fredag 2 april 2010

AJDÅ, DET HÄR SER INTE BRA UT!

”Teknisk besiktning har gjorts”, sa BRF-styrelsens ordförande här om dagen. BESIKTNING – visst låter det betryggande! Men det har inte genomförts någon besiktning. Det som ägde rum var en SYN.

Det tog till exempel bara två timmar att ”besikta” teknikutrymmena i sju fastigheter (15 uppgångar). Inte mycket mer än den tid det tar att rusa från källare till vind. Finns det någon här som är beredd att kalla det besiktning? I den här delen av synen deltog för övrigt ingen i styrelsen.

Men det allvarliga är inte slarvet utan på vilka villkor synen genomfördes. Styrelsen valde åter igen den minst seriösa lösningen. Nämligen att låta konsulten anställa besiktningsmannen.

Ingen tar ansvar
Nå, vad spelar det för roll? Jo, det har en enorm betydelse och kan få katastrofala följder för eventuella köpare. Så här är det: Konsultens enda intresse är att ett köp ska bli av så fort som möjligt. Först om och när det blir ett köp får han ju sin betalning (drygt en miljon). Han har därför inget intresse av att det görs en grundlig besiktning. Dels är den dyr, dels kan den avslöja brister som kan minska köpintresset. Alltså – besiktningsmannen jobbar åt och får betalt av konsulten. Hans lojalitet ligger där. Han vill ju gärna ha fler jobb.

Men besiktningsmannen har väl ansvar för dolda fel? NEJ! Han har inget ansvar över huvud taget gentemot bostadsrättsföreningen. Han friskriver sig till hundra procent för dolda fel. Om så huset skulle rasa samman dagen efter köpet så är han fri från ansvar.

Men konsulten har ju ansvar. NEJ! Han har inte heller ansvar för dolda fel. När han kvitterat ut sina pengar drar han kvickt som ögat. Och sen var den relationen över.

Men Svenska Bostäder har ju ansvar? NEJ! Det står i alla kontrakt mellan BRF-styrelser och Svenska Bostäder att Svenska Bo friskriver sig för dolda fel.

Men då har ju ingen ansvar? JA, exakt så förhåller det sig. Du köper grisen i säcken, vilket är särskilt bekymmersamt med tanke på de stora problem kvarteret haft på sistone med fuktskador.

Så gör en seriös styrelse
Finns det något bättre sätt? Ja, en seriös BRF-styrelse anställer givetvis själv en besiktningsman och låter denne genomföra en grundlig besiktning. Det kostar några tusen extra. Men då får du en besiktning värd namnet och besiktningsmannen har också ansvar för dolda fel.

Öppet hus om tekniken
För att sprida kunskap om besiktningar, undercentraler och andra tekniska frågor i samband med ombildningar har vi bjudit hit en expert som själv jobbat som besiktningsman i många år. Han kommer hit den 11 april kl 16. Ett utmärkt tillfälle också för BRF:s styrelse att informera sig.

Vi tackar länsstyrelsen
Vi vill passa på att gratulera BRF Piskan Söder för att man äntligen blivit vald av medlemmarna. Detta efter envisa påtryckningar från oss och tack vare rådigt ingripande från länsstyrelsen. Tack länsstyrelsen!

Tyvärr verkar inte valet ha påverkat styrelsens inställning till demokrati. Vid stämman den 30 mars tilläts inga övriga frågor. Däremot utlovades en informell frågestund efter avslutat möte. Men när det var dags för den packade styrelsen ihop. En ledamot förklarade att föreningen är så fattig att man inte har råd att hyra lokal en extra timme. Och detta beror – hör och häpna – på att vi stämt föreningen. Säg mig, borde inte Petter ha råd med 350 spänn?

Förtroendeingivande?
Apropå konsulten Petter Brolin – kika på annonsen för hans företag. Känns den förtroende-ingivande? Och vem tror du att han vill krossa med sådan brutalitet. Det kan väl inte vara hyresgästerna som inte kom på extrastämman den 30/3 och inte heller lämnade fullmakter. Lite mer än hälften av hyresgästerna struntade nämligen i det. Det är sånt som brukar göra konsulter på uselt humör. Eller är det något annat han vill krossa - kom med förslag!

