tisdag 26 januari 2010

STYRELSEN SOM VALDE SIG SJÄLV

Det var möjligen lite hipp som happ och skål broder i 1800-talets föreningsstyrelser. Men nu har vi en lag som reglerar hur bostadsrättsföreningar ska arbeta. Lagen heter ”Lag om ekonomiska föreningar”, och den har inte bostadsrättsföreningen Piskan Söder följt.

Nu ska jag med stöd av offentliga handlingar från Bolagsverket och Inskrivningsmyndigheten berätta historien om BRF Piskan Söder:

Den 11 november 1999 samlas 13 personer till ett möte i kvarteret Piskan för att bilda bostadsrättsförening. Mötet blir samtidigt föreningens konstituerande stämma. En interimstyrelse (tillfällig styrelse) väljs och stadgar klubbas.

Den 18 januari 2000 registreras Bostadsrättsföreningen Piskan Söder hos Bolagsverket, en registrering som lagen kräver. Enligt samma lag ska man hålla föreningsstämma varje år. Senast maj månad, enligt föreningens egna stadgar. Vid den första stämman ska interimsstyrelsen ersättas av en styrelse vald av medlemmarna. Men det blir ingen stämma år 2000. Inte heller 2001, 2002, 2003, 2004, 2005.

2006 är det köpläge och föreningen får en nytändning. Nu har ordföranden hittat nya partners som vill jobba i styrelsen. Dags för föreningsstämma och styrelseval? Nejdå, man löser det enklare än så. Ordförande skickar in en så kallad styrelseändring till Bolagsverket.

Finessen med den är att man inte behöver bifoga kopia på protokoll från föreningsstämman. Man har ju redan vid registreringen förbundit sig att följa stadgarna och lagstiftningen. Bolagsverket utgår alltså från att de nya styrelseledamöterna är valda av föreningens medlemmar vid den senaste stämman. Styrelsen består nu av fyra ordinarie, två suppleanter. Ordförande är samma, övriga är nya.

Bortsett från dessa personer dyker det under 2006 och 2007 upp ytterligare två personer som i olika sammanhang presenteras som styrelseledamöter.

Inte heller 2007 kallas till stämma. Men styrelsen är långt ifrån vilande. Under sommaren skickar man in anmälan om hembud till inskrivningsmyndigheten. Man skickar också in intresseanmälan till Svenska Bostäder för köp av sju fastigheter. Båda anmälningarna är undertecknade av den nya (icke valda) styrelsen.

2008 – ingen stämma!

2009 – ingen stämma! Nu får äntligen BRF Piskan ett pris Svenska Bostäder. Föreningen erbjuds att köpa sju fastigheter för 240 miljoner kronor.

Under alla år som föreningen funnits har styrelsen vid möten, i skrivelser och på sin hemsida, presenterat sig som en demokratiskt vald och högst legitim styrelse. Men nu börjar rykten om att styrelsen inte är vald sprida sig. En medlem gör upprepade men misslyckade försök att få kopior på protokoll från föreningsstämmor.

I slutet av 2009 håller konsulten Galären ett informationsmöte och ger då det uppseendeväckande beskedet att BRF Piskan Söder vill bilda en NY förening. Samtidigt meddelar man att föreningsstämma ska hållas i mitten av januari 2010.

2010 - När detta skrivs har ingen kallelse till stämma gått ut. Däremot har styrelsen meddelat att de tappat bort alla protokoll, det vill säga protokoll från stämmor som aldrig ägt rum.

Detta är fakta. Vill du ha det verifierat kan du kontakta mig. Jag har alla handlingar.

Lena Israelsson

71 kommentarer:

  1. Har alltså Svenska Bostäder givit ett köperbjudande till en förening som verkar på falska premisser? Då lär det knappast bli något köp, eller..?
    Det första man frågan sig är om SB vet om detta, eller om någon ska tala om det.
    Det andra är att det finns två livaktiga lokaltidningar plus DN och SvD att tipsa. Liv i luckan!

    SvaraRadera
  2. Lycka till ni som tänker överlåta till den här styrelsen att ombilda kvarteret.
    Wollmar

    SvaraRadera
  3. Joakim Larsson (M) är ordförande i Svenska Bostäders styrelse. Han har tydligt uttalat att ombildningar ska gå rätt till. Att en bostadsrättsförening som denna skulle få köpa kan han och övrig styrelse rimligen inte acceptera.

    SvaraRadera
  4. Larvigt inlägg.

    Att det inte är stormöte och stämmor när över huvud taget ingen verksamhet av ekonomisk art bedrivits är fullt normalt.

    Detta här är bara ännu ett taffligt försök att sprida misstänksamhet mot människor som engagerar sig.

    SvaraRadera
  5. Till dig som tycker att inlägget är larvigt:
    kanske ska du försöka förstå att Sverige är ett land som bygger på lagar. Dessa lagar stiftas av Riksdagen. Om man inte gillar lagarna kan man genom allmänna val försöka välja personer som påverkar dessa lagar. Innan detta är gjort har man att följa lagarna, annars blir det påföljder. Om man startar en bostadsrättsförening men underlåter att följa Bostadsrättslagen 1991:614 så är man illa ute, eftersom lagrummet som rör styrelsens funktion är lika med den lag som gäller för ekonomisk förening. Den leker man inte med.
    Här kan du läsa i klartext, och det handlar inte om ännu ett taffligt försök, utan om Svea Rikes Lag 1987:667, 6 kap. Föreningens ledning:

    "1 § En ekonomisk förening ska ha en styrelse med minst tre ledamöter.
    Styrelsen väljs av föreningsstämman, om det inte föreskrivs i stadgarna att en eller flera styrelseledamöter ska utses på annat sätt.
    En styrelseledamots uppdrag gäller för den tid som anges i stadgarna. Uppdragstiden får inte omfatta mer än fyra räkenskapsår och ska bestämmas så att uppdraget upphör vid slutet av den ordinarie föreningsstämma på vilken styrelseval förrättas.
    Vad som sägs i denna lag om styrelseledamöter ska i tillämpliga delar gälla även suppleanter."

    Det blir alltså Tingsrätten som kommer att avgöra frågan om det existerar någon Brf Piskan eller ej. Eller du kanske inte erkänner den?

