tisdag 4 maj 2010

VARNING: Skriv inte på om du inte tänker köpa - löftena är falska!

En knapp månad återstår av köperbjudandet. Nu går jakten på ja-röster in i ett sista dramatiskt skede. Alla medel är tillåtna. Ja-röster måste säkras. Och de köps!

Vi vill nu varna alla er som inte vill/kan köpa lägenheten: Ni kommer troligen att få besök. Antingen av Petter Brolin, ombildningskonsulten som är känd för sina tvivelaktiga metoder, eller från ledamöter i styrelsen. Vill du inte ha ett besök ska du givetvis inte släppa in dem. Vill du att någon av oss ska vara med vid ett sådant möte så ställer vi gärna upp.

Ny taktik
BRF/konsulten vet att kvarteret Piskan är en svår nöt att knäcka. Det finns inte och kommer inte att finnas två tredjedels majoritet för köp i varje fastighet. Och det går inte heller att påverka nejsägarna att ändra sig.

Vad gör konsulten då? Jo, han hittar på en ny modell. Den innebär att köpestämman inte handlar om huruvida du vill köpa eller inte köpa. Nu handlar det om att rösta ja till att få en bättre hyresvärd än Svenska Bostäder.

Och den hyresvärden är – hör och häpna – BRF Wollmaria (f d BRF Piskan Söder). Samma gamla styrelse som utmärkt sig genom att strunta i lagar och demokratiska spelregler, men också genom att vara osynlig och otillgänglig. Har styrelsen vid något enda tillfälle vågat möta hyresgästerna och svara på frågor. Nej, de har hukat och tigit. Och nu är de plötsligt både bättre och proffsigare än Svenska Bostäder.

Värdelösa löften
Och hur ska man då få en nejsägare att rösta ja till att bli resthyresgäst? Jo, det är här röstköpet kommer in, man lovar förstås vitt och brett! Det här är vad de lovar:

1. Max 3 procent hyreshöjning per år!
Detta ska skrivas in i kontraktet, liksom att hyran inte ska bruksvärdesprövas. Det betyder, enligt Petter Brolin, att man i evinnerliga tider har denna garanti. Men löftet är falskt. Vi har kollat med hyresnämnden, som hävdar att modellen inte är en garanti för någonting. Vid en prövning i hyresnämnden väger § 55 i hyreslagen tungt, alltså bruksvärdesprövningen. Efter t ex en upprustning kan styrelsen gå till hyresnämnden och få hyran prövad. Det sannolika är då att kontraktsklausulen väger lättare än § 55. Hyresgästföreningen har samma åsikt. Med andra ord: Löftet är inte värt ett ruttet lingon!

Sedan ska vi inte inbilla oss att hyreshöjningen någonsin blir lägre än 3 procent. I den ekonomiska planen har man nämligen räknat med att hyresintäkterna ökar med exakt 3 procent per år. Det betyder att hyran efter tio år har höjts med 34 procent. Börjar likna marknadshyra!

2. Reparera din lägenhet för 100 000 kr!
Varje resthyresgäst lovas 100 000 kronor till reparation av lägenheten. Just nu går styrelseledamöter runt till nejsägare och erbjuder detta, utan att tala om att pengarna ska räcka i elva år. Pengarna fonderas och det är inget som säger att du själv bestämmer hur de ska disponeras. Slutligen kan nästa styrelse eller stämma lätt som en plätt radera löftet. Inte heller detta löfte är värt ett ruttet lingon.

Det här är inget annat än röstköp satt i system. Det är bedrägligt och lögnaktigt. Lika lögnaktigt som att föreningen har fått ett köperbjudande av Svenska Bo. Enligt bolagets ombildningschef Anders Jenelius har frågan inte ens handlagts. Och han borde veta.

Skriv inte på!
Slutligen vill vi varna dig för att skriva på några papper. När man läser informationen från BRF får man intrycket att alla bör skriva på fullmakten. ”Fullmakterna behöver vi för att veta att alla röster kommer att räknas”, är den kryptiska förklaringen till att du ska skriva på. I själva verket ger du styrelsen rätt att rösta ja i ditt ställe. En fullmakt är alltid en ja-röst. Vill du köpa går du givetvis själv till stämman. Vill du inte köpa skriver du inte heller på någonting, och då behöver du inte heller gå på stämman. Din frånvaro räknas som en nejröst.

