fredag 30 april 2010

Läs inför söndagens BRF-möte: PETTER FORTSÄTTER ATT TÄNJA OCH TUBBA!


Petter Brolin är mannen som tänjer på både det ena och det andra. Det har han visat prov på vid tidigare ombildningsprojekt, senast i Brinckan Lehusen på Södermalm. För de tricken har han också varit föremål för mediernas uppmärksamhet. Nu har han tagit sig an kvarteret Piskan, som konsult för nybildade BRF Wollmaria.

Här om dagen fick alla som bor i någon av de sju intresseanmälda fastigheterna ett brev från styrelsen för nybildade BRF-föreningen Wollmaria. Det bär tydliga spår av Petter Brolins tänjningskonst. Här får vi t ex intrycket att BRF Wollmaria har fått ett köperbjudande av Svenska Bo. Men så är inte fallet. Den 27 april fick jag besked av SvBo:s ombildningschef Anders Jenelius: BRF Piskan Söder är den enda förening som fått ett köperbjudande!

Det är inte olagligt att undanhålla någon sanningen, som BRF/Petter gör. Men det är ohederligt.

Det ska bli bra för alla
I samma brev får vi veta att BRF Wollmaria beslutat att ombildningen ska bli BRA för ALLA, även för resthyresgäster. Hur det nu ska gå till. Jag känner inga glada resthyresgäster, bara sådana som sörjer det faktum att de tvingas hyra av sina grannar, att de förlorat inflytande och inte minst att bytesvärdet sjunkit så att de inte längre kan byta till en likvärdig lägenhet. Men BRF/Petter lovar mirakel. Det är inte heller olagligt, men det är oseriöst. Och nonsens.

Våra förhandstips
Exakt hur Petter ska lyckliggöra ALLA kommer du säkert att få veta vid infomötet på söndag. Men redan här ska du få några förhandstips. Vi har fått ta del av det brev som nyligen skickades till alla i BRF Brinckan Lehusen. Även här är budskapet att ombildningen ska bli bra för ALLA. Vi befarar att samma löften som lämnas här kommer att ges på söndag. I Arbetsgruppen Rädda hela Piskan har vi därför synat dem med lupp. Förbered dig gärna inför mötet genom att läsa fyra citat från brevet samt arbetsgruppens kommentarer:

En säck med pengar

Citat 1:
”Vid ett ja på köpestämman kommer hyresvärdet att öka kraftigt, eftersom vi då om vi byter bort lägenheten kan erbjuda en bostadsrätt till en mycket kraftig rabatt. Vid erbjuder inte bara ett boende, vi erbjuder också en säck pengar, värd från allt mellan 500 000 kronor och 2 miljoner kronor. ”

Vår kommentar: Visst får du en säck med pengar om du byter till bostadsrätt, men bara om du byter till en mindre lägenhet, t ex en trea mot en etta. Byter du till en likvärdig bostadsrätt får du inte en spänn.

Sprillans nya vitvaror
Citat 2:
”Om du däremot vill bo kvar med bostadsrättsföreningen som värd kommer du att få din lägenhet renoverad och dina gamla vitvaror utbytta utan att det i sig leder till någon hyreshöjning.”

Vår kommentar: Och vem ska stå för kostnaderna? Naturligtvis du själv och andra resthyresgäster. Men när höjningarna så småningom aviseras kommer det förstås inte att stå att de beror på reparationer och nya vitvaror. Bondfångeri så det skriker om det! Eller som en dam ute på gården sa här om dagen: - Bara för att man är resthyresgäst är man väl inte dum!

Och varför i all sina dar reparera alla lägenheter och byta alla vitvaror, även om de är oke?. Det är ekonomiskt dårpipppi. Så beter sig ingen seriöst fastighetsägare.

För resten – varför får vi inte veta att den nya hyressättningsmodellen kommer att slå hårt mot privathyresgäster, inte minst resthyresgäster? De kommer alltid att få de högsta hyreshöjningarna. Med eller utan nya vitvaror.

