måndag 25 januari 2010

Tack HGF för att vi slapp grävskoporna!

I går kom P-O Brogren, Hyresgästföreningens presstalesman, till kvarteret. Vi var ett 40-tal hyresgäster och fick mängder av användbara tips på hur vi som grupp och som enskilda rustar sig oss inför köpstämmorna. Han gav också skrämmande exempel ur verkligheten. Till exempel:
  • Om när BRF Piskans konsult Galären räknade en avliden kvinnas röst som ja.


  • Om en bostadsrättsförening i Haninge som i tre stämmor efter varandra med friskt humör skrev in nejsägare som jasägare i protokollen.


  • Om en familj i kv Skottet som i själva verket bodde i villa i Huddinge. Eftersom man måste vara mantalsskriven för att få köpa skrev sig mamman raskt i lägenheten. I huset i Huddinge var nu bara två personer skrivna, en treåring och en sexåring.


  • Om hur man fibblar med den ekonomiska planen, så att bolagsverket får en plan, hyresgästerna en annan.


  • Om föreningar som utesluter föreningens nej-sägare. Då finns det ingen som kan överklaga felaktiga beslut.


Även hyresfrågan diskuterades. Det kommer att bli höjningar i innerstan, bekräftade P-O. Men eftersom skillnaden mellan innerstad och ytterområden redan är runt 18 procent så blir höjningen antagligen inte mer än 12 procent. I bästa fall kommer höjningen att ske successivt under tio år.

P-O:s information kommer vi att använda oss av i den lathund inför stämman som vi delar ut under våren. Stort tack till P-O och till Hyresgästföreningen!

För er som inte vet det (och för er på den här bloggen som brinner av hat mot Hyresgästföreningen) vill jag passa på att berätta att Piskan hade varit jämnat med marken om inte Hyresgästföreningen hade gett oss ett massivt stöd när vi kämpade mot rivningen 1978. Med lika stor säkerhet hade saneringen blivit en katastrof. På 70-talet var Svenska Bostäder hur råa som helst. Man ville slita ut allt som påminde om gamla tider: trägolv, spegeldörrar, kakelugnar … Med stöd av Hyresgästföreningen kunde vi rädda det mesta, till och med några järnspisar.

Sedan dess, alltså i 32 år, har vi haft en aktiv lokal hyresgästförening (kontaktkommitté). Den har varit motorn i allt som hänt här, fester, möten, luciafirande, gårdsplanteringar och inte minst boinflytandemöten och förhandlingar med SvBo
. Har vi haft problem har vi alltid vetat vem vi ska kontakta – kontaktkommittén.

Det är precis såna här saker som gör att folk inte vill flytta från Piskan och att Piskanfamiljer blivit experter på att dela ett rum i tre.

Lena Israelsson

PS. Ja, det är Piskan som rivs på fotot ovan, men bara ett hus, nämligen det hus som var placerat där gemensamhetshuset står i dag. Den rivningen var vi alla överens om. Året var 1981.


23 kommentarer:

  1. Hyresgästföreningen har gjort en del bra saker genom åren, men nu är det en förening med ryggen mot väggen.

    Bara senaste året har ca 6-7000 medlemmar bara i Stockholm försvunnit och det medför inkomstförluster på cirka 5-7 miljoner kronor per år. Föreningen blöder just nu ekonomiskt och anledningen stavas ombildningar.

    Ta deras uppgifter som en "partsinlaga" som vilken som helst och se till att ta fram information som även kommer från organisationer som inte har sådana ekonomiska intressen av att stoppa en ombildning som HGF.

    Om någon är skitnödig pga av denna process så är det Hyresgästföreningen.

    SvaraRadera
  2. Till 25 januari 2010 20.48

    Om detta nu är din version av verkligheten är det konstigt att brf:s styrelse, du eller någon annan omnbildningsförespråkare var på mötet igår och deltog i debatten.

    Om nu ombildning är en så fantastisk idé, varför verkar ingen som förespråkar detta vara påläst nog för att komma ner och övertyga hyresgästerna i Piskan om det förträffliga i det hela?

    Att sitta hemma och skriva anonyma bloggkommentarer med enda avsikt att dissa Hyresgästföreningen är varken konstruktivt eller förtroendeskapande. Bara barnsligt.

    Hur vore det om du höll dig till sakfrågan och vågade ta debatt?

    SvaraRadera
  3. Debatt - självklart!
    Desto mer fakta och information som kommer fram desto bättre är det för ja-sidan.
    Nej-sidan jobbar för att lägga dimridåer och skapa osäkerhet - inte klargöra sakfrågor.

    Nej-sidan vill alltid bara lyfta fram någon förening som inte lyckats så bra, det vore som om vi ja-sägare skulle ha högläsning av Hyresgästföreningens svarta lista över dåliga hyresvärdar och säga att alla är likadana.

    Så vad vill du ha svar på lille vän? Fråga på bara så svarar ja-sidan! :)

    SvaraRadera
  4. Om jag förstod referatet från mötet med PO Bogren rätt;

    "Höjningen blir antagligen inte mer än 12 procent. I bästa fall kommer höjningen att ske successivt under tio år."

