tisdag 19 januari 2010

MISSA INTE P-O BROGREN!

INFORMATIONSMÖTE
i gemensamhetslokalen
Söndag 24 januari kl 18


Vi är riktigt glada över att P-O Brogren, Hyresgästföreningens presstalesman, kommer till kvarteret. Det är Piskans kontaktkommitté som bjudit in honom. Om du bara kan gå på ett enda möte så är det just det här mötet du ska satsa på. P-O Brogren sitter på ett enormt kunskapskapital. Han är dessutom orädd, karismatisk och spännande att lyssna på.

Ingen i Sverige har mer erfarenhet av ombildningsärenden än han och ingen har sett så många exempel på fiffel och båg. Om allt detta berättar han. Men han ger också konkret information om reglerna vid ombildning: röstlängder, fullmakter, stämmor mm.

Självklart har du chans att ställa dina frågor om allt från fullmakter till allmännyttans framtid.
Varmt välkommen!

45 kommentarer:

  1. Orädd och karismatisk må så vara. Fanatisk och osaklig menar andra.
    Fakta är likafullt att drygt 40.000 lägenheter är intresseanmälda av bostadsrättsföreningar i Stockholm. Nästan 16.000 lägenheter är också sålda till nybildade bostadsrättsföreningar sedan valet 2006 fram till januari 2010.
    Det är alltså ett mycket stort antal människor som valt att inte lyssna på vad han och Hyresgästföreningen har att säga.... och så verkar det också vara i Piskan...
    Ska bli spännande att se hur många som kommer på mötet.

    SvaraRadera
  2. Det är ibland bäst att tänka efter före. Ett mycket gott råd som många av våra grannar i närområdet följt. Kanske har de bara lyssnat på banken. Men det kan aldrig vara fel att skaffa sig ett väl underbyggt och korrekt beslutsunderlag. För att göra det krävs det onekligen mer information inför ett beslut om ett flermiljonkronors lån än den glädjekalkyl som Galären och brf Piskan Söder lämnat över till hyresgäster i kvarteret. Själv undrar jag mer över hur omfattande den renovering som påbörjats av den övre gården kommer att bli. Faktum är att det döljer sig en hel del vatten där. Också!

    SvaraRadera
  3. Problemet är ni kommunicerar ett negativt budskap. Ord som glädjekalkyl, odemokratisk bostadsrättsförening, osolidarisk, etc klingar falskt för så många i kvarteret. Det är ett faktum att 2/3 valt att visa sitt intresse för en eventuell ombildning. Den "sammanhållning" ni talar om finns helt enkelt inte. Det går inte att seriöst beskriva - och nå framgång, genom att kalla en kvalificerad majoritet för oseriösa eller "splittrare". Den "sammanhållning" ni talar om i kvarteret finns helt enkelt inte. Att så många i Stockholm ändå har valt att ombilda pekar åt ett annat håll, mot en annan sorts sammanhållning.

    SvaraRadera
  4. Nöjd hyresgäst i Linjalen20 januari 2010 kl. 10:27

    Anonym 23.33

    Precis samma sak som du hävdar tjatade brf-ivrare om hos oss också. Det visade sig inte stämma, och det tror jag inte att det gör hos er heller.

    Sammanhållning mot ombildning fanns i alla fall vårt kvarter, och den var massiv. Att brf lyckats tjata till sig tillräckligt mycket folk som var intresserade av att se ett pris visade sig ha väldigt lite med det faktiska ombildningsintresset att göra. Resultatet på köpstämman blev ett dråpslag för en Brf-styrelse som var lika inkompetent som den verkar vara hos er, om du ursäktar.

    Sedan dess har faktiskt väldigt få ombildningar gått igenom, och de som gjort det har nästan alltid det gemensamt att det skett med mycket tvivelaktiga metoder. Ett flertal ombildningsförsök har underkänts på grund av fusk. Andra har klandrats och ligger stilla i väntan på rättegång. Så ser din "andra sorts sammanhållning" ut.