Låna till superränta

Citat 3:
”Det finns även kreditinstitut som Bluestep som lånar ut pengar till den som till exempel har många betalningsanmärkningar, men då mot en högre ränta.”

Vår kommentar: Hur tänker man när man rekommenderar en människa med många betalningsanmärkningar att ta ett lån med ockerränta? Tja, man tänker på sig själv och skiter i andra.

Köp och sälj vid samma bord

Citat 4:
” Om man vill köpa lägenheten utan att ta lån går det att ordna. Lägenheten säljs då som en normal bostadsrätt. Den som du säljer lägenheten till betalar det fulla marknadsvärdet. En del av detta använder du för att betala bostadsrätten, som du sålunda köper samma dag som du säljer den. Vinsten behåller du själv. Denna möjlighet kommer du att ha under sex månader från föreningens tillträdesdag.

Vår kommentar: Det här tricket är riktigt, riktigt fult. Det sägs att du får ut marknadsvärdet om du säljer vid samma bord som du köper. Det är lögn! Ett högt marknadsvärde förutsätter efterfrågan. Men här finns ingen efterfrågan. Det är nämligen olagligt att annonsera ut och sälja hyresrätter. Vi har talat med de stora mäklarna i Stockholm. Alla säger definitivt nej till att medverka till den här typen av försäljningar, eftersom de inte kan marknadsföra lägenheten legalt. De varnar säljaren för att du riskerar att förlora mycket pengar. Förutom att du förlorar din bostad.

Det kallas tubbning

Nu har du fått några praktexempel på hur Petter Brolin jobbar och troligen kommer att arbeta i kvarteret Piskan. Det vill säga om han inte tar intryck av det här blogginlägget och hyfsar till sina metoder.

Vi påstår inte att Petter Brolins agerande är olagligt. Den juridiska kompetensen har vi inte. Däremot hävdar vi att han tubbar hyresgäster. Att tubba betyder att ägna sig åt otillbörlig påverkan, i det här fallet för att samla ja-röster. Det är ohederligt, lika ohederligt som bondfångeri.


Lena Israelsson

45 kommentarer:

  1. Så nu på söndag ska vi alltså träffa en konsult för en förening Brf Wollmaria som inte har något köpeerbjudande! Som dessutom i ett utskick till hyresgästerna påstår sig ha ordning på administrationen!
    Den 15 december 2009 fick vi träffa en konsult för en förening Brf Piskan Söder. Som då var utan styrelse. Men hade ett köpeerbjudande gällande färre fastigheter än föreningen rymmer. Vi fick samtidigt ta del av en personlig boendekalkyl på A4 sida som avsåg 2010. Nu har den föreningen styrelse och passade samtidigt på att avsäga sig köpeerbjudandet som gavs av Svenska Bostäder till föreningen.
    Däremellan informerades vi av en förening som inte fanns men som sa sig heta Brf Wollmar Maria!
    Det förklarar kanske varför hyresgäster som sökt medlemskap i föreningarna inte beviljats detta utan avvisas till senare tillfälle med hänvisning till att rätt blankett saknas!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  2. Ursäkta, lite namnförväxling här ovan. Men det ska stå Brf Maria Wollmar i det senaste inlägget. Som namn på föreningen som presenterades för hyresgästerna men inte fanns altså! Rena cirkusen det här!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  3. Är ni rädda för utveckling, räddagänget? ;)

    Stackars gamla tanter. Men bostadsrättsföreningen kommer att ta väl hand om er resthyresgäster, så ni kan vara lugna. Återgå till virkandet nu! :)

    SvaraRadera
  4. Vad ägnade sig Petter Brolin åt för tveksamheter i Brinckan-Lehusen som ni insinuerar?
    Där blev det ett rungande ja.
    Vad är det som de boende där missade som ni sett? Lägg korten på bordet när ni skriver som ni gör. Ni kräver korten på bordet från ja-sidan, så... lev efter den devisen själva också!