    Det låter mycket optimistiskt med tanke på att hyresutvecklingen i Stockholm, enligt Hyresgästföreningtens egen statistik, mellan 1996-2005 var mellan 16-25% beroende på hyresvärd. Och då förhandlade man utifrån principen om "bruksvärde". Som alla vet är det andra regler som nu börjar gälla där bostadsläget kommer att spela större roll.

    Möjligen avser det 12% påslag under tio år FÖRUTOM de normala hyreshöjningarna, eller? Om det är så är det faktiskt rejält mycket dyrare som gäller. Eller har jag fel?

    SvaraRadera
  5. Det finns många frågor runt en ombildning av delar av kvarteret Piskan. Några ställs av medlemmar i bostadsrättföreningen!
    Just bristen på information från BRF Piskan Söder är stor. Både vad gäller framtiden och vad som sker idag.
    Söndagens möte var ett tillfälle att mötas kring frågan om hur vi vill ha det här i Piskan.
    Under vårens informationsmöten i kvareterslokalen kommer olika aspekter av en ombildning att belysas. Alla boende är alltid välkommna. Styrelsen för BRF Piskan Söder är särskilt välkomna att kontakta oss för medverkan.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  6. Du som undrade över P-O Brogrens hyresprognos -för en gångs skull har du rätt. Med 12 procent menade P-O Brogren (och här var han tydligare än jag var i mitt inlägg) att det inom de närmaste tio åren kan bli ett extra påslag i innerstan på 12 procent. Det är inte kul och definitivt värt att kämpa mot. Och skulle det bli ytterligare procent så får vi kämpa ännu hårdare.

    Men vi slapp marknadshyra. Det är viktigare än allt annat. I ett decennium har bostadsrättsförespråkarna i det här kvarteret tjatat om kommande marknadshyror. Nu måste du väl medge att ni förlorat ert tyngsta argument för ombildning.
    Lena israelsson

    SvaraRadera
  7. Nej Lena, vi glada ja-sägare har inte förlorat vårt främsta argument till negativa neg-sägare.
    Stockholmsmodellen är en form av marknadshyra. Stor efterfrågan (innerstaden) = hög hyra.
    Lägre efterfrågan (ytterområdena) = lägre hyra.

    Att inte kalla det för marknadshyra är en ordlek iscensatt av alla parter på bostadsmarknaden.

    Hyresgästföreningens medlemmar skulle bli rasande om föreningen gick med på något som kallas marknadshyra. Följande skulle bli att medlemmarna överger HGF (mindre medlemsintäkter!) - därför vill inte Hyresgästföreningen kalla Stockholmsmodellen marknadshyra.

    Fastighetsägarna vill inte kalla avtalet för marknadshyra för de vill inte framstå i dålig dager och att folk ska påstå att de inte dragit sitt strå till stacken - därför vill inte fastighetsägarna kalla Stockholmsmodellen marknadshyra.

    Alla nöjda och glada då? Nja, hyresgästerna kommer inte vara nöjda och glada när resultatet ger effekt fullt ut men då är det för sent...

    SvaraRadera
  8. Som medlem i Brf Piskan undrar jag följande:

    På vilket medlemsmöte valdes den nuvarande styrelksen?

    Varför var jag som medlem inte kallad till detta möte, om det nu har ägt rum vill säga?

    Som medlem har jag rätt att ta del av protokollet från detta möte. Var finns det?

    SvaraRadera
  9. Till 26/1 kl 10.03: om du har brf organisationsnr(går att söka på allabolag.se om de inte svarar själva) så går det att beställa protokoll fr bolagsverket om det finns,dvs om de skrivit några -de är offentliga. men det kan vara en mindre kostnad för det.Allt fr 2kr/papper till ca 80 kr. Kanske finns dyrare också. vet inte. Har själv beställt protokoll som ej redovisades och betalade inte mer än 10 kr tror jag. ek plan skulle dock vara mkt dyrare, men den ska ju brf dela ut på begäran.


    Hälsn fr boende i annan fastighet som förra året var utsatt för ombildningsprocess.

    SvaraRadera
  10. Angående hyror.

    Om jag får börja med att citera mig själv.

    "Om jag trivs och vill bo kvar i lägenheten blir mina boendekostnader 13% större än min nuvarande hyra enligt Galärens optimistiska kalkyl. Enligt mer sansade bedömningar skulle ökningen bli 45 - 70% plus att jag själv får stå för lägenhetens inre underhåll.

    

I mina öron låter det som ett effektivt och ögonblickligt sätt att skaffa sig "marknadshyror"."

    Innerstadshyrorna är i dag 18% högre än i ytterstadsområdena. Krav finns att den skillnaden ska bli större, upp mot 30%. P-O Brogren och andra bedömer att den ska ske i Stockholmsmodellen under en tioårsperiod dvs 1,2% per år.
    Det är alltid vanskligt att spå framtiden. Ränteförändringar, konjunkturer, spekulationsbubblor och politiska beslut är svåra att veta något säkert om.