    På det sätt som ombildningsförsöket i Piskan skötts hittills finns det väldigt lite som talar för att den kommer att fungera. Det känns ärligt talat som att ni har en styrelse som varken ger sken av att ha kompetens eller förtroende att driva igenom detta, väldigt märkliga, ombildningsförsök.

    Att se en intresseanmälan om pris som en gemensam majoritet för ombildning är att ha en väldigt, väldigt naiv världsbild.

    SvaraRadera
  5. I fallet Linjalen var det tydligt att de boende inte ville ombilda. Gott så.
    I ett stort antal andra fall har det visat sig vara tvärtom. Siffrorna hittills är tydliga på den punkten.
    Hur ombildningsförsöket i Piskan faller ut lär väl visa sig. "Valdigt naiv världsbild" etc är f ö en alldeles för låg diskussionsnivå för att ens bemöta. Och däri ligger en stor del av problemet med trovärdigheten hos de lokala motståndarna till ombildningarna.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym som tycker att Arbetsgruppen Rädda hela Piskan "kommunicerar en negativt budskap":

    Bostadsrättsföreningens styrelse är odemokratisk - det är ett faktum, som även borde bekymra dig. Däremot har vi aldrig kritiserat föreningens medlemmar. Det vet du mycket väl.

    2/3 av de boende har INTE sagt att de vill ombilda. 2/3 har sagt ja till intresseannmälan för att få ett pris. Ett av BRF:s starkaste argument när man samlade in påskrifter var just att det inte var ett ställningstagande för köp utan en påskrift för att få ett pris, Vi vet många som skrev på av ren nyfikenhet.

    Någon sammanhållning i Piskan finns inte, säger du. OM DEN FINNS! Men tyvärr inte för alla. De som är mest drivande när det gäller bostadsrätt är faktiskt de som inte deltar i gemenskapen, inte syns på möten och fester, inte arrangerar träffar och fester, fixar för ungarna, sätter upp julgran, planterar i trädgården ... Och då är det svårt att uppleva gemenskap. Ja, man blir till och med isolerad.
    Lena Israelsson

    SvaraRadera
  7. Det är klart att vi ska lyssna på Hyresgästföreningen. Men samtidigt måste vi vara medvetna om att de är panikslagna och gör nästan vad som helst för att motarbeta ombildningar och därmed behålla medlemmar.
    Lyssna kritiskt

    SvaraRadera
  8. Ja, lyssna kritiskt! Och lyssna inte bara, utan ställ frågor och ställ mot väggen om det behövs. Jag tycker Hyresgästföreningen i Stockholm agerar skumt ibland, men den här mannen, P-O Brogren, har faktiskt gjort en heroisk informationsinsats när det gäller ombildningar.
    Och det beror inte på att han är panikslagen utan på att han alltid jobbar så. Samma engagemang har han visat när det gäller till exempel skandalvärdar.
    lena israelsson

    SvaraRadera
  9. Bostadsrättsivrarna säger "köp" och "det är ditt livs affär". Det jag inte förstår är:

    Om jag trivs och vill bo kvar i lägenheten blir mina boendekostnader 13% större än min nuvarande hyra enligt Galärens optimistiska kalkyl. Enligt mer sansade bedömningar skulle ökningen bli 45 - 70% plus att jag själv får stå för lägenhetens inre underhåll.

    I mina öron låter det som ett effektivt och ögonblickligt sätt att skaffa sig "marknadshyror".
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  10. Robert.
    Du får inte glömma att du sitter på en förmögenhet som vida överstiger skulderna!

    SvaraRadera
  11. Den karismatiska villaägaren från Täby ?

    Helt skruppelfri när det gäller sina egna syften (dvs sin lön och bonus och pensionsavtal etc etc helt vanliga sossetopps prylar)

    SvaraRadera
  12. Ja, eller fritid och semesterresor? Eller trygghet? Jäkla egoist!