Vi vädjar
Vi vill samtidigt vädja till dig som röstar ja att reagera mot konsulten och styrelsens ohederliga metoder. Det är trots allt era grannar och vänner som med falska löften luras att skriva på för köp, trots att de själva inte tänker köpa. Hur skulle ni själva reagera om vi började tubba jasägare med flotta erbjudanden om förmåner mm? Det skulle inte kännas bra, eller hur? Det här handlar trots allt inte om skitsaker, utan om våra hem.

Den ekonomiska planen
När det gäller den ekonomiska planen har vi satt en ekonom att kika på den. Vi återkommer med en grundlig granskning. Redan nu kan vi säga att de verkliga kostnaderna blir betydligt högre. Ring oss, mejla oss, knacka på – vi finns till för att svara på dina frågor och för att stödja dig som innerst inne inte vill att Piskan ska ombildas. Och framför allt – skriv inte på några papper om du är negativ till ombildning. Intill finns länkar till ekonomisk planen samt till BRF:s infobrev.

Lena Israelsson/för arbetsgruppen Rädda hela Piskan

60 kommentarer:

  1. Tubb-Lena, som är räddare än någonsin nu, talar om för alla att hon talar sanning, alla andra ljuger.
    Trovärdigt? Nix!

    SvaraRadera
  2. Anonym 06:07

    Men du talar sanning? Är du trovärdig? Man kanske ska sopa rent i egen farstu först och vara helt och fullständigt ärlig med vad ev. kostnader blir om du och andra ombildningsivrare köper er allmännyttiga hyresrätt. Var är konsekvensanalysen?

    SvaraRadera
  3. Samma gamla styrelse som utmärkt sig genom att strunta i lagar

    Då tänker du väl polisanmäla de, eller ...????

    SvaraRadera
  4. Du har redan glömt att styrelsen varit stämd inför tingsrätten och att ni erkänt.
    lena i

    SvaraRadera
  5. Om man inte tänker köpa så skall man inte rösta eller skriva på en fullmakt.
    Brf Wollmaria vill inbilla oss att de skulle bli en bra hyresvärd, men de är bara intresserade av att få igenom ombildningen. Petter Brolin sa att efter en ombildning så är det 20% som säljer direkt. Jag undrar just hur styrelsen Brf Wollmaria skulle göra……

    SvaraRadera
  6. Allt oftare får jag frågan av mina grannar – Varför fortsätter styrelsen? Vi vet ju alla att det inte finns majoritet för köp i kvarteret!
    Det är obegripligt för många i Piskan att styrelsen inte vill lyssna till vad hyresgäster vill.

    På jafullmakterna finns det skrivet att de skall ”helst” vara inlämnade senast 7 maj. Varför då? Detta skriver man trots att man ännu inte har ett köpeerbjudande! Trots att det inte finns ett korrekt underlag för individen att ta ställning till.
    Styrelsen vill att grannar ska ge dem ett lånelöfte på flera miljoner av OMSORG till deras egen vilja att ombilda. Under täckmantel av att en jafullmakt inte är ett ställningstagande som handlar om vilka möjligheter individen har fullfölja affären ekonomiskt utan istället skulle vara en demokratisk fråga!
    Tänk om ett köp av en bil skulle ske under samma villkor! Att det bara var en fråga om vad du vill och inte en fråga om vad du kan klara ekonomiskt!

    Arbetsgruppen Rädda hela Piskan står bakom alla artiklar på bloggen. Försök inte förminska det motstånd som finns mot ombildning i Piskan genom att sänka er till ytterligare personangrepp. Vi vet att majoriteten är bruten i Piskan. Grannar vet det. Styrelsen vet det också.
    Och det är helt OK att inte lämna in en jafullmakt. Allas röster har ett lika värde även om styrelsen bara är intresserade av jafullmakter
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  7. Amanda Labbart5 maj 2010 kl. 10:18

    Rädda hela piskan. Jag måste verkligen ge er en gigantisk imaginär ros, ni är Luke Skywalker i kriget mot girigheten och ondskan i vårat samhälle. Ni är fantastiska som kämpar på!