    Den faktiska hyreshöjningen i Svenska Bostäder har legat kring 2%/år under flera år. Med den ytterligare höjningen skulle det handla om ca 3%/år.
    Galären lovar mig i sin kalkyl 13% högre boendekostnader på direkten vid en ev ombildning till bostadsrätt.

    Fakta, för den som vill se är: Det är dyrare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt i Piskan.
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  11. Robert.
    Jag trodde att vi i tidigare inlägg enades om att du i din "kalkyl" missar värdet på bostadsrätten. Du blir ju en förmögen man i och med ombildningen, glöm inte det!
    Kanske miljonär

    SvaraRadera
  12. Är inte Kanske Miljonär titeln på ett TV-program?
    Där det är helt OK med en livlina och där de allra flesta inte alls blir miljonärer!

    SvaraRadera
  13. Haha. Nej, det är ju inte säkert att alla blir miljonärer, det beror ju lite på antalet kvm och hur marknaden utvecklar sig. Men det kan ju knappast liknas vid ett lotteri att köpa en bostad för 25-30000 kr/kvm som idag har ett marknadsvärde på kanske det dubbla.
    Även om marknaden faller mer än den någonsin har gjort, så finns det ändå goda marginaler.
    Kanske miljonär

    SvaraRadera
  14. Nu var det väl inte drömmen om att bli miljonär som fick dig och får andra att kämpa för brf. Jag trodde det var ökat inflytande. Så har det i alla fall låtit här. Men nu vet jag bättre. Själv kan jag tänka mig roligare saker än att SITTA PÅ en miljon. Mycket roligare att HA en miljon.
    Trevlig helg!
    lena i

    SvaraRadera
  15. För mig är pengarna en stor drivkraft. Och naturligtvis den möjlighet som dom ger. Om detta är representativt för andra vet jag inte. Men vem tackar nej till pengar om man blir erbjuden? Vägrar du att ta emot löneförhöjning också?
    Sen är det en helt annan sak om det är rätt att sälja ut allmännyttan till underpriser. Men när man nu ändå gör det, varför ska just vi tacka nej?
    Ännu inte miljonär

    SvaraRadera
  16. Nej det är inte en helt annan sak om det är rätt att sälja ut allmännyttan till underpriser eller inte. Du måste ju ta ställning till om du tycker det är rätt eller fel och handla därefter.
    Var kommer pengarna ifrån? Är miljonen från knark, prostitution eller kriminalitet kanske du tänker annorlunda? Man kommer aldrig runt frågorna om etik, moral och politik.
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  17. Till Robert: Ja, moral och etik diskuteras alldeles för lite i vissa sammanhang där det ändock borde ha en viss betydelse.

    SvaraRadera
  18. Ja, alla har naturligtvis ett ansvar. Även de politiker som har tagit beslut om att allmännnyttan ska säljas ut till vrakpriser. Jag kanske inte röstar på dom, men accepterar ändå på något sätt beslutet.
    Nu ska allmännyttan säljas ut, efter demokratiska beslut, och jag får chansen att vara med och dela på kakan. Ska jag då avstå medan andra tar för sig??!! Ja, det kanske jag borde göra, men det är nog inte så jag tänker när det väl kommer till kritan.
    Som jag ser det så kommer "miljonen" från skattebetalarna och de röstberättigade. Det duger för mig!
    Hoppas bli miljonär

    SvaraRadera
  19. Betyder det att du planerar att flytta från Piskan? Och att du har nånstans att flytta till?
    wollmar

    SvaraRadera
  20. Jag har idag inga planer på att flytta. Men någon gång i framtiden kanske jag vill ha större eller mindre, flytta till annan ort, byta till två eller tre mindre lägenheter etc. etc. Då finns det möjligheter att omsätta i pengar och köpa annat, få pengar över eller skjuta till ytterligare. Till dess tänker jag njuta av tryggheten
    Se möjligheterna

    SvaraRadera
  21. Njut redan idag som hyresgäst!
    Du kan ju välja att spara den uteblivna höjda boendekostnaden eller använda den som guldkant på vardagen redan nu.

    Faktum är att det redan idag finns möjlighet "byta" till sig bostadsrätter i Stockholm under förutsättning att man är villig att köpa in sig för en slant för den nya boendeformen. De som lämnar sin bostadsrätt kräver altså en hyresrätt för att affären ska bli av.
    Ingen vill vara bostadslös!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  22. Det är möjligt att du har rätt Mari-Ann. Varje gång jag har bytt en hyresrätt mot en annan har jag betalat pengar emellan (i princip större varje gång). Det är ju så det funkar. Men egentligen är det inte tillåtet. Att byta hyresrätt mot bostadsrätt, och lämna hyresrätten som dellikvid, är idag svårare än det var förr.

    SvaraRadera
  23. Kan så vara att det är svårare att hitta sin bostadsrätt. Men det är möjligt. Kanske hamnar du då i en förening med kunnig styrelse och stabil ekonomi. Du har allt att vinna!
    Om man vill se möjligheterna.

    Mari-Ann

    SvaraRadera