    SvaraRadera
  6. Töntigt

    Inte konstigt att skicka ändringsanmälan när folk har flyttat ifrån en vilande förening.

    Tramsigt som vanlig.

    Det är så skönt med folk som vet sin plats på botten av dammen så till den milda grad att dom själva slåss med näbbar och klor för att få ligga kvar på botten och gud nåde den som försöker röra upp slammet.

    Det fina med botten på en damm är att då kan man vara säker på att någon annan tar hand om en och att man slipper tänka.

    Amöbor

    SvaraRadera
  7. Både "styrelsens" agerande och ett antal anonyma kommentarer här ovanför visar tydligt synen på demokrati som kännetecknar Brf Piskan. Det skulle inte förvåna mig om styrelsen själva står för kommentarernas uppvisning i inverterad ödmjukhet.

    SvaraRadera
  8. Till Töntigt- amöbor:

    du försöker göra dig löjlig över uppfattningar som lugnt och fint grundar sig i Sveriges lag. Det är inte en bra väg. Det du antyder om folk som vet sin plats på botten av dammen kanske mer handlar om dig själv. I varje fall inte om mig eller andra som försöker bringa klarhet i vad som händer med kvarteret Piskan.
    Så mycket vet vi nu, genom Lena Israelssons och Birgitta Adamssons efterforskningar, att det juridiskt sett är två privatpersoner som under föregivandet av mandat från en förening som juridiskt sett inte existerar, har fått ett erbjudande av Svenska Bostäder om att köpa nästan ett halvt kvarter i Stockholms innerstad för 240 miljoner kronor. Nästan en kvarts miljard. Snyggt jobbat, minsann!

    Men det kommer inte att lyckas, därför att vi har lagar i det här landet. Lagar om ekonomiska föreningar till exempel. Det är bra att det finns sådana lagar, det hindrar att människor skojas upp och blir ställda på bar backe av aningslösa/ohederliga/okunniga/ignoranda medmänniskor. Stryk det som ej önskas.

    Kanske har du aldrig tänkt på att det är lagar som skyddar dig mot att bli plundrad, misshandlad, att dina barn blir utsatta för övergrepp, din bil blir stulen utan att någon ställs till svars. Kanske är du en som inte bryr sig ett dugg om dina medmänniskor.

    Jag tror inte det,eller snarare: jag vill inte tro det.
    Men sluta då att misskreditera dem som bara önskar att allt ska gå rätt till! Sluta att prata om amöbor, sluta att prata om trams!
    Det leder ingen vart, kom med sakliga argument istället! Stå gärna upp för vad du tycker, om det nu är att tjäna en hacka och dra, eller lämna ett arv till dina barn eller vad det nu är som driver dig att vilja bilda bostadsrätt.
    Det är faktiskt inte fult att vilja det, även om det rör sig om allmännyttan. Man får tycka vad man vill. Det är fortfarande ett fritt land. Med lagar.

    Men höj nivån på ditt argumenterande, var rättvis mot dig själv! Av ditt språkbruk och ordval förstår jag att du har hållit i pennan förut. Nu går du under din egen nivå, försök höj den en smula!
    Vänligen
    KG

    (även inlägget 21.36 och 00.11)

    SvaraRadera
  9. Birgitta i Piskan28 januari 2010 kl. 09:40

    Till Anonym - Amöbor II:
    Det är sorgligt att se det förakt som ditt alltmer frenetiska skrivande på räddapiskanbloggen demonstrerar. Varifrån kommer detta starka behov av att spy galla över den på icke-materiella värden baserade gemenskapen i kvarteret Piskan, och mot dem som vill hävda de mest grundläggande föreningsdemokratiska principerna, som att en föreningsstyrelse ska väljas av medlemmarna genom öppna val? Din röst blir alltmer Gollumlik, och nu är du visst, som han, redan där nere i dyn, och famlar efter din ring. Den har redan börjat förändra dig...

    SvaraRadera
  10. Då sådana här processer ofta kräver ett visst tummande på den demokratiska praxisen för att så är det just det man gör - tummar på den demokratiska praxisen alltså.

    För att rättfärdiga detta för sig själva och andra gör man sitt bästa för att bagatellisera saker som medlemsinflytande och förenngsstadgar.

    Sorgligt men sant. Extra tragiskt är att det ofta är annars goda grannar som plötsligt blir som förbytta. Pengar är ett gift för många, och en ombildningsprocess blir ofta som en blandgegga av lika delar släktfejd och Livets Ord-tokerier.

    Ombildningsförsöket i kvarteret Piskan följer de flesta beteendemässiga mönster när det gäller ombildningsförespråkarna. Därav amöbe-larverierna. Tyvärr är det nog bara att vänja sig med sånt här tjafs under den närmsta tiden. Tur för er att ni verkar ha sådan fin grundstämning i kvarteret. Stå på er!

    SvaraRadera
  11. ...tummande på den demokratiska praxisen för att kunna genomföras var vad jag menade alltså. Ord flyger bort ibland...

    SvaraRadera
  12. Till Anders Jenelius, Svenska Bostäder

    Hej,
    jag har idag tagit del av ditt e-brev till Birgitta Adamsson 19 januari och vill göra dig uppmärksam på att ombildningen av delar av kv Piskan har tagit en mycket oväntad riktning. Både överraskande och hårresande även för oss i kvarteret som följt affären i flera år.
    Just nu planerar fastighetsombildarna Galären och "styrelsen" en extra föreningsstämma med en veckas kallelse för att snabbt lägga ned den förening som fått köperbjudandet, för att omedelbart starta en ny förening som ska ta över samma erbjudande.

    Problemet är att brf Piskan Söder inte existerar i juridisk bemärkelse, med hänvisning till såväl Bostadsrättslagen 1991:614 som Lagen om ekonomiska föreningar 1987:667. Istället är det två privatpersoner som genom en oriktig anmälan till Bolagsverket och en föregiven korrekt intresseanmälan till Svenska Bostäder nu med hjälp av en mäklarfirma försöker ta över sju fastigheter. En slags 'föreningstvätt' för att sopa igen spåren av den icke-förening som de via en interimsstyrelse från 1999 drivit i tio år. Upplägget är inte olikt det som kriminella kretsar använder för att tvätta pengar.