Nu har vi fått protokoll från Svenska Bostäders senaste styrelsemöte. Piskan avhandlas i §5. Länk här. VD:s brev till styrelsemötet har du redan fått. Men du får länken igen.
Glad Påsk!
Lena Israelsson

16 kommentarer:

  1. Allt är till för att krossas. Det kallas utveckling. De som inte vill krossas kallas bakåtsträvare. Vi som krossar kallas framstegsvänliga med positiva budskap. Petter Brolin arbetar för sin vision ”det civila samhället” och tänker hjälpa allmännyttan att försvinna ur samhället. Det finns inget fundamentalistiskt alls i det. Alla som finns kvar får plats i det samhället. Passa på nu, imorgon kan det vara försent!
    ”P-B fan”

    SvaraRadera
  2. Det är regel när mäklare säljer hus att en besiktning har genomförts av fastigheterna. Köparen kan då få ta del av protokollet. Om man vill kan man också som köpare låta genomföra en egen besiktning för att vara på säkra sidan. Och få en besiktning utförd som inte bekostas av mäklaren men väl kan jämföras med dennes.
    Plus-Sverker berättade i går kväll om familjen som köpte en sekelskiftesvilla i Waxholm och litade på mäklaren Bjurfors råd om att inte besiktiga själva. Huset var finfint renoverat, ytskicken tilltalande och familjen slog till på köp! Ett halvår senare var huset ett skal från källare till tak och den personliga konkursen nära. Mäklare och besiktningsföretag gjorde sig oanträffbara och stämning verkade vara enda lösningen eftersom det fanns ett kontrakt med ansvar för dolda fel. Fastigheten höll helt enkelt på att ätas upp av hussvamp och det var därför bärande bjälkar behövde stöttor vid besiktningen som skett!
    Bjurfors förstod att den bästa lösningen för dem var att plocka fram plånboken och medge förlikning under täckmantel av att de tog ansvar för sina kunder. Själva systemet med att det är mäklaren som beställer fram en besiktning var det däremot inget fel på alls! Alla misstag berodde i det här fallet på den mänskliga faktorn.
    Familjens råd till alla som står inför ett beslut om husköp var enkelt; Beställ en egen besiktning!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  3. BRF Piskan Söder? Heter inte föreningen BRF Maria Wollmar nu?
    Rätt ska vara rätt!

    SvaraRadera
  4. Jadu, jag var på stämman och jag vågar inte svara på vad styrelsen är styrelse för, för BRF Piskan Söder eller för BRF Maria Wollmar eller för båda två? En sak är säker - mötesdeltagarna valde styrelse till BRF Piskan Söder. Men samma styrelse verkar inte där utan i BRF Maria Wollmar, och det är Maria Wollmar som samarbetar med Petter Brolin. Hänger du med? Nej, inte jag heller. Och jag är ganska övertygad om att ett fåtal av stämmodeltagarna gjorde det. Vore finemang om någon från styrelsen eller någon annan initerad kunde ge besked.
    lenai

    SvaraRadera
  5. till anonym 11.38:

    "Allt är till för att krossas. Det kallas utveckling. De som inte vill krossas kallas bakåtsträvare. Vi som krossar kallas framstegsvänliga med positiva budskap".

    Är din idol Stalin eller Hitler? Bägge dessa bärare av "utveckling" är döda, men deras budskap var precis det du framför på bloggen. Fattar du själv vad du skriver, eller är du historiskt okunnig? Eller skulle det vara någon slags ironi? Jag förstår faktiskt inte vad du menar. Utveckla det gärna.

    Gillar du utförsäljningen av allmännyttan med denna typ av argument kanske dagens politiska majoritet som dragit igång hela denna "utveckling" äntligen drar öronen åt sig. Inser vad de ställt till med.
    Enligt färska beräkningar har allmännyttan genom utförsäljningen förlorat cirka 50 miljarder.

    Det var vår gemensamma egendom. Det var våra pengar. Dina pengar också, faktiskt.

    KG

    SvaraRadera
  6. Det är bara för underhållande att läsa ert gnäll ibland. ;)
    Ni får väl klaga ikapp med miljöpartisten som inte kan hålla koll på kvitton för ni verkar alla ha åsikter långt åt vänsterkanten.

    Glad påsk på er blivande resthyresgäster! :)

    SvaraRadera
  7. Gud så obehagligt skrivet du som inte vågar använda ditt namn och skrev den 2 April kl. 23.08. Obehagligt.

    Tråkigt att vuxna människor ska vara så obehagliga. Och riva ner andras lappar är oerhört odemokratiskt. Jag är 26 år gammal och trodde att vuxenvärlden skulle vara så annorlunda än såhär. Vilken BESVIKELSE.

    Det är lustigt att de som gormar mest om demokrati är samma grupp människor som använder sig av de mest odemokratiska metoderna för att få sin vilja igenom. Det är sorgligt att den gruppen inte förstår att det är den demokratin som de sakta, hus för hus, röstar bort. Jag hoppas och tror att det här kommer att stoppas innan det är för sent. Gör det inte det så måste vi, STOLTA vänsterkantare eller bara vi som vill fortsätta ha den demokratin som ni gormar om, samlas och krossa systemet.