    SvaraRadera
  13. Käre/kära anonymus. Tack för svar.

    Nej jag ska inte glömma bort att jag "sitter på en förmögenhet som vida överstiger skulderna."

    Vad tycker du att jag ska göra för att kunna förvandla denna förmögenhet till reda pengar?
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  14. Bara sälja om du behöver förvandla förmögenheten till reda pengar, Robert.
    Busenkelt! :)

    SvaraRadera
  15. Robert.
    För det första ska du inte ha för bråttom. Njut av friheten, tryggheten och vetskapen av att förmögenheten finns där. Förr eller senare kanske förutsättningarna förändras? Du kanske vill ha större eller mindre eller flytta till annan ort. Du kanske går i pension. Du kanske behöver en säkerhet för ytterligare lån, vad vet jag?
    Hur som helst, möjligheterna är stora och bostadsrättslägenheten går att omsätta i pengar även om det inte är aktuellt just nu.
    Så tänker jag i alla fall...

    SvaraRadera
  16. Tänk på att Hyresgästföreningen har fullständig panik över tappade medlemmar i Stockholm.
    De har tvingats att höja medlemsavgiften 2010 och kommer ändå gå back en massa miljoner.
    Ha det i åtanke när Brogren tar ton - han kämpar för sitt jobb och sin lön.

    Tänk också på att Hyresgästföreningens egna inte lever som de lär. Ordföranden Terje Gunnarsson bor i villa och drar av för räntor på villalånet, men uppbär ändå ett förstahandskontrakt för en hyreslägenhet. Hur känns det i bostadsbristens Stockholm...

    Hyresgästföreningen trovärdig? Jag skulle inte svara ja på den frågan.

    SvaraRadera
  17. Nej, nu får vi väl jyssta till debatten. Alltså angående P-O Brogren. Karln är faktiskt ANSTÄLLD av Hyresgästföreningen och inte FÖRTROENDEVALD. Och för min del får han bo var han vill, bostadsrätt, hyresrätt, villa. Alla tre varianterna helt okey. Så länge han sköter sitt jobb. Och det gör han. Kom på mötet och kolla den saken.

    lena israelsson

    SvaraRadera
  18. Ja, det vore taskigt om han blev arbetslös. A-kassan lär väl knappast uppgå till bråkdelen av hans lön.
    Men ska vi alla avstå från vårt livs chans bara för att han och hans kollegor på HGF ska få behålla sina arbeten???

    SvaraRadera
  19. I Sverige finns det uppskattningsvis ca 3 miljoner människor som bor i hyresrätt. Siffran beror lite på hur man räknar kring äldreboenden ,handikappbostäder, resthyresgäster och om de skall ingå i statistiken. Så svaret beror lite på vem det är man frågar.

    Hyresgästföreningen är en intresseorganisation för alla dem. Det är helt frivilligt med medlemskap. Hyresgästföreningen har anställda ombudsmän som verkar för hyresgästen i förhållande till fastighetsägaren. Ofta gäller ärendena hyresgäster boende hos privat fastighetsägare. Ett tydligt exempel på när och varför hyrsegästföreningen behöver hjälpa resthyresgäster hittar man i länken här; http://www.e24.se/pengar24/bostad/balkong-men-ingen-dorr_1442331.e24

    Det är den tilltänkta styrelsen för Brf Piskan Söder som på sina medlemmars uppdrag kommer att fungera som privat fastighetsägare för de hyresgäster som kvarstår som hyresgäster i bostadsrättförening vid en eventuell ombildning.

    P-O Brogren är anställd av Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen verkar för hyresrätten som fortsatt boendeform i Sverige. Vill man ta del av de erfarenheter och den kunskap han har om hyresrätt och om hur ombildningar av allmännyttan ofta sker så är söndagens möte precis som det brukar vara här i Piskan.
    KK hälsar alla hyresgäster välkomna till möte!