    Bolagsverket som kontrollerar äktheten av föreningen är lurat, Svenska Bostäder som äger fastigheterna som är värda närmare en kvarts miljard är lurade, medlemmarna är ovetande om vad som försiggår. Det är en riktig soppa.
    Innan vi på allvar går ut till media vore det värdefullt att få någon slags returinformation från dig.

    Ja, nu väntar vi på denna returinformation. Fortsättning följer!

    SvaraRadera
  13. Ja, då är det dags för mig att rätta till de snabba raderna. Så här ska det stå:
    Bolagsverket som kontrollerar äktheten av föreningen är lurat, Svenska Bostäder som äger fastigheterna som är värda närmare en kvarts miljard är lurade, de som tror att de är medlemmar i en korrekt bostadsrättsförening samt övriga boende i kvarteret är ovetande om vad som försiggår. Det är en riktig soppa.
    Innan vi på allvar går ut till media vore det värdefullt att få någon slags returinformation från dig.

    SvaraRadera
  14. Ja, hur som helst, om några år kommer förmodligen även NEJ-sägarna att tacka de som har drivit processen framåt. Om det nu blir en ombildning, vill säga.

    SvaraRadera
  15. Mycket tveksamt om det blir någon ombildning. Här är texten till det mejl som nyss gick till borgarrådet Joakim Larsson. Förhoppningsvis kommer han att svara på frågan i slutet, det är ju valår. Då hamnar det i bloggen.

    Hej,

    eftersom jag inte vet om detta når dig tillräckligt snabbt på de ordinarie vägarna riktar jag ett direkt e-brev till dig som ytterst ansvarig för omvandlingsprocessen. Jag har idag på morgonen tagit del Anders Jenelius' e-brev till Birgitta Adamsson 19 januari och där tagit fasta på att som han skriver: "vi ser inte något principiellt hinder mot detta förutsatt att överlåtelsen sker på ett formellt korrekt sätt och att erforderliga beslut fattas i båda föreningarna."

    Detta kändes säkert då brevet nådde Birgitta Adamsson lugnande. Men jag och flera med mig vill göra dig uppmärksam på att ombildningen av delar av kv Piskan har tagit en mycket oväntad vändning. Både överraskande och hårresande även för oss i kvarteret som följt affären i flera år. Det finns nämligen ingen Bostadsrättsföreningen Piskan Söder!

    Brf Piskan Söder konstituerades den 11 november 1999, och en interimstyrelse valdes samtidigt. Den 18 januari 2000 registrerades föreningen hos Bolagsverket. Enligt föreningens stadgar skulle en stämma ersätta interimstyrelsen med en stadgeenlig styrelse i maj 2000.

    Detta skedde ej. Det har aldrig existerat någon medlemsvald styrelse i Brf. Piskan Söder. Det har aldrig hållits någon föreningsstämma överhuvud. Det finns inga som helst protokoll över verksamheten i denna ekonomiska förening, och enligt en av medlemmarna som försökt få fram en medlemsförteckning, finns det heller ingen sådan! Sic!
    Istället är det två personer ur denna interimstyrelse som utan legalt mandat undertecknat den intresseanmälan som nu ligger till grund för beslutet att försälja sju fastigheter för 240 miljoner kronor till Brf. Piskan Söder, en förening som de facto ej existerar. Och nu försöker samma privatpersoner ett nytt trick.

    Idag ringde jag Galären och fick bekräftat att de och "styrelsen" nu agerar för en extra föreningsstämma med en veckas kallelse för att snabbt lägga ned den förening som fått köperbjudandet, med avsikten att omedelbart starta en ny förening som ska ta över samma erbjudande.

    Problemet har också för dem blivit uppenbart att brf Piskan Söder inte existerar i juridisk bemärkelse, med hänvisning till såväl Bostadsrättslagen 1991:614 som Lagen om ekonomiska föreningar 1987:667. Istället pågår nu en slags 'föreningstvätt' för att sopa igen spåren av den icke-förening som de via en interimsstyrelse från 1999 drivit i tio år. Upplägget är inte olikt det som kriminella kretsar använder för att tvätta pengar.

    Bolagsverket som kontrollerar äktheten av föreningen är lurat, Svenska Bostäder som äger fastigheterna som är värda närmare en kvarts miljard var i god tro, men är också lurade, medlemmarna och övriga boende i kvarteret är ovetande om vad som försiggår. Det är en riktig soppa.
    Till saken hör att kvarteret Piskan har varit Svebos 'paradnummer' ifråga om utformning, boendeinflytande, exempel på bra stadsmiljö osv sedan 1980-talet.

    Bloggen Rädda hela Piskan http://raddahelapiskan.blogspot.com/2010/01/styrelsen-som-valde-sig-sjalv.html#comments kan naturligtvis ge ytterligare synpunkter i frågan, men det väsentliga i denna fråga är att de lagrum som reglerar bostadsrättsföreningarna följs för att ge en ombildningar laglig grund.

    Min fråga till dig, som jag gärna önskar ett snabbt svar på, lyder:
    är det möjligt att några privatpersoner, som försöker göra gällande att de företräder en bostadsrättsförening trots att den enligt lagen om ekonomiska föreningar inte vilar på laglig grund, fortsatt ska kunna överta dessa stadens fastigheter?