    SvaraRadera
  5. Insinuerar? Läs innantill de fyra citaten samt våra kommentar. Kan man uttrycka sig tydligare än så. Ja, det blev ja i Brinckan, med endast tre rösters övervikt och detta i ett kvarter där ombildningen omfattar dubbelt så många som i kvarteret Piskan. Det var för att säkra de tre rösterna som BRF/Petter lovade vitvaror, tokrenoveringar, en säck med pengar...
    Vad vill du veta mer? Jag heter Lena Israelsson, bor på Wollmar Yx. Vore trevligt och du också presenterade dig!
    lenai

    SvaraRadera
  6. Hej
    Varfär inte slänga med ett års fria hushållsnära tjänster och ett årskort på Gröna Lund?
    Skolmaster

    SvaraRadera
  7. Släng med fri färdtjänst för alla nejsägande tanter i Rädda Piskan!

    SvaraRadera
  8. Det finns inte en enda person hittills i hela denna bloggdiskussion med positiv inställning till ombildning som har framträtt med sitt namn eller ens en signatur man kan svara till.
    Anonym. Anonym. Anonym osv. Inte en enda en av kött och blod.

    Ryck upp er, kära ni. Ska ni satsa så starkt vore det fint om ni också trädde fram ur skuggorna. Var inte så ängsliga.
    KG

    SvaraRadera
  9. Ryck upp er kära nej-sägare. Våga satsa på utveckling och var inte så löjligt fega. Var inte så ängsliga.
    Ombildningsspöket

    SvaraRadera
  10. Den här nya föreningen som finns Brf Wollmaria har inget köpeerbjudande från Svenska Bostäder. Men styrelsen passade på (eller om det var Petter) att ändra föreningens stadgar i samband med registreringen hos Bolagsverket.

    Så det som finns idag är inte alls en jämförbar ekonomiska förening med Brf Piskan Söder. I den här nya föreningen Brf Wollmaria har styrelsen öppnat upp för massfullmakter. Något som seriösa bostadsrättföreningar inte ens skulle drömma om att använda som instrument i beslutsprocesser.
    Med massfullmakter får styrelsen ett redskap för att driva igenom beslut utan transparans eller demokratiskt förfarande. Hela upplägget är farligt både för dem som vill köpa och för dem som inte köper.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  11. Jag reagerade på rubriken "Låna till superränta". Ett lån hos Bluestep kan vara en chans för den som inte beviljas lån på annat håll.
    Ombildningen ger ju en fantastisk möjlighet att få ordning på en trasslig ekonomi. Köp och sälj med kanske en miljon på fickan, och flytta till ett billigare boende!
    Se möjligheterna

    SvaraRadera
  12. Blivande resthyresgäst(?)2 maj 2010 kl. 11:03

    Till slut hamnar ombildningsivrarnas argument på än väldigt låg nivå, precis som man kan konstatera av den senaste anonyma kommentaren 9.51.

    Låna på Bluestep, sälj och flytta. Spekulera och hoppas på vinst. Det är där det brukar landa.
    Vad det inte meningen att få ett "bättre boende" och "ökad granngemenskap"?

    Jag tycker att det är över gränsen till det oförskämda att uppmana sina grannar att ombilda och flytta. Tyvärr är det så ihåligt som många ombildningsivrares retorik är.

    Petter Brolin kommer att fortsätta ljuga som en häst travar så länge han kan tjäna pengar på att driva igenom ombildningar. Det har han gjort förr, det gör han nu och det kommer han att fortsätta göra så länge som inte någon stoppar honom.

    SvaraRadera
  13. Hur kan du anklaga Petter Brolin för att ljuga.
    Börjar bli lite väl låg nivå på argumenten från bägge sidor