    I all denna besvikelse på vuxenvärlden som folk på den onda sidan har spätt på så är ni en ljuspunkt som ger mig hoppet om att det finns människor kvar därute som kämpar för godheten och samhällets bästa! Tack!

    Precis som Mari-Ann säger så brukar den onda människan använda sig av den typen av förminskning för att de inte har något av värde att komma med. Det är precis därför man INTE ska lägga såna här viktiga beslut i individers händer. För de har inte förmågan att se hela bilden eller se till allas bästa, och då blir det lätt att man röstar ja för att det är "bäst för mig just nu".

    Detta är folks hem vi talar om. Hem som de kanske måste lämna efter många år bara för att de blev stressade att ta ett beslut som de sedan inte har råd med, eller för att de inte har råd från första början.

    Och det är hemskt att ens påstå att en lösning är att hyra av sina grannar, för det är ohållbart och förnedrande.

    Så tänk långsiktigt! Tänk på ALLAS bästa! Tänk på att vara solidarisk med dina medmänniskor och respektera att alla inte vill äga sin lägenhet och alla inte har råd att ta ett lån. Många får HÖGRE månadskostnad och kommer då bli tvingade att flytta.

    Det är hjärtlöst att göra så mot dina grannar!

    Och som hon säger i Simpsons: Won´t somebody think of the children?

    SvaraRadera
  8. Tack Amanda!
    Vi är er nutid och ni är vår framtid. Du ger oss hopp om den!
    /Mari-Ann

    SvaraRadera
  9. Ni gör ett bra jobb med denna blogg, men jag har en liten undran, sätter ni upp info på anslagstavlor också el iallafall kontaktuppgifter?
    Alla har ju inte data.
    boende i annat område som vart med om liknande process.

    SvaraRadera
  10. Läs e24 om finansinspektionens förslag till bolånetak. Det är inget beslut, bara förslag men kan vara tänkvärt att ta reda på vad det innebär om man tänkt köpa.

    SvaraRadera
  11. Som vanligt är denna blogg inte bara tendentiös utan även en härva av lögner. Den uttrycker också ett förakt för de demokratiska spelreglerna, vilket är obehagligt för oss alla i kvarteret. Dessa tomma men försåtliga begrepp: Vilka "tvivelaktiga metoder" har konsulten eller styrelsen använt sig av? Vad innebär att de "struntar i lagar och demokratiska spelregler"? Varför har föreningen fått erbjudandet att köpa 7 fastigheter av Svenska Bostäder? Vad har styrelsen "erkänt" i Tingsrätten? Ni skrev att Brolin fällts i Tingsrätten. Jag tror inte det. I alla fall vet ingen på Tingsrätten något om det vid förfrågan. Jag får regelbunden information från föreningen i lådan. Får inte ni? /Seniorboende.

    SvaraRadera
  12. Kanske har du frågat fel? Domen om upphävt köpstämmobeslut med Petter brolin som konsult är meddelad i Solna Tingsrätt 2008-11-27.
    Jag har den om det är så att du vill ta del av den. Det är fler hyresgäster i kvarteret som har den eftersom vi belyst frågan om tvivelaktiga metoder och fusk med fullmakter vid ett av våra Öppet Husmöten i gemensamhetslokalen.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  13. Den fällande domen mot köpstämman med Petter Brolin som konsult finns att läsa via denna länk:

    http://sites.google.com/site/raddabrinckanlehusen/Hem/DomenmotBRFStorlogen2.pdf?attredirects=0&d=1