    SvaraRadera
  16. Jovisst har kvarteret Piskan varit Svenska Bostäders ”paradnummer”. När jag flyttade hit 1983 sågs ofta delegationer på gården. Från början var det byggkontrollanter eftersom det var nysanerat. Sen diverse grupper för att bese detta kvarter med den fina gården. På rak arm kommer jag ihåg Oslos Stadsbyggnadskontor eller vad det nu heter. Det kom ett gäng från Estland. Herrarna i det sällskapet var förvånade över att det var dagis och inte parkeringsplatser på gården. Det var i mitten av 90-talet. Idag tror jag att de herrarna skulle förstå att SB var med och före sin tid. Staden hade ett projekt ”Grönskande levande gårdar”.(googla gärna på det). Kvarteret Piskan var det goda exemplet som redan fanns.
    Hur kom det sig att detta kvarter blev Svebos ”paradnummer”? Jo, det var ett antal hyresgäster som la ned oändligt mycket tid på att lägenheter, gården, tvättstugan och allt annat skulle bli bra. Man ville så gott det gick bevara gamla fina detaljer, spegeldörrar t ex. Man ville få en gemenskap i hela kvarteret, därför blev det den stora tvättstugan. Den blev en modernare variant av den gamla gårdspumpen. Många av de hyresgäster som engagerade sig i ombyggnaden är kvar och har fortsatt att arbeta för en gemenskap som inte bygger på privat plånbok.
    Jag kom hit i januari 1983. När man sanerade hus på den tiden fick man en annan lägenhet av bostadsförmedlingen. Efter att ha bott hos en privat hyresvärd av den griniga typen var det ”himmelriket” att komma hit. När man ringde felanmälan togs man på allvar. Så var det sannerligen inte hos Kommanditbolaget Jonzon & Co. Idag hör man tyvärr alldeles för ofta att bostadsrättsföreningar behandlar sina resthyresgäster värre än nämnda kommanditbolag gjorde.
    Svenska Bostäder och ”Staden” talar ibland om att hyresrätten ska utvecklas. Denna blogg har visat att de som kan vara med på det tåget är hyresgästerna i kvarteret Piskan som inte vill ombilda. Det finns hyresgäster som brinner för hyresrätten och är beredda att lägga ned tid och engagemang på det. Här har Svenska Bostäder chansen. VARSÅGOD JOAKIM LARSSON, politiker och SVENSKA BOSTÄDER.

    SvaraRadera
  17. Så där var det också när man bildade brf i mitt hus år 2007. Tre personer valde sig själva på ett konstituerande möte, vilket då jag förstår ska vara tills man valt en styrelse på ett årsmöte. Ingen av de andra hyresgästerna var medlem i brf, det var bara dom tre. Något årsmöte kallades det aldrig till, däremot blev det några informationsmöten. Om man nu vill kalla det för årsmöten må vara osagt, men något protokoll skrevs aldrig. Ingen blev dock medlem förrän på köpstämman juni 2009. Sen kom då det s.k. erbjudandet där man frågar om det finns "intresse av att få veta mer om vad det innebär att ombilda". Detta svarade många ja på, så många att brf-styrelsen fick hybris och trodde att det nu var i hamn. Men det handlade ju bara om det "fanns intresse av att få veta mer", inte alls om det fanns intresse av att köpa. Och detta missade många... Det är då det är viktigt att saklig information ges så att man kan ställning till om man verkligen vill/kan köpa. Självklart lät det så bra i informationsbladen som kom då och då från brf, kanske två sådana om året... Nu blev det inget köp och det är faktiskt de flesta glada över idag.

    SvaraRadera
  18. Otroligt larvigt blogginlägg.
    Hur många av er hade kommit på ett årsmöte varje år där det enda beskedet varit "ingen verksamhet har bedrivits, ingenting finns att rapportera"?

    Att ha ett bolag/en förening vilande är inte ett dugg konstigt. Inlägget är bara ett tarvligt och larvigt försök att misstänkliggöra andra personer.

    Ni är bara livrädda över utvecklingen och fortsätter ni likadant kan ni lika gärna döpa om er kampanjorganisation till Livrädda Piskan.

    För utveckling - för framtiden - för ombildning!

    SvaraRadera
  19. Du som anklagar andra för att vara larviga - larvig är synonym med enfaldig - ska nog titta dig i spegeln en smula. Vem är enfaldig?
    Martha i Hagen relaterar helt korrekt ett händelseförlopp som leder till att också den styrelsen blev illegitim som bostadsrättsförening. Du har uppenbarligen ingen respekt för de lagar som gäller bostadsrättsföreningar, utan kör hårt med ditt allmänna tyckande och nedgörande utan någon som helst hänsyn till fakta.
    En interimstyrelse som inte sammankallar stämma med korrekta val är en falsk styrelse utan möjlighet att t ex teckna firma eller avtal med Svenska Bostäder. Kan du inte förstå det?
    Läs på!

    SvaraRadera
  20. Nämen stackars, KG då...

    Hade du gått på den stämma som du så gärna ville att det blev kallat till och som hade förkunnat att ingenting har hänt...

    Nu när det börjar bli lite drag under galoscherna ägnar ni vänsterfolk er att agera paragrafryttare för att stöka till det.

    Brf har inte köpt någonting och inte tecknat några som helst avtal. Kom igen nu, det som det ska röstas om så småningom är om ett köp av fastigheten är någonting medlemmarna vill och inte om paragrafrytteri från början av 2000-talet.
    Kom in i matchen, KG! :)

    SvaraRadera
  21. Hördu Mr "För utveckling, för framtiden ...", jag tror nästan att dina argument börjar tryta.
    Vid det här laget har vi alla förstått att du tycker att det är ok att en förening struntar i att kalla till medlems- eller årsmöten, inte bara under inaktiva år utan även när man faktiskt har en febril verksamhet som BRF Piskan hade 2006 (kanske var du själv med på ett hörn?).
    Däremot berör du inte det faktumet att BRF Piskans styrelse valde sig själv 2006 samtidigt som man gick ut till medlemmarna och skriftligen och muntligen deklarerade att styrelsen var vald av medlemmarna?
    Men jag är väl larvig som alla andra töntar, hajar inte att det är precis det här som är är "utveckling och framtid".
    lena israelsson

    SvaraRadera
  22. till anonym 23.03

    Med den attityd du uppvisar i ditt inlägg är det lätt att förstå att allt blivit fel.

    Tänk tanken, en kort stämma som avhållits för att därefter följts av fördjupad ämneskunskap inom aktuella områden ex. lagen om ekonomisk förening.

    Medlemmarna och styrelsen behöver också diskutera policyfrågor inom föreningen och hur man planerat att arbete för att skapa en bostadsrättförening som har en långsiktighet.
    Ordningsregler för bostadsrättsinnehavarna hur skall de se ut?