    SvaraRadera
  14. Visst har Petter Brolin ljugit! Det är ju just därför som han förlorat i tingsrätten i ett område där han ljög som en häst travar. En äldre dam med sin man svårt sjuk på sjukhus fick veta att deras möjlighet att bo kvar var att skriva på ett litet papper. Så det gjorde hon. De hade ju bott där så länge och ville gärna bo kvar! Faktum är att den fullmakten skrevs dagen efter köpestämman. Fullmakten daterades felaktigt och blev därför en ogiltig röst.Tingsrätten beslöt därför att ohederliga metoder använts och fällde Petter Brolin och hans ombildningsförsök där.
    Genom att förändra de stadgar som Brf Wollmaria skall arbeta efter har alla spärrar mot fusk släpps in i Piskan. Det finns inga seriösa bostadsrättsföreningar som arbetar med beslutsfrågor på det viset. Det öppnar upp för påtryckningar och en enskild kan då tubba igenom beslut på föreningens stämmor genom att samla in obegränsat antal fullmakter i förväg.
    Och den gamla damen med sin man som blev manipulerade bor fortfarande kvar i området som hyresgäster!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  15. Om man gjort ett misstag tidigare så är det väl inget som säger att man begår samma fel igen.
    Man ska väl inte förutsätta att man inte lär sig av sina misstag.
    Är det så här ni tycker att om man gjort ett fel så kan man aldrig bättra sig.

    Petter Brolin har väl varit med och gjort många ombildningar utan någon som helst anmärkning på hur det geniomfördes.

    Verkar som er enda uppgift är misskreditera Petter Brolin

    SvaraRadera
  16. Och er uppgift är att ta in personer som ni VET kan driva igenom ombildningar, det kvittar hur fula metoder man använder...

    Eller hur?

    SvaraRadera
  17. Till 15.02 och andra som har samma uppfattning: Arbetsgruppen Rädda Piskan har haft som uppgift att belysa felaktigheter i ombildningsprocessen. Hittills har den visat sig ha rätt, vilket även Svebo noterat. Petter Brolin har bättrat sig?
    Jag ber dig läsa vilka metoder han använt i Brinckan-Lehausen.
    Tycker du dessa är OK?

    SvaraRadera
  18. Brinckan-Lehusen genomfördes köpstämma på demokratiska grunder. Det blev 2/3-majoritet i varje fastighet.
    Vilka metoder har han använt sig av som du anser vara fel?

    SvaraRadera
  19. Rädda piskan är av samma skrot och korn som övriga rädda-patrask. Hyresgästföreningens stormtrupper lägger bombmattor med skräckpropaganda.
    De är så rädda att man förvånas att de överhuvudtaget vågar kliva utanför dörren. Något nytt och obekant kan ju stötas på... ;)

    Lyft blicken, se möjligheterna - eller åtminstone sluta tubba era grannar med er skräckpropaganda. Skäms!

    SvaraRadera
  20. Bra skrivit!
    Motståndarna till ombildning för ut skräckpropaganda om allt. De försöker skrämma upp de som vill rösta Ja så att de blir osäkra.

    Om ni röstar Ja så får ni ju välja om ni vill köpa er lägenhet eller bo kvar som hyresgäst.

    SvaraRadera
  21. Visst kan man göra fel för att sedan rätta sig. Jag har ännu inte berättat om notan för Petter Brolins äventyr i tingsrätten. De vill ha betalt naturligtvis för sitt arbete med att granska de ohederliga metoderna. Det är det däremot ingen som vill betala. Varken Petter Brolin eller den bostadsrättförening som anlitat hans tjänster. Sist jag hörde om det ligger notan för indrivning. Hos kronofogden.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  22. Nej, nejsägare uppmanar folk att söka fakta från alla läger och ta ett eget beslut. Dvs fundera ordentligt och inte bara skriva på jafullmakt innan man har all fakta.
    Sen när det gäller bluestep -du som tyckte det lät bra. Gå in på deras hemsida och läs allt det finstilta, så kanske du inte tycker det är lika bra längre. Hos oss var det tom jasägare som var kritiska till att brf rekommenderade bluestep.
    /boende i annat ombildnområde

    SvaraRadera
  23. Vem har sagt att Bluestep är bra? Om det är min kommentar (09:51) du syftar på så menar jag att det kan vara en möjlighet för de som inte beviljas lån på annat håll.
    Vem vill missa en miljonaffär med säker vinst?

    SvaraRadera
  24. Vem vill bli bostadslös?