    SvaraRadera
  14. När man läser nämnda protokoll framstår att 2 fullmakter inte gällde, inget fastighetsköp gjordes och inget brott begicks. Brolin var icke part i målet men agerade enligt tingsrättens text som yrkesman och hedersman. Att hävda något annat vore lögnaktigt. Erbjudandet om maximalt 3% hyreshöjning inskrivet i hyresavtalet passar för övrigt mig alldeles utmärkt. Hyresavtal gäller, tack ./Seniorboende.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker att det viktigaste är att styrelsen lovar att de kommer att vara snälla mot sina grannar framöver.
    /Seniortanten

    SvaraRadera
  16. Ja, om det blir en ombildning får man väl hoppas att dom är snälla så länge dom stannar kvar. Tyvärr är det nog ofta så att syrelsens medlemmar är dom första som säljer och drar efter en ombildning. Sen kommer en ny styrelse. Hur ska man veta att dom kommer att vara "snälla".
    Virktanten Annika i Bagis

    SvaraRadera
  17. Jag håller med Seniorboende. Hyresavtal gäller.
    Därför tänker jag inte rösta. /50+

    SvaraRadera
  18. Seniorboende:
    Ett dylikt hyresavtal kanske passar dig, men passar det inte föreningens medlemmar på nästa årsmöte så kommer du inte att ha något sådant avtal.

    Sådana saker kan inte utlovas av vare sig styrelsen eller Petter Brolin, utan bara av medlemmarna på en medlemsstämma. Dessutom kan en eventuellt sådant avtal rivas upp och ogiltigförklaras på medlemsstämman därpå.

    Hyrestricket är ett utmärkt exempel på att ge löften som man inte har befogenhet att lova. Lurendrejeri om något.

    SvaraRadera
  19. Å vad härligt det låter att bli resthyresgäst i Piskan , kan jag få flytta dit och få mina grannar som hyresvärd vilken lycka.
    Sanningen är den att om det mot all förmodan blir ett köp så har drygt hälften av alla som köpt sin bostadsrätt flyttat inom en femårsperiod och styrelsen befolkas av de som köpt sin bostadsrätt till fullt marknadspris och de är inte så vänligt inställda till sina resthyresgäster som den här styrelsen ger sken av att vara. Det brukar räcka med att fjärta i trappen så kommer uppsägningen som ett brev på posten för din hyreslägenhet är värd flera miljoner som föreningen kan betala av sina lån med. Glöm inte att det är alltid billigare att bo hos allmänyttan än hos privatvärdar och diverse BRF-föreningar de tar ut max från sina hyresgäster. Vad beträffar repararationsfonder så har du som bott hos Svenska Bostäder redan
    betalt till en sådan. När BRF tar över så mister du dina surt inbetalade pengar.
    Venceremos

    SvaraRadera
  20. Robert Robertsson6 maj 2010 kl. 10:12

    I kvarterslokalen, för ett par år sedan, lovade i stort sett samma styrelse för brf som nu dyrt och sant och heligt , att man inte skulle splittra kvarteret Piskan. Det löftet bröt de.
    Den fråga som jag, och säkert många med mig, ställer sig är: Varför ska man lita på dem nu?
    Robert Robertsson

    SvaraRadera
  21. Svenska Bostäder är en underbar hyresvärd.
    Först får man en lägenhet utan att betala någon några pengar. När sen barnen växer upp och ska flytta hemifrån så får de en ungdomslägenhet alldeles gratis och som grädde på moset säljer de sina fastigheter till dig för halva priset.
    Tack Svenska Bostäder
    Svenska Bostäders fanclub

    SvaraRadera
  22. Till /Seniorboende.
    5 MAJ 2010 19.03

    "När man läser nämnda protokoll framstår att 2 fullmakter inte gällde, inget fastighetsköp gjordes och inget brott begicks. Brolin var icke part i målet men agerade enligt tingsrättens text som yrkesman och hedersman. Att hävda något annat vore lögnaktigt."
    Det står ingenting i nämnda protokoll om att Petter Brolin agerade som yrkesman och hedersman. Läs på! Och var försiktig med ordet lögnaktig!

    SvaraRadera
  23. "När sen barnen växer upp och ska flytta hemifrån så får de en ungdomslägenhet alldeles gratis"

    - Nej, det får de inte längre. Borttaget.