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  20. Tyvärr är det sådana här "debatter" som gör att man nödgas använda kommentarsgranskning på bloggar. Vi känner igen det alltför väl från vårat ombildningsförsök i Linjalen.

    Det var samma ovidkommande argument då som nu från ombildningsförespråkarna; Lite tjorop om "ditt livs affär" och "slå till genast", uppblandat med ogrundade och i sammanhanget totalt ovidkommande anklagelser och påståenden om hyresgästernas representanter i HGF.

    Bara det sistnämnda borde få var och en att inse dessa människors direkta olämplighet som blivande hyresvärdar.

    PO Brogren är högintressant att lyssna på, vare sig man är för eller emot en ombildning. Ingen annan i Sverige kommer i närheten av hans erfarenheter och kunskap när det gäller ombildningsförsök.

    ...men visst bör man lyssna kritiskt på alla parter, men i synnerhet på ombildningskonsulter, banker och styrelsemedlemmar - dvs de människor som driver på och har störst egenekonomiska intressen av en eventuell ombildning.

    Men återigen: Det är smått tragiskt att se vilken låg nivå många ombildningsförespråkare håller i sitt resonemang på den här kommentarssidan.

    SvaraRadera
  21. Jag tycker det är tragiskt om "vår" blogg som berör Piskan ska bli ett tillhåll för personer som gjort hela kvarter osams (läs Linjalen).

    Den stämning som rådde där är den värsta i hela Stockholm, låt inte personer därifrån få skapa samma obehagligheter här som där.

    Även fast vi kanske har olika åsikter behöver det inte bli sånt skyttegravskrig som i Linjalen där det till och med trycktes upp kläder och dekaler med parternas olika logotyper och propaganda. Herregud, vi är ju grannar - och ska fortsätta vara det.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  22. Du anonyme 23.30 är, för att veta bättre vad du talar om, hjärtligt välkommen att hälsa på oss i kvarteret Linjalen.

    Då kommer du finna dig stående i ett kvarter där det råder mycket god stämning och grannsämja. Ett kvarter där det råder full upprustning och där många välbehövliga underhålls- och renoveringsåtgärder åtgärdas för tillfället.

    Ett kvarter som, tack vare/på grund av ombildningsdebatten är väl upplyst om vad det här med ombildning egentligen handlar om.

    Det vi har ägnas oss åt med Rädda Linjalen är inte propaganda, utan folkbildning, debatt och diskussion. Vi har, till skillnad från ja-förespråkarna, aldrig någonsin talat om för de boende hur de skulle rösta. Vi har ägnat os åt faktabaserad information och öppna diskussionsträffar där de boende, oavsett åsikt i frågan, varit välkomna att delta och debattera. Sedan har de boende bildat sin egen uppfattning.

    Inte ens våra mest hätska ombildningsförespråkare har kunnat peka ut någon enda punkt där vi gått ut med felaktig eller missvisande information. Det kan knappast en enda Brf-styrelse eller ombildningskonsult skryta med.

    Finns kunskap och vilja att diskutera behövs varken propaganda eller ogrundade anklagelser.

    Det har resulterat i vad jag nog törs kalla landets bäst informerade kvarter vad gäller ombildningsfrågan. Det betydde även ett solklart nej till ombildning och gjorde Linjalen till ett kvarter där de boende gemensamt har gått vidare - med förvånansvärt få sura miner från ombildningsförespråkarna.

    Så påståendet att vi i Rädda Linjalen skapat "obehagligheter" visar bara på bristande insikt i saken. Därför är du hjärtligt välkommen att kontakta oss på mailadress:
    raddalinjalen@gmail.com

    ...så ska vi med glädje ge dig en rundtur i ett kvarter där god stämning råder, och som klarat sig alldeles utmärkt undan ett tämligen fult ombildningsförsök. Här har stämningen aldrig varit bättre.

    ...och vi har faktiskt några t-shirts kvar. Du kan få en.