    SvaraRadera
  25. Med mycket pengar i fickan eller på banken är risken för bostadslöshet ganska liten.

    SvaraRadera
  26. OK. Då börjar sanningens minut närma sig.
    Hur gick det igår?

    SvaraRadera
  27. Bra att du är het på gröten. Det är vi också, men man måste hinna jobba också. Rapport kommer givetvis - det finns massor att säga. Och vi lägger givetvis in ekonomisk plan och infomaterial. Om Petters strategi att förföra resthyresgäster med fagra löften kan vi konstatera att han utvecklat den, antagligen påverkad av vår blogg. Men linjen är densamma, att tubba blivande resthyresgäster att rösta ja fast de inte kan/vill köpa själva. Allt för att fiska ja-röster. Ursäkta uttrycket, men det är ruttet! Återkommer alltså. Tills vidare kan du kolla dagens DN, artikeln med rubriken "Risk för kraftigt höjd ränta" i Ekonomidelen, sid 3. Enligt Handelsbankens finanschef kommer boräntorna att uppgå till 5 procent 2012, i värsta fall 6 procent. Inte precis något som Petter tagit med i beräkningen! Lena israelsson

    SvaraRadera
  28. På TV4 morgonprogram idag sa dom att situationen för hemlösa blivit ännu svårare nu p g av dom senaste årens ombildningar. Ni som så gärna vill ombilda allmännyttan; är ni helt säkra på att detta aldrig kan drabba er? (hemlöshet alltså)
    Den svenska allmännyttan är fantastisk och unik i världen. Likaså allemansrätten. Tänker ni ge er på den också.Enligt era resonemang borde väl alla vi som bor här på Byälvsvägen få köpa en bit av skogen här bakom husen till lågt pris så att vi kan sälja och tjäna en hacka. Det är ju en investering liksom.Eller! Tänk efter före! Sen är det för sent. Sverige är känt i hela världen för sin välfärd. Varför vill ni ändra på detta?
    Annika i Bagarmossen
    ps Lyckligt oombildad! ds

    SvaraRadera
  29. Hur kan ni hålla på att vurma så mycket för allmännyttan? Förstår ni inte att det rör sig om subventionerat boende som betalas av andra. En majoritet av alla med attraktiva hyreskontrakt i innerstaden har hoppat in på marknaden genom svartköp eller via nån kontakt som "fixat" fram en lägenhet. Inte minst se på alla politiker som roffat åt se de fina lägenheterna. Eller tror ni att alla dessa boende stått i kö under 30 år för att få en skaplig lägenhet inne i stan? Hur naiv kan man bli...

    SvaraRadera
  30. Den blå humanisten3 maj 2010 kl. 11:11

    Till den anonyma som skrev 10.37

    På vilket sätt skulle allmännyttan vara subventionerad?
    Såvitt jag kan begripa så går alla allmännyttiga bolag i Stockholm med vinst, som i sin tur subventionerar annan kommunal verksamhet.

    Jag är visserligen bara civilekonom, så du kanske har något annat sätt att räkna som är bättre än gängse matematik?

    Det vore bra om du kunde förtydliga hur dessa subventioner fungerar.

    SvaraRadera
  31. Tack för svaret! (jag är anonym 8.47). Jag har en fråga också: är det sant att Petter Brolin lovade ett tak på hyreshöjningar för resthyresgäster om man bara röstade ja. Håller verkligen ett sådant avtal om det blir bostadsrätt, eller handlar det om en bluff?