    Alldeles bortsätt från de frågor av praktisk natur som blir aktuella. Hur skall man hålla kvar den höga standard med miljöstuga och grovsoprum som finns idag? Vad skall ske med våra gemensamma lokaler? Behöver vi nya samarbetsformer och arbetsgrupper? I vilket skick är fastigheterna? Hur kan vi miljöcertifiera fastigheterna? Vad skall vi göra åt fukten? Vilket ansvar följer med som fastighetsägare. Förutom att genast genomföra låsbyte och fördelning av nya nycklar.

    Det arbetet gör Svenska Bostäder idag. Och den dagliga skötseln.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  23. Till Anonym 23:03
    Du hävdar att "styrelsen" inte tecknat något avtal. Jag önskar få bekräftat från "styrelsen" att det inte finns något avtal (skriftligt eller muntligt) med Galären. I frånvaro av en sådan bekräftelse utgår jag från att det faktiskt finns ett avtal.
    Lasse P

    SvaraRadera
  24. Till Lasse P:

    Ja, detta är en ny vinkel. Galären jobbar knappast gratis, notan för en ombildning brukar ligga i miljonklassen. Arbetsgruppen Rädda hela Piskan hävdar med stöd i lagen om ekonomiska föreningar att de underskrifter som finns på intresseanmälan till Svebo inte är juridiskt giltiga eftersom personerna ifråga inte har något mandat från en ekonomisk förening. Svebos styrelse och i förlängningen borgarrådet Joakim Larsson kan knappast godkänna att överlåta fastigheterna till dem, det vore i realiteten förskingring.
    Det finns mest troligt underskrifter på avtalet med Galären, kanske rentav samma personer, eller andra personer som fortfarande inte ar något mandat från en giltig ekonomisk förening. Svebo kanske låter nåd gå före rätt och struntar i uppföljning av den i verkligheten falska intresseanmälan. Den har ju bara kostat lite arbete.

    Frågan är om mäklarfirman Galären är lika generös. De har ju arbetat ganska intensivt under flera år och måste naturligtvis på något sätt få tillbaka pengar, om nu inte avtalet är utformat "allt eller inget", dvs fakturering sker bara om bostadsrätter kan bildas.
    Tur isåfall för underskrivarna. Det lär bli svårt att få de hyresgäster som spetsat sig på en bostadsrätt att betala åtskilliga tusen för misslyckandet. Det måste nämligen ske frivilligt, eftersom de ju inte givit något mandat till en ombildning..
    Där hotar personliga konkurser.
    Det är knepigt och lite svårgenonträngligt med lagar och förordningar, men i slutänden är det de som gäller. Snack om trams och larvigheter är ganska lättviktigt.

    SvaraRadera
  25. KG:

    Galären jobbar med all säkerhet "på risk". Dvs att de bara får betalt om ombildningen blir av. I ert fall borde den notan rimligtvis ligga på ett par miljoner.

    Lika många skäl har alltså Galären att driva igenom ombildningen. Det skulle förvåna mig om de inte försökte ändra reglerna för ekonomiska föreningar om Svebo skulle underkänna Brf Piskan som förening. Då får de att bita i än en gång.

    I princip alla konsulter idag jobbar på risk. Villkoret brukar vara att de får sköta snacket själva. Munkavle på styrelsen med andra ord, det minskar risken för klavertramp.

    Galären har ju dessutom visat sig vara marknadsledande när det gäller att överklaga beslut och försöka ändra regler i efterhand. Det sätt som man i efterhand försökte ändra röstlängden i Tumstocken är så genant att man undrar hur de har mage att fortsätta som ombildningskonsulter överhuvud taget.

    Jag tycker att någon medlem i Brf Piskan skall kräva att få se avtalet mellan Brf och Galären. Finns inga konstigheter där är det väl inget problem att köra med öppna kort för de egna medlemmarna, eller?

    SvaraRadera
  26. KG: Läs på lite bättre! :)
    Linjalen-pojken: Marknadsledande på att överklaga beslut är Hyresgästföreningen. Större rättshaverist existerar inte!

    SvaraRadera
  27. Vår anonyma vän visar på ett lysande sätt upp en blandning av grav okunskap och totalt förakt för allt vad demokrati heter.

    Jag gillar när människor visar sina tillkortakommanden på ett öppet och ärligt sätt. Hoppas du vill 'diskutera' vidare. Det vore den bästa hjälp vi nejsägare kan få.

    SvaraRadera
  28. Haha...
    Att Linjalen-flickan verkar ha engagerat sig i Piskan är ett fantastiskt bra tecken.
    Alla föreningar flickan har försökt rädda efter Linjalen har slutat med ja på köpstämman.

    Fråga Ånghästen och flera föreningar i Enskededalen.
    Nu laddar vi för ett JA!

    SvaraRadera
  29. Apropå Linjalen - nu måste ni bara kolla en extremt underhållande historia på Rädda Linjalens blog http://raddalinjalen.blogspot.com/. Det handlar om hur Stockholmshem gått loss efter nej:et . Samlingslokalen rustas, ventilationssystem byts ut, nya spiskåpor monteras osv.
    lena i

    SvaraRadera
  30. Och inte bara på Linjalen! Även här i Hagen är Stockholmshem igång :-) Det har snyggats till väldigt fint i vår källare t.ex. med ny färg på väggarna och dörrarna. Ny armatur är uppsatt så det är väldigt ljust och fint där nu.
    Nästa projekt är entréen med storstädning, ommålning av tak, byte av armatur och byte av hissar, byte av ståldörrar till lokal och källare (med ingång från gatan). Ventilationen är redan bytt här förresten. Hur kom det sig då att allt det här sattes igång? Jo, jag och några grannar tog kontakt med vår förvaltare och bad honom komma och titta på huset tillsammans med oss. Och han såg mer än vad vi gjorde den dagen i september förra året...
    I december anslöts vi också till stadsnätet, vilket leder till fler valmöjligheter och billigare pris för bredband.

    SvaraRadera
  31. Till Anonym 2/2 22.12:
    Ånghästen fick ja först på stämma nr 2 som nu är klandrad så det dröjer väl lite innan det är helt klart eller?Visst kan ombildningen gå igenom, men inte innan granskningen är klar, så det är osäkert. Enskededalen beror väl på vilka gårdar man pratar om, vissa blev det ja på vet jag och är klart, men tex kastanjegården som det vart ja på först den 6 stämman blev ju till slut inte godkänd ändå. Sen undrar jag, tycker du det är demokratiskt att ha flera köpstämmor? Varför nöjer man sig inte med det första resultatet?