    Vänligen
    Johan Johansson /Rädda Linjalen

    SvaraRadera
  23. Inlägg som innehåller personangrepp eller som uppmanar grannar att flytta plockar jag bort. Det har jag gjort nu, eftersom det aktuella inlägget innehöll båda varianterna. Angående inlägg från Linjalen är det jättekul att de hänger på. De har redan gjort den här resan och har mycket erfarenheter som vi vill ta del av. Materialet till lathunden som du hittar blnad tidigare inlägg har vi t ex fått från dem.
    lena israelsson

    SvaraRadera
  24. Frågan är hur alternativet till bostadsrätt ser ut. Den hyggliga (med skavanker) hyresrätt som Svenska Bostäder erbjudit under många år kommer nog inte att finnas kvar så länge.

    Allmännytta som ska ge marknadsmässig avkastning och hyresförhandlingar utan koppling till kostnader utan bara efter värdet är otäcka hot som regeringen kommer att föreslå och som hyresgästföreningen säger ja till. Lockar inte.

    Så hur det lockande alternativet ut? Finns det?

    Britta

    SvaraRadera
  25. En aktuell provkarta över de vanligaste argumenten för att ändra hyresgästernas valda boendeform genom att omvandla.

    1. Den fantastiska gemenskapen som ombildningsivrarna hävdar infinner sig per automatik.

    2. De fantastiska förtjänsterna som man har möjlighet att göra. Visserligen bara om man flyttar, men ändå.

    3. De fantastiska skräckhöjningarna av hyror som man tror väntar runt knuten. Tron är i det här fallet väldigt stark. Man tror så mycket och upprepat att det framstår som sanning så småningom. Till slut kan man med bestämdhet hävda att den enda möjligheten att ha råd att bo kvar är att dra på sig miljonlån, omvandla och låta samma kostnader som de uppspekulerade marknadshyrorna skulle föra med sig infinna sig omedelbart.

    SvaraRadera
  26. Aha. Tack. Då blev upplägget och syftet med omvandlingen till bostadsrätt klart och tydligt. "Köp", "gör ditt livs affär" och "vårt livs chans" handlar om att köpa för att sälja. För att sälja måste du flytta. Därav flyttcirkusen efter en ev. omvandling.
    Syftet är att tjäna pengar. Ingenting annat. Andra argument kan du glömma. För att göra en vinst måste du flytta till något billigare.

    Tidningen Expressen startade i september 2009 en enkät där man frågade: "Är det rätt att sälja ut allmännyttan?" . Svaret var, att 79% tycker att det är fel.
    Den informationen har tydligen inte politikerna i Stadshuset tagit till sig. De inte bara säljer ut, utan rear bort kommunala bostäder till runt 40% under marknadsvärdet. Detta torde förklara köpintresset, åtminstone i innerstaden.

    I det borgerligt styrda Uppsala säljer man också ut kommunala bostäder, men till marknadsmässiga priser. Där är intresset för omvandling minimalt...
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  27. Hur kommer det sig att de som pratar mest om hur bra det kommer bli i kvarteret, hur engagerade alla kommer att bli och hur alla kommer att bli som en enda stor familj efter en ombildning är de människor som man aldrig möter på gården och som aldrig tidigare engagerat sig i ett kvarter som redan har många gemensamma aktiviteter?

    SvaraRadera
  28. Brf Piskan Söder har inte haft några öppna möten för hyresgäster i kvarteret. Vad jag förstår har det heller inte förekommit vare sig medlemsmöten eller årsmöten. Faktum är att det enda publika möte som ordnats är ett informationsmöte i dec. Det ordnades i samarbete med ombildningskonsulten Galären. Där föreslogs att en enkätundersökning angående intresset för att starta en ny brf skulle genomföras. Den är avslutad och genomförd. Någon information om resultatet har ännu inte redovisats.