    SvaraRadera
  32. Svar till den blå humanisten:

    Fastighetsägarna gav revisionsföretaget Ernst & Young i uppdrag att försöka uppskatta skattekollektivets totala subventioner till Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Summan uppgick 2002 till det svindlande beloppet 12 miljarder kronor årligen (och tror ni det blivit mindre sen dess?).
    Alltså resurser som invånarna runt om i Sveriges kommuner hjälper till att stötta kommunala bostadsbolag med.
    Fastighetsägarna valde utifrån denna bakgrund att gå in med en anmälan till EU-kommissionen för att komma till rätta med den orättvisa konkurrenssituationen. Denna anmälan föranledde dåvarande statsråd med ansvar för bostadspolitiken, Mona Sahlin, att initiera en utredning som fick namnet Allmännyttans villkor. Nuvarande regeringen, med Mats Odell som ansvarig minister, gav utredningen tilläggsdirektiv, som i korthet gick ut på att utredningen skulle presentera förslag på hur kommunala bostadsbolag ska bedrivas och hyror sättas utan att det strider om EG-rätten.

    Det är alltså denna utredning som lett till senaste tidens diskussion om marknadshyror osv.

    SvaraRadera
  33. Hej anonym 11.28! Ja och nej, Petter lovar max 3 procents hyreshöjning per år. Dessutom i evinnerliga tider, om jag har förstått saken rätt. Allt detta är en omöjlig konstruktion. Bluff alltså! Återkommer i kväll med fakta.
    lena i

    SvaraRadera
  34. Varken Petter eller styrelsen kan ge några löften om hyror. Sådana beslut kan bara tas av medlemmarna på en medlemsstämma.
    Snacket om kommande hyror är med andra ord rent dravel från människor som, i bästa fall, inte begripit grunderna i föreningsdemokrati.

    SvaraRadera
  35. Till Gruppen Rädda hela Piskan sa... 3 maj 2010 09.29
    Läs hela artikeln. Detta stod längst ner
    "Jag tror att det är det är det mindre troliga scenariot, men jag tycker att man ska med det i sin riskbedömning när man tar ett bostadslån."

    Det är typiskt NI motståndare att att ta med urryckta citat som gagnar er och som bidrar till att skrämma upp folk.

    Läs hela artiklen och bilda er en uppfattning själva!!

    SvaraRadera
  36. Till Anonym sa...1 Maj 2010
    Faktum är att det går jättebra att virka och blogga samtidigt. Man tänker ju så bra när man virkar. Stickning funkar också. Du borde prova själv. Du skriver "stackars gamla tanter". Gulligt av dig att tycka synd om oss!
    Kram från
    Tanten Annika i Bagis

    SvaraRadera
  37. Anonym 3 maj 2010 19.17

    Ni ombildningsivrare är i så fall likadana som förskönar verkligheten och med det låter förstå att det är världens bästa affär att köpa sin allmännyttiga hyresrätt! Jag tycker ni uppvisar en otrolig brist på konsekvensanalys. För det är ju så att alla KAN och VILL inte köpa sin allmännyttiga hyresrätt. Det måste ni ta med i beräkningen när ekonomiska planer görs och olika kostnadsalternativ måste uppges, så den potentiella köparen kan bilda sig en uppfattning. Och det ska vara korrekt gjort med en ordentlig riskanalys!

    Tänk om några år, då kan det vara så att det är DU som sitter på bostadspottan, om du inte kan betala dina räntor. Ska jag, som sitter i min hyresrätt, tycka synd om dig då?

    SvaraRadera
  38. Om några år kanske DU sitter i din hyresrätt med marknadshyror/stockholmsmodellen och betalar en mycket högre hyra än idag. Underhållet från Svenska Bostäder är på minimal nivå eftersom miljonprogramsområden kräver miljardbelopp för att upprusta. Din höga hyreshöjning går till miljonprogramsomåden.

    Ska jag då som sitter i min bostadsrätt tycka synd om dig!

    Tror inte det utan vi har ju valt själv vad vi vill.

    SvaraRadera
  39. Men... vart tog tanken om kooperativa hyresrätter i Piskan vägen i allt detta tjat om ombildningar? Jag trodde det var den "tredje vägen" som skulle kunna förena oss i Piskan.

    Undrande men hoppfull i MS 44

    SvaraRadera
  40. Förstahandsvalet har alltid varit att bevara kvarteret Piskan som helhet. Det löftet gav Brf Piskan Söder också hyresgästerna i kvarteret. Sedan valde de att bryta löftet och intresseanmäla enbart sju av elva fastigheter.