    SvaraRadera
  32. Visserligen kan jag hålla med de skribenter som säger att föreningen är vilande ocj därför gäller kanske inte lagen än..??osäker där. MEN de som är för ett ja och speciellt de som sitter i aktuell styrelse ska ha stenkoll på sånt för blir det ja så är det jätteviktigt att kunna alla lagar.Och då är det väl bra att vara påläst INNAN.
    Sen tycker ju jag personligen är man jasägare ta reda på så mkt som möjligt om alla lagar kring ombildning, ek föreningar, br etc Även hyreslagar då några av er kommer bli representanter för upphandlingar med ev förvaltningsbolag som ska ha hand om underhållet för kvarvarande hg tex. OM det blir ett ja vill säga. Kan ju fortf bli nej.
    Kontentan är att det ÄR en stor affär och stor ändring om det blir ett ja. DÅ är det viktigt med så mkt kunskap som möjligt. Att bara rösta ja och tro att andra ska sköta allt är naivt.
    menar inte att alla tänker så, men alltförofta har jag hört . nej, jag har ingen lust att engagera mig i föreningen.

    Hur långt har ni kommit i processen? Har ni fått datum för stämma än? Har er styrelse haft infomöten och presenterat sig och svarat på allakonstiga frågor man kan tänkas ha?

    En som hoppas på hr bevarande

    SvaraRadera
  33. Att Stockholmshem underhåller sina fastigheter är väl ingenting att märkvärdigt? Är det inte det vi betalar hyra för eller har jag missuppfattat grejen helt?

    De sköter ju bara det som hyresgästerna betalar för, att de satt efter underhållet som de gjort på flera ställen i staden är ju det som ska uppmärksammas istället för det är ju rent uselt. Det är att blåsa folk på pengar genom att inte underhålla trots att de tagit ut full hyra.

    SvaraRadera
  34. Det eftersatta underhållet beror på att planerat underhåll fryser inne i samband med en inlämnad intresseanmälan för ombildning.

    Här i Piskan väntar hyresgäster på redan godkända lägenhetsrenoveringar.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  35. Underhåll är en fastighetsägares ansvar. Det är det hyresgäster betalar för. Sköter man inte löpande underhåll sköter man sig inte som fastighetsägare.
    Det finns INGEN annan att skylla bristande underhåll på än hyresvärden.

    SvaraRadera
  36. Menar du att Piskans BRF-styrelse, som tycks ha slarvat bort det mesta i pappersväg, som skiter i lagar och stadgar, som vägrar sina medlemmar insyn, som har NOLL kommunikation med sina medlemmar, skulle sköta underhåll och förvaltning bättre?
    lena i

    SvaraRadera
  37. Uteblivet underhåll pga ombildning är en allmän förutsättning som Brf har godkänt och accepterat. Fastigheten säljs i befintligt skick. Det finns inga som helst oklarheter om den saken. Brf Piskans styrelse har godkänt detta villkor.

    Den intressanta frågan att ställa är snarare: Har man informerat medlemmarna om detta. Om inte - varför?

    Det som är riktigt märkligt är att hyresgästerna inte har något att säga till om. Ännu märkligare är att Brf inte informerar om detta när man är runt och smörjer hyresgäster att skriva på en intresseanmälan för pris.

    Denna innebär inte bara att processen sätter igång. Det är öven en underskrift på att vi kollektivt tackar nej till löpande underhåll.

    När processen väl är igång gör Brf i allmänhet ett nummer av att gnälla över det uteblivna underhåll man själva har samlat namn för att få till stånd.

    Det uteblivna underhållet är, i ert fall, helt och hållet beroende på Brf Piskans agerande. Er styrelse bör vara väl medvetna om detta. Om inte är det ännu värre - ety då vet de inte vad de gett sig in på.

    Hos oss är det full rulle. Här var det sex hantverkare i min lägenhet bara idag.

    SvaraRadera
  38. Nu är Rädda Linjalen-Johanna ute och cyklar igen.
    Att en fastighetsägare inte sköter och underhåller sin fastighet är inte någon annans ansvar än fastighetsägaren själv.
    Tycker ni inte att er fastighet blir underhållen - skäll på fastighetsägaren, inte på någon som eventuellt kanske köper fastigheten.

    Hyresgästerna betalar för boendet och i hyresbeloppet är det faktiskt meningen att det ska finnas utrymme för sedvanligt underhåll. Mig veterligen är det ingen fastighetsägare som sänker hyran för att en intresseanmälan om köp lämnats in, eller hur Linjalen-flickan?

    När en brf lämnar in en intresseanmälan om fastighetsköp innebär det inte att fastighetsägarens ansvar för underhåll upphör, något sådant finns inte skrivet. Om det gör det får nog Linjalen-Johanna plocka fram de dokumenten.

    SvaraRadera
  39. Jamen hålla herr/fröken/fru anonym. Du måste vara både ful, finnig, gnällig, feg, omusikalisk, ointressant och framförallt med en stor portion bögnoja. Hur det står till med din intelligens avstår jag från att kommentera. Nånting säger mig att du är avundsjuk på att Johan Johansson är en snygg och häftig rockkille.

    Med detta inlägg har jag som Piskan-käring sänkt mig till dynivån där vissa anonyma bostadsrättsivrare befinner sig.

    SvaraRadera
  40. Till anonym 4/2 kl 20.12:
    Det är bara att ringa vilket allmännyttigt bolag som helst så får du reda på att så fort värdering är gjort står ALLT underhåll still utom just det mest akuta. Tills dess att processen är avblåst el brf tar över. Det kanske inte finns skrivet, det vet jag inte men det är allmänt känt att så är det! De flesta vet det iallafall.

    SvaraRadera
  41. Anonym 20.12

    Hade du haft något relevant att säga hade du nog bemött mig på ett annat sätt. Nu har du inte det, och du kan definitivt inte ge mig annat är rätt i sak. Du kommer det fram sådana där låga hugsvavelser som du använder dig av.