    Det är förresten aldrig för sent. Och jag struntar i om hela Sverige ombildas, vi kommer att fortsätta kämpa för demokratin även efter det. Jag ringer min kompis Marx.

    SvaraRadera
  8. Sedan måste jag ju bara klargöra en sak, så att alla är fullt medvetna om det.

    Vi som har åsikter "långt åt vänsterkanten" och ni skulle råka snubbla över en sådan åsikt, hur kommer det sig att ni alltid tror att ni kan peka ut det och på det sättet förlöjliga argumentet? Vänsteranhängare kan stoltsera med mycket av de reformer vi idag åtnjuter i samhället och att vara "röd" är inget som någon smusslar med. Så att peka ut det är bara slöseri med tid, kom till poängen istället ;)

    Amanda Labbart, stolt rödstrumpa.

    SvaraRadera
  9. Hej Rödstrumpan,
    När allt kommer omkring är utförsäljningen av allmännyttan mer än fråga för din än för vår generation. Tack för att du påminner oss.
    Apropå jasägarnas vana att bemöta motståndares argument med politiska etiketter kan jag berätta att etiketten för dagen är "talibaner". Alltså styrelsen för den här bostadsrättsföreningen går runt bland grannarna och kallar oss i motgruppen talibaner. De jobbar verkligen hårt för att sänka sin egen trovärdighet.
    lenai

    SvaraRadera
  10. Helt klart ser man drag av Hitler och Stalin hos de som vill krossa allmännyttan. Samma efterblivna visioner och budskap skrålas ut, från folk som förmodligen inte haft en krona i studiestöd genom åren.

    / Edward Lewander

    SvaraRadera
  11. Talibaner! Så fyndigt! Mycket roligare än fåniga "rödstrumpa". :)

    SvaraRadera
  12. Det är lite märkligt, av alla det femtiotal intresserade köpare som finns i kvarteret är det bara ett fåtal tal som gör inlägg på den här bloggen, den enda fungerande för kvarteret Piskan. Och då med inlägg typ det intelligensbefriade ovan om talibaner.
    Du, och er andra som tycker det är så förbannat roligt att benämna era grannar som talibaner, ta och sätt er in i vad det begreppet egentligen innebär:
    lagar som föreskriver kroppsstraff för t ex kvinnor som sätter sig upp mot sina män, kriminaliserar skolutbildning för flickor, spränger kulturella minnesmärken som Buddafigurerna för några år sedan, mördandet av civila som gör motstånd i det pågående inbördeskriget.
    OK att ni som inte deltar i denna blogg trots att vi vet att de flesta av er är inne dagligen. Kanske skäms ni litegrann för att hugga åt er av kommunens utförsäljning av gemensam egendom. För att passa på tillfället. Jag kan förstå detta, även om jag inte delar er uppfattning, utan tycker att detta deltagande går utöver vad jag anser vara rimligt. Ni gör faktiskt inget fel.

    Men ni fåtal som är inne på förtalsvägen: försök få andra utlopp för era låga tankar. Just nu misskrediterar ni hela gruppen köpare på ett orättvist sätt. Lägg av, tack!

    SvaraRadera
  13. Just nu lite besviken på den "låga" nivån på kommentarer. Det brukar vara mer respektfull ton mot varandra här.
    Tror själv att det finns de som är för ombildningar i alla partier, precis som det faktiskt finns dom som röstar borgerligt som är mot ombildningar, faktiskt.
    Hoppas alla haft en bra påskhelg. :)

    anna

    SvaraRadera
  14. ps. håller tummarna att ni får vara kvar i allmännyttan.

    anna

    SvaraRadera
  15. D.S. Det gör vi också.
    Det ser rätt bra ut...

    SvaraRadera
  16. KG har en bra poäng. Men som i övrigt i samhället så visar det sig så tydligt att det är dumhet som styr det onda skeppet och dumma människor som håller i årorna.
    Det som är bra med det är ju att det visar sig så tydligt när folk inte kan svara med argument, välgrundade reflektioner eller ens en åsikt, utan bara öser på med lite härskartekniker, smilegubbar och ironi. Det är ett effektivt sätt att avväpna sina fiender när man inte har något av värde att säga emot. Används flitigt av exempelvis sverigedemokratsanhängare. Läskigt att ha samma metoder som dom. Läskigt.

    Rödstrumpa var ROLIGT och JÄVLIGT FYNDIGT sagt av mig förövrigt.

    Det verkar som att ni är vinnarsidan, kära nej-sägare. Ni har den inofficiella segern i intelligens och retorik. Jag ska fixa ett diplom!

    Som min vänninas pojkvän sa: "Om man ska kämpa så mycket, varför väljer man att kämpa för Det Onda? Är det inte bättre att lägga ner energin i att kämpa för Det Goda för alla medmänniskor?" Klockrent!

    SvaraRadera