    SvaraRadera
  24. "När sen barnen växer upp och ska flytta hemifrån så får de en ungdomslägenhet alldeles gratis"

    ... som sedan ombildas och som därefter ungen snabbt säljer och tjänar en miljon...

    Allmännyttan, den bästa av värdar.

    SvaraRadera
  25. Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning6 maj 2010 kl. 15:57

    Så här står det i domen från Solna tingsrätt, där Petter Brolins namn förekommer (T 3899-08):

    "Den 27 maj kontaktades bostadsrättsföreningen, genom ombildningskonsulten Petter Brolin, av kärandens ombud varvid det framkom att det varit fel på två fullmakter vid omröstningen. Petter Brolin kontaktade då behöriga företrädare för bostadsrättsföreningen, tillika firmatecknare, som beslutade att dra tillbaka stämmobeslutet. Petter Brolin upplyste därefter direkt kärandens ombud, Stockholmshem AB och Stockholms Stadshus AB att stämmobeslutet dragits tillbaka."

    Låter som att killen är riktigt kriminell...eller?

    SvaraRadera
  26. Mycket har skrivits om den här ombildningen och jag är egentligen för ombildning till bostadsrätt.
    Jag har alltid trott att om jag fick vara med om en ombildning någon gång så skulle det vara en positiv grej.
    Nu har jag fått chansen och nu skall jag fatta mitt livs största ekonomiska beslut, men jag kan inte få något förtroende för
    Brf Wollmaria. Känslan jag har och den blir tyvärr bara starkare och starkare är att styrelsen i Brf Wollmaria bara ute för att sko sig.
    Jag tror om det blir en ombildning så kommer de sticka snabbt och det kommer bli andra som får försöka reda ut det hela. Petter Brolin tror att det blir 25 hyreslägenheter. Jag tror att det kommer bli många fler hyreslägenheter och det kommer skapa problem för bostadsrättsföreningen och det kommer krävas hårda tag.
    Efter mycket övervägande så kommer jag inte att rösta, d.v.s. det blir ett nej mot ombildningen. /hyresgäst i Piskan

    SvaraRadera
  27. Hej Petter och/eller Petters försvarare! Jag har i mina inlägg aldrig påstått att Petter Brolin personligen dömts i tingsrätten. Så dum är han inte. Petter skriver nämligen aldrig på något själv. Det får styrelsen göra, även om det är Petter som snickrat ihop upplägget (t ex senaste infobrevet). Det är ju hur praktiskt som helst. Om det uppstår problem efter ombildningen, juridiska eller ekonomiska, sitter Petter Brolin redan i andra ändan av stan och myser med cirka 1,2 miljoner plus moms i fickan.
    Så här jobbar Petter alltid. Han gillar pengar, men uppenbarligen inte ansvar. Synd att BRF Wollmaria har ungefär samma preferenser.
    lena i

    SvaraRadera
  28. Jag tycker att den här kampanjen som bedrivs mot Petter Brolin är direkt osmaklig. En unken mix av
    hånfullhet och insinuationer. Är det ombildning till bostadsrätter ni vill åt eller är det Petter Brolin personligen? Eller har det blivit samma sak för er? Eller är det bara ändamålen som helgar medlen?
    Det finns oerhört många aspekter på fördelar och nackdelar med en ombildning.

    Vad kommer att hända med hyrorna?
    Hur stort underpris får jag köpa till?
    Hur kommer en brf fungera som värd?
    Har jag en principiell inställning till ombildningar som jag vill uttrycka med min röst osv...

    Allt detta går att diskutera sakligt och med respekt för andras åsikter, men den hånfullhet som "Rädda Piskan" uttrycker och den aggressivitet som också en del ombildningsförespråkare svarar med blir allt mer likt ett sandlådekrig.

    Pinsamt....