    Det är ingen nyhet. Jag har sett det många gånger förr från ombildningsförespråkare vars argument tryter. Precis som i ditt fall brukar den retoriska ribban ribban ligga ganska lågt. För debattens skull är det naturligtvis beklagligt, men jag föredrar naturligtvis att det någon annan som gör bort sig.

    Om det är så att du tvivlar på det jag skrivit kan du ju alltid be Brf Piskans så kallade styrelse att dänga avtalen i bordet och redovisa under vilka premisser hembudet gäller. Det lär de inte våga eller vilja göra, men klart står att det är ombildningsprocessen som stänger av det löpande underhållet.

    Här har vi själva gått igenom ett ombildningsförsök där Brf Linjalen såg till att vårt område inte fick något underhåll på nästan tre år. När väl ombildningsivrarna fått bita i gräset satte underhållet igång över all förväntan.

    Förresten - kräv också gärna att Brf Piskan även redovisar avtalet de har slutit med ombildningskonsulten Galären. Det finns många i ert kvarter som inte skulle skulle ha något emot att titta på det.

    Jag utgår ifrån att där ingenting finns att dölja, så varför inte köra med öppna kort för föreningens egna medlemmar?

    SvaraRadera
  42. Att allmännyttiga bolag struntar i underhåll under en ombildningsprocess är bara ruttet.
    Hyresgästerna betalar för löpande underhåll och har rätt att kräva att det sköts.
    Jag trodde inte ens Linjalen-Johanna tyckte annorlunda, men lilla fröken gör tydligen det.

    Men det är tydligen mer attraktivt att leva i dåligt underhållna fastigheter och gnälla istället för att be hyresvärden åtgärda det man betalt för.

    Förresten: Linjalen-Johanna rockig? Hahahahahahaha..... :) Jag har aldrig hört nåt så brutalt absurt.

    SvaraRadera
  43. Hallå igen fröken/herr/fru anonym 5 feb 16.35. Du gav mig ett gott skratt. Tack för det. När dumheten övergår en viss gräns blir det komik.

    SvaraRadera
  44. ...och jag kommer att skratta när ombildningen blivit klar! Härligt! :)

    SvaraRadera
  45. Sådär överoptimistisk lät en granne till mig när det var ombildningsprocess i mitt hus. "Jag ska köpa!" sa han tvärsäkert. På köpstämman var han så säker på att det skulle bli köp så han lämnade fullmakt till brf-ordförande och drog på semester. Blev det köp? Nej. *tjipådigdu*

    SvaraRadera
  46. Själv påminns jag om en ombildning som P-O Brogren berättade om på mötet i lokalen sist. Historien om en styrelsemedlem som jobbade hårt för att genomdriva en ombildning av fastigheten. Och stämman sa ja. När sedan lånen skulle tecknas blev det nobben av banken. Hon bor idag som resthyresgäst med sina tidigare "styrelsekompisar" som värd!

    Så välkommen till möte på lokalen imorgon söndag 7 februari kl. 18-20. Där får vi möta Anders Loosme, resthyresgäst tillika ledamot i Hyresnämnden och Bernt Lindgren resthyresgäst och bloggare www.zinkenshem.se

    Alla är som vanligt välkomna!

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  47. Det går bra att raljera på internet nu om folk som eventuellt kan få svårt att få lån men är för ombildning, Mari-Ann.
    De livrädda i exempelvis Ånghästen höll på på samma sätt. Du kan ju fråga dom hur sturska de är nu efter att ha förlorat...

    Ju större man är i orden desto tyngre kommer fallet bli om resultatet blir "fel" för er. Tänk på det! :)

    SvaraRadera
  48. Hej du anonyme!

    Visst ska jag ta till mig din omtänksamt formulerade varning!
    Exemplet i inlägget ovan togs från den stora erfarenhetsbank som P-O Brogren delgav oss som deltog i mötet i kvarterslokalen om fusk och oegentligheter i samband med ombildning. Det finns fler.

    Alldeles oavsett vilken ståndpunkt individen tar i ombildningsfrågan är det av största vikt att man kontaktar sin bank före man skriver under något som helst papper oavsett om det kallas intresseanmälan, fullmakt eller enkät!

    I Ånghästen är ombildningen ännu inte avgjord. Köpestämman är föremål för klander och skall prövas. Resultatet därifrån är inte klart.

    Något fall för den som väljer att skriva anonymt är svårt att föreställa sig. Vare sig ett stort, mittemellan eller litet.

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  49. Ånghästen är avgjord! Ingen medlem vågar ställa sig bakom Hyresgästföreningens överklagan, vilket är ett krav för att överklaga (otroligt lösa grunder de vaskat fram).
    Walk over-seger för ombildarna alltså!

    SvaraRadera
  50. Här är länken till ånghästens hemsida http://www.brfanghasten.se/Infobrev.html. Något otydligt skrivet informationsbrev. Syftet tycks vara att få snurr på den flyttkedja de skapat för att få ut de hyresgäster som föredrar hyresrätt framför bostadsrätt. Trots att klandran ännu inte är avslutad.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  51. Det finns ingen klandran, Mari-Ann!
    En klandran existerar när den är inlämnad till tingsrätten och det finns ingen sådan handling hos tingsrätten.
    Anledningen: Ingen i nej-gänget vågar skriva på Hyresgästföreningens tunna anklagelser.

    Walk over-seger för ombildarna!

    SvaraRadera
  52. Uppgifterna från Brf Ånghästens utskick till hyresgäster i kvarteret Svärdet är att;
    -Hgf meddelat att de har för avsikt att stämma i tingsrätt.
    -Utredning pågår fortfarande.
    -Stockholmhem erbjuder inte föreningen Ånghästen köp förrän sista dag för köpetillfälle. Den har ännu inte infunnit sig. För övrigt spekuleras det friskt i utskicket!

    Här har de allmännyttiga bolagen, Hyresgästföreningen och politikerna ett gemensamt intresse. En ombildning skall genomföras korrekt i alla dess led.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  53. Hyresgästföreningen kan inte klandra en bostadsrättsförenings stämma.
    Det måste en medlem göra.
    Det lilla kruxet för hgf är att ingen medlem vill skriva under deras klandran för den är lövtunn.