    I kvarteret finns det många gemensamma anläggningar i de olika fastigheterna. Vi har miljöstation, grovsoprum och ett stort gemensamt förråd för saker som inte kan förvaras på vindarna. Några hyresgäster komposterar hushållets sopor till glädje för våra rabatter. Vi har dessutom en gemensamhetslokal, biljardrum, pingisrum, vävstuga, snickeri, bastu, vedkällare och ett litet bibliotek i anslutning till tvättstugan. Förutom vår stora fantastiska gemensamma gård!

    Vid en ev. ombildning till bostadsrätt av delar av kvarteret kommer dessa gemensamma anläggningar och lokaler att få olika ägare. Samtalet om hur det kommer att påverka vardagen i kvarteret har vi tidigare bjudit in till. Styrelsen för bostadsrättföreningen har tackat nej till medverkan.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  29. Rädda Linjalen försöker skänka bort t-shirts som ingen vill ha på den här bloggen. Lite roligt faktiskt.

    Dessutom erbjuds rundvandring i Linjalen. Inte så lockande, kv Piskan är ju klasser bättre än Linjalen.

    SvaraRadera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  31. Våga lyssna kritiskt till herr Brogren. Han talar i egen sak för framtiden är hotad för Hyresgästföreningen. Medlemmar sticker och förhandlingsersättningar försvinner när hyresrätter blir bostadsrätter.
    HGF har panik och höjde medlemsavgiften med 7 procent i år för att kompensera medlemsflykten pga av ombildningar - ha det i åtanke.

    SvaraRadera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  33. För en stund sen fick vi en kommentar som var en kopia av en kommentar på Rädda Svärdets sida. Vi har ersatt texten med en länk till Rädda Svärdet http://raddasvardet.blogspot.com/2010/01/bostadsbubblor.html#comments
    Kommentaren har signaturen "ombildad i brf Zinken".
    Det är en bra princip att material från andra bloggar inte kopieras utan att man ger länken till dem. Alltså - här kör vi med egna inlägg och egna kommentarer, men länkar gärna till andras.
    lena israelsson

    SvaraRadera
  34. Till 24 januari 2010 10.32
    Hyresgästföreningen höjde medlemsavgiften med 5 kronor per månad, den första höjningen sedan 2003.

    En bidragande orsak till detta var inte någon medlemsflykt, utan massor av merarbete runt tvivelaktiga ombildningsförsök. Men det är klart, många hittar på den verklighet och de sanningar som bäst passar dem själva.

    Med tanke på många kommentarer här så verkar desperationen närmast ligga hos ombildningsförespråkarna. Till skillnad från brf Piskan består Hyresgästföreningen av representanter som är valda på seriöst upplagda medlemsmöten.

    SvaraRadera
  35. Enligt Hyresgästföreningen själva är den största anledningen till höjningen av medlemsavgiften att de tappar medlemmar pga ombildningar.
    Trist för dom men det är den bistra sanningen.

    Motståndare till ombildningar bygger i stort sett all sin argumentation till att smutskasta föreningars styrelse istället för att själva tala om hur de vill att kvarter ska utvecklas.

    Heja Brf Piskan - ni kommer greja det!

    SvaraRadera
  36. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  37. Tack till PO Brogren för en bra, informativ och underhållande föreläsning.
    Dessvärre kunde inte skönjas en endaste styrelsemedlem eller bostadsrättsförespråkare. Synd, då det fanns gott om folk på plats som de hade kunnat förklara den eventuella ombildningens förträfflighet för.
    Varför finns ingen vilja till diskussion ifrån det hållet?

    SvaraRadera
  38. Tilläggas bör att exakt samma text som i kommentaren från 22:45 finns här:
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6506878136961497311&postID=5431790288124585236&isPopup=true

    Nu är brf-anhängarna så skitnödiga att de börjat ägna sig åt att spamma gästböcker. Det vore bättre om ni fixade godtagbara argument.

    SvaraRadera
  39. Tyvärr missade jag mötet på grund av jobbet. Var det många som lyssnade?