    SvaraRadera
  29. Ja, kom igen och diskutera sakligt! Svara på kritiken när det gäller de tomma löftena till resthyresgästerna! Har vi fel? I så fall på vilka punkten? Och när det gäller tonläget så finns det en väsentlig skillnad mellan oss och BRF-styrelsen och det är att vi aldrig går till personangrepp. Vi kallar inte styrelseledamöter "talibaner" etc, ja vi pekar över huvud taget inte ut enskilda styrelseledamöter. Däremot får Petter Brolin, ombildningskonsulten som tjänar över en miljon på bara några få veckors jobb, finna sig i tuffa tag och hård granskning. Det har han banne mig betalt för.
    lena i

    SvaraRadera
  30. Den som röstar ja för att köpa sin lägenhet och avser att bo kvar , bör vara beredd att själv sitta i styrelsen och ta ansvar för områdets förvaltning, inte bara den egna lägenheten utan allt, reparationer, snöskottning, trädgårdsskötsel, källare osv osv. Och dessutom, axla ansvaret som hyresvärd för dem som inte köper. Betänk detta ordentligt! Det är alltså inte bara att håva in pengar om man köpt (om det nu alls blir fråga om det)utan arbete och ansvar väntar.
    Annika i Bagis

    SvaraRadera
  31. Vi har under vårens mötestillfällen bjudit in alla för samtal i gemensamhetslokalens Öppna Hus möten. Där har vi diskuterat och belyst frågor kring ombildningen och framförallt dess konsekvenser för boende i kvarteret Piskan.

    Styrelsen har inte visat något som helst intresse för att delta i eller informera hyresgäster om köpeavtalets villkor. Varken vad det gäller undercentralens leverans av varmt-kallt vatten, värme och el eller bildandet av en gemensamhetsanläggning för gemensamma gården och tvättstugan.
    Det var bra av Petter Brolin i söndags att bekräfta att den information vi givit om köpeavtalets utformning är korrekt.

    Vi undrar däremot var Petter Brolin/styrelsen köper så billiga undercentraler som i förslaget till ekonomisk plan?

    Och med den förvaltningserfarenhet Petter Brolin säger sig ha kunde det kanske vara möjligt för styrelsen att arbeta fram ett förslag på den extrakostnad som boende i fastigheterna kommer att få för att delta i en gemensamhetsanläggning med Svenska Bostäder kring gård och tvättstuga.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  32. OK - de som röstar ja, röstar på den ekonomiska planen. De tar på sig ansvaret för att verka för att den uppfylls.I den ingår åtaganden mot de hyresgäster som blir kvar.
    Bryter styrelsen mot det, kan man välja en annan styrelse som man litar på. Förstås.En bostadsrättsföreningen har trots allt en demokratisk struktur.
    Men har man som utgångspunkt att de som röstar ja egentligen har fingrarna i kors bakom ryggen och inte har några som helst ambitioner att uppfylla några löften - visst, då ska man givetvis rösta nej.
    Det är människor som kommer att uppfylla löftena eller bryta mot dem inte naturlagar.

    Och kalla inte detta hård saklig granskning:

    "Om det uppstår problem efter ombildningen, juridiska eller ekonomiska, sitter Petter Brolin redan i andra ändan av stan och myser med cirka 1,2 miljoner plus moms i fickan.
    Så här jobbar Petter alltid. Han gillar pengar, men uppenbarligen inte ansvar."

    Om inte detta är både fiktion och personangrepp - vad är det då? Ett litterärt försök?

    SvaraRadera
  33. Svar till 21.05 det är väl inte resthyresgästerna som väljer ny styrelse i BRF eller ???

    SvaraRadera
  34. Det är väl vad avtalet som styrelsen har med Petter Brolin går ut på. Iallafall enligt honom själv. Att vi ska låna upp 1,2 miljoner plus moms så att vi kan betala honom om ombildningen av Piskan går igenom. Går ombildningen igenom har styrelsen så vitt vi vet inte utsett någon förvaltare ännu. Det är lite svårt med den demokratiska insynen eftersom styrelsen inte beviljar medlemsansökningar!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  35. Nej det är de grannar som röstar ja och köper sina lägenheter. Det är frågan om att lita eller inte lita på dem.

    SvaraRadera
  36. Vilken förvaltare tror du skriver kontrakt innan en köpstämma ens är genomförd, Marianne?
    Ni är inte så dåligt pålästa som jag trodde. Ni är ännu sämre...