    Kvarteret Piskan är en enhet. Fastigheterna hör samman tekniskt. Och vi har vår vackra gemensamma gård. Kostnaden för att dela gården framöver med Svenska Bostäder har inte presenterats av styrelsen för Brf Wollmaria. Såvitt jag vet har heller inget förslag presenterats om var en eventuell ny undercentral skall placeras.
    Det tillhör några av de frågor som vi bjudit in styrelsen för till samtal om i gemensamhetslokalen. Den är ju på det stora hela likadan som när löftet gavs om att hela Piskan skulle bevaras som en enhet!
    Intresset från styrelsen för samtal med hyresgästerna har uteblivit. Frågorna är fortfarande är olösta. Och något samtal eller någon information med hyresgästerna kring det som berör oss alla har ännu inte ägt rum.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  41. Jaha? Inte blev jag klokare av det svaret Mari-Ann. Jag frågade bara vad det blev av det kooperativa alternativet. Nu verkar ställningarna så låsta i kvarteret oh stämningen så oblid att jag allvarligt funderar på att inte rösta överhuvudtaget!

    Undrande, men inte fullt så hoppfull i MS 44

    SvaraRadera
  42. Det är inte aktuellt eftersom det kooperativa alternativet inte har eller har haft för avsikt att splittra kvarteret i två olika boendeformer.
    /Mari-Ann

    SvaraRadera
  43. Det alternativet finns inte. Den kooperativa föreningens syfte var aldrig att verka för köp. I stadgarna stod det klart och tydligt att föreningen i första i första hand skulle verka för att bevara hyresrätten, men om kvarteret riskerade att köpas upp av ett oseriöst, företag skulle vi ha verka för att få förhköpsrätt. Det kallas hembud och det var det vi stred om på den tiden, vem som skulle få hembud, BRF eller kooperativa. Men det blev BRF som fick det.

    Båda lovade dyrt och heligt att aldrig splittra kvarteret. BRF gjorde det så fort man insåg att man inte kunde få majoritet i hela kvarteret.

    Om du nu blev klokare av det här.

    Rätt intressant och komiskt faktiskt att tänka på hur många av de ivrigaste ja-sägarna vid den tiden spred skräckpropaganda om att multínationella bolag, ja tom Coca Cola av alla bolag nämndes, skulle köpa upp Piskan. Och när den skräckscenariet inte längre var trovärdigt så övergick man till att hetsa om marknadshyra. Nu har det lagt sig, och skräcken är Stockholmsmodellen. Men inte heller den modellen är ju aktuell.
    Börjar bli ont om skräckvisioner, för BRF:s del.

    För min personliga del är skräcken att BRF:s inkompetenta och oserösa styrelse får inflytande över mitt och andra människors liv.
    lena i

    SvaraRadera
  44. "Den kooperativa föreningens syfte var aldrig att verka för köp". Så lät det verkligen inte för ett par år sedan. Jag kommer mycket väl ihåg det stora möte i kvarteret då det propagerades för kooperativ och då det talades om att SKB skulle vara intresserade av Piskan osv. Det skrevs flera informationsblad om kooperativa fördelar och det talades om statliga lån osv. Mari-Ann var väl också ute i media ch pratade sig varm för kooperativ om jag inte minns fel.
    Sanningen är väl att den koopertiva föreningen förlorade omröstningen om hembudet i kvarteret och därför drog sig "piskornas kooperativ" tillbaka.
    Nu är hotet att delar av kvarteteret ombildas till bostadsrätter. Om det verkligen är ett hot eller en möjlighet får väl en köpestämma avgöra.
    Tråkigt att den kooperativa idén inte fick plats som alternativ.

    Fortfarande undrande i MS 44

    SvaraRadera
  45. Självklart propagerade vi kooperativ, vi kämpade ju för hembud för den kooperativa lösningen. Men du verkar inte vilja förstå. Bättre att du får se stadgarna med egna ögon. Kom över i kväll så ska jag se till att vi har en kopia.
    lena i

    SvaraRadera