    Walk over-seger för ombildarna!

    SvaraRadera
  54. Om du nu vet att det är så varför vet inte Brf ånghästen det och skriver det i sitt utskick?
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  55. Brf Ånghästen skriver i sitt utskick att ingen medlem hittills backar upp Hyresgästföreningens desperata klagan, Mari-Ann.
    Du får läsa på lite bättre. ;)

    Walk over-seger för ombildarna!

    SvaraRadera
  56. Hej du anonyme!
    Hittills var ordet.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  57. Inte ens nej-sägarna backar längre upp hgf i Ånghästen. Tiden för klandran är ute inom kort. Det kommer bli defilering in i mål för ja-hjältarna.

    Walk over-seger för ombildarna!

    SvaraRadera
  58. Hade det varit walkoverseger för ombildarna så hade väl avtal redan varit undertecknat och klart eller hur? och det är det inte så det är fortfarande ovisst. Ja, det kan bli seger för jasägarna, men det är ju fortf oklart.

    Sen undrar jag fortfarande: tycker du det är demokratiskt med flera köpstämmor? Att man inte respekterar första stämmans resultat? Svärdet fick ju ja först på andra stämman. Andra föreningar får genomlida både 1,2,3 mfl stämmor.

    kastanjegården hela 6, men där föll det ju till slut ändå.

    SvaraRadera
  59. Sen tycker jag också det är fult gjort att försöka övertala folk att flytta. Även om det nu blir jaseger så har man som hrboende besittningsrätt och har rätt att bo kvar som hyresgäst.

    SvaraRadera
  60. Oj, oj, oj...
    Nu är ni dåligt pålästa igen. ;)

    Avtalen skrivs inte under förrän tiden för klandran gått ut, förstår ni.

    Att ha flera stämmor är ingenting som strider mot gällande bestämmelser och så länge man följer uppsatt regelverk är allt i sin ordning.

    Och eftersom att inte ens nej-sägarna vill ställa sig bakom Hyresgästföreningens påhitt så är allt snart klart. Grattis ombildare i Ånghästen!

    SvaraRadera
  61. Till dig som tjatar om "Walk over-seger för ombildarna"

    Har du läst det här?

    Urklippt från E24:

    "Oavsett om räntorna börjar höjas i sommar eller i höst bör åtminstone de som har stora lån se över hur de ska hantera räntekostnaderna framöver.

    - Räntorna kan stiga avsevärt under en treårsperiod, säger Cecilia Hermansson.

    Swedbank spår att styrräntan ligger på 3 procent i slutet av 2011 mot 0,25 procent idag. Det innebär att den rörliga boräntan kommer att ligga någonstans runt 4 - 4,5 procent om drygt ett och ett halvt år. Det är tre gånger högre än nivån idag.

    - Frågor man bör ställa sig är: hur klarar jag en högre ränta, hur hanterar jag det, vad kan jag göra avkall på, ska jag ha rörlig ränta eller ska jag binda, ska jag amortera, sammanfattar Cecilia Hermansson."

    I samma artikel finns kommentarer från andra banker som säger i princip samma sak. Det kan du läsa mer om här:
    http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/bank-och-forsakring/planera-for-rantehojningar_1853393.e24

    Så oavsett om det blir walk over-seger eller inte. Räntorna kommer att höjas. Och då kan det bli besvärligt för den som har för optimistisk syn på sin egen ekonomi.

    Har du tänkt så långt?

    SvaraRadera
  62. Usch ja! Undrar hur hyrorna kommer att utvecklas framöver när räntorna stiger.

    SvaraRadera
  63. Anonym 10.30

    Det blir en annorlunda jämförelse då i så fall. Hyrorna är ju inte belastade med räntekostnader som då bolånen är. Just nu ligger räntan lågt och den som har bolån har det ganska bra idag och en tid framöver. Med enkel matematik kan man dock räkna ut att ett "normal-lån" på, låt oss säga, 1,5 miljon kostar 2000 kr/mån i räntekostnader någon gång 2011. Betänk också att bankerna kommer att starkt rekommendera bolåneinnehavarna att börja amortera på sina bolån. Ojoj, då slår bolånekostnaderna hyrorna med hästlängder...

    SvaraRadera
  64. Men har inte fastighetsägarna också ränteutgifter? Helst skulle jag vilja binda hyran för att känna mig trygg!

    SvaraRadera
  65. Jo, de låga räntorna är skälet till att hyrorna kan hållas tillbaka!
    En som vet

    SvaraRadera
  66. När räntan höjs kommer hyrorna att stiga mer också så att hyresgäster är förskonade från effekter av räntehöjning är bara nån saga som Hyresgästföreningen och (liv)rädda-folk hittat på!

    SvaraRadera
  67. @Anonym 04.11

    Har du hört talas om förhandlingar?

    Hyran styrs inte alls på samma sätt som bostadrätterna av räntans upp- eller nedgång. Det är ju därför vi som betalar hyra vet exakt vad vi ska betala varje månad. SKÖNT!

    SvaraRadera
  68. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  69. Du som skrev 20101156:
    Det inlägg du skrev nyss var íntressant men jag plockar ändå bort det på grund av ditt extremt mansgrisiga sätt att tilltala andra kommentarer. Alltså - skicka gärna om det men utan förringande tilltal.
    Mvh
    lena Israelsson

    SvaraRadera
  70. OK, här kommer den censurerade versionen: ;)

    Förhandlingar om hyran, ja - men Hyresgästföreningen är inte bra på att förhandla tyvärr.
    Jämför dina hyreshöjningar med konsumentprisindex så kommer du upptäcka att din hyra stiger mer än övriga kostnader i samhället.
    Det kommer bli än mer påtagligt för boende i Stockholms innerstad när Stockholmsmodellen införs med extra hyrespåslag som följd.

    Inte så SKÖNT, va? ;)

    SvaraRadera
  71. Den 18 februari har Brf Ånghästens köpstämma klandrats av hyresgäster till tingsrätten.
    Mer finns att läsa på deras hemsida för den som vill.
    Mari-Ann

    SvaraRadera