelseform, etc i hela staden. Tills för inte så många år sedan har vi haft en ganska bra blandning ända in i innerstaden, men kanske främst i närförorterna, och våra allmännyttiga bostadsbolag har förvaltat ett bostadsbestånd som representerar hela 1900-talets byggande präglat av de olika idéer om det goda boendet som har rått under olika tider.
    Hyresnivåerna speglas ju också av när husen blivit uppförda eller ombyggda. Den omvandlingsutveckling som nu sker kommer resultera i att enbart dyra nyproducerade hyresrätter finns till förfogande i attraktiva lägen. Allmännyttan för inte en tynande tillvaro- det är full aktivitet med deras nyproduktion just nu. Men om husen de bygger skall omvandlas efter ett antal år får de snarare rollen som ett byggföretag där det inte är så viktigt att tänka långsiktligt. Bostadsförsörjning till de som inte har pengar kan bli i form av "social housing" , stora områden med låg standard i ytterstaden.
    Ska det gå så med den svenska bostads-planeringen som var världsberömd för sina bostadskvalitéer på 40-50-talen? Och hur levande och trygga blir våra städer?
    Bibbi

    SvaraRadera