    SvaraRadera
  40. Svar till kl.07.00
    När jag kom till mötet var det 37 pers. närv. Några ytterligare kom släntrande vid olika tidpunkter långt senare, så totalt blev vi 41 personer.
    Synd att du missade ett mycket informativt och trevligt möte.

    bästa från Bamse

    SvaraRadera
  41. Birgitta i Piskan25 januari 2010 kl. 13:38

    Fördel hyresrätt!
    Idag drabbades vi av en omfattande vattenskada, som beror på att den tidigare hyresgästen i lägenheten ovanför gjort en felaktig inkoppling av sin diskmaskin. Under flera års tid har vatten läckt ut i köksväggen, som nu är så mättad att det börjat droppa om den. Hela väggen från tak till diskbänk måste troligtvis rivas ned med köksskåp och allt, enligt den fuktexpert som idag har varit på plats och konstaterat skadan! Jag kan inte föreställa mig hur det kommer att bli framöver, med köket nedmonterat. Mina stackars nyinflyttade grannar ovanpå får sitt köksgolv uppbrutet till trossbotten. Mitt i allt eländet är jag dock lycklig för att jag bor i hyresrätt och slipper kräva min avflyttade granne på kostnaderna för det omfattande återställningsarbetet. Kära Svebo tar hand om allt!

    SvaraRadera
  42. Kära Svebo har en försäkring som täcker det mesta men får nog glatt betala en självrisk ändå.

    Det är ju jättebra. Eller hur?

    Men vänta nu... vem betalar Svebo? Hyresgästen förstås! Med andra ord är det du som redan har betalat den försäkring som täcker Svebos kostnader. Otroligt hur saker hänger ihop. ;)

    Att vara hyresgäst innebär inte att du "slipper" en massa kostnader. Du får betala dem likfullt ändå - men på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  43. Jag håller med. Nog betalar vi. Det har vi de fafcto redan gjort.

    En herrans tur för Birgittas grannar att huset inte blivit ombildat. Då hade reperationen av skadan redan betalts, och ändå hade grannen fått stå för kostnaderna själv.
    Betyder det 2-0 till hyresrätten?

    SvaraRadera
  44. Bostadsrättsförsäkringen täcker också vattenskador.

    Läs på, Piskarpolarn! :)

    SvaraRadera
  45. Till vissa anonyma skribenter och andra vetgiriga: Självklart är det viktigt att vara påläst innan man bestämmer sig för att rösta ja el nej. Då är det också viktigt att en brfstyrelse är synliga och villiga till debatt. Hur ska man annars få svar på frågor? Mer tips: läs kritiskt den ekonomiska planen(den brukar vara tjock, inte samma som en första kalkyl),läs bostadsrättslagar,hyreslagar,lag om ekonomisk förening, ekonomisidor i tidningar,prata med banken, om möjligt prata med de som redan vart med om process vare sig ja el nej. Prata med din nuv värd om boendeinflytandeavtal och underhållsplaner om det inte blir ombildning.

    tips på bra forum om bostadsrätter och problem som kan uppstå: googla "forum för alla i bostadsrätt"
    Jag ska vara ärlig, jag är mot ombildning men tycker ändå att jag måste respektera de som är för.Sen är det tyvärr mer ovanligt att bli respekterad för att man säger nej, här ska det minsann övertalas.. Jag vill bara att man ska tänka till innan så man verkligen vet vad det innebär. dessutom är det ju vissa skyldigheter man har som delägare i brförening, skatteregler beror på om det är äkta el oäkta förening. Vem vill vara aktiv i br med fastighetsskötsel och upphandlingar mm + att man är hrvärd också.
    När det gäller vattenskador har det faktiskt funnits fall med olika utgång vare sig hr el br.
    Kontentan: Läs på! Ställ frågor så du vet vad brf tänker! Om du redan bestämt dig för ja, läs på ändå så du vet vad du har för skyldigheter och rättigheter. Har du bestämt dig för nej, stå för det. osäker? Du har ända fram till köpstämman på att bestämma dig och behöver inte skriva på några papper alls!

    SvaraRadera