    SvaraRadera
  37. En kort resumé över BRF Piskan Strul.

    Stora löften om att bara ombilda om alla fastigheter i Piskan var med i leken. Löften sveks å det grövsta. För att få majoritet för en intresseanmälan i en av fastigheterna i Piskan stödde styrelsen via ombildningskonsultens jurist en hyresgäst som sålt sin lägenhet svart att få tillbaks sitt kontrakt i hyresnämnden. Den hyresgästen är nu vräkt för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse från SvBo. Köparen av lägenheten miste 100 000 kronor. Tack styrelsen sägar hon. En av de självutnämnda styrelsemedlemmarna lämnar Piskan och köper en bostadsrätt på Söder och spräcker därmed majoritet i sitt hus och lämnar dessutom en vattenskadan lägenhet efter sig. Nu kommer det som vi alla har hört: inga protokoll, ingen styrelse, ingen ordning på någonting. BRF anmäls till tingsrätten för att inte ha utlyst ett möte i laga ordning och BRF-Piskan Söder gör en pudel och medger att de inte kan bevisa att de är valda utan har utsett sig själva i god demokratisk ordning.
    Nu tvingas BRF Piskan Söder att via Länsstyrelsen kalla till möte för att kunna välja styrelse.
    Där ger man sken av att ha en förening som heter Maria-Wollmar och skickar ut papper i det namnet. Men Bolagsverket är av en annan mening och underkänner namnet. Ny förvirring i köpsugna gänget. Nästa förening heter Wollmaria och där ger den styrelsen sken av att ha fått ett köperbjudande av Svenska Bostäder men också det är rena nonsens.
    Och så fortsätter det men nu med hjälp av ombildningskonsulten Petter.
    Falska löften och dimridåer.
    Jag skulle nog tänka mig för både en och flera gånger innan jag lät den styrelsen förvalta 240 miljoner kroner.
    Rik men inte dum.

    SvaraRadera
  38. Det är ju helt uppenbart att styrelsen och Petter bara är ute efter att tjäna pengar och sedan struntar i konsekvenserna. Allting bygger på mutor och lögner. Hela högen är som en enda stor cysta och man mår som bäst när man blir av med den. Tur att det fortfarande finns folk med ett gott hjärta. Det ger en smula hopp om mänskligheten ändå.

    SvaraRadera
  39. Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den fångar (kommunist)råttor.

    SvaraRadera
  40. Visst var väl den här personen som blev vräkt med i styrelsen för BRF Piskan Söder?
    Undrar vetgirig.

    SvaraRadera
  41. Försök att se möjligheterna! Erbjudandet om ombildning innebär en fantastisk möjlighet både till god ekonomi och till påverkan.
    Om alla krafter hjälps åt med förvaltningen av bostadsrättsföreningen blir det garanterat jättebra!
    Ombildare i annat område

    SvaraRadera
  42. När man börjar kalla varandra råttor och dylikt har det gått över styr. Har därför infört kommentarsgranskning, vilket innebär att kommentarerna inte kommer in bums, utan först när jag kollat dem. Om personen som blev vräkt? Ja, personen satt i styrelsen, men för fem, sex år sedan, så det är väl preskriberat.
    lena i

    SvaraRadera
  43. "Försök att se möjligheterna" Öppna gluggarna och försök se verkligheten för många andra också. Många har inte möjligheter att ta lån och dom ekonomiska grundförutsättningarna. En bostad är till för att bo i och inte tjäna pengar på. Det är en trygghet alla ska ha. Om du tror att folk kommer hjälpas åt med förvaltningen är du bra naiv. Folk gör sig en hacka och många flyr sin kos och bryr sig inte om de stackare som kanske tvingas flytta. Jag säger inte att alla är så, men majoriteten är giriga och egoistiska små stackare.

    SvaraRadera
  44. Läs det här om ni funderar på hur ni ska rösta eller varför Hyresgästföreningen gör som de gör.
    Jag är rätt övertygad om att ni får svar på många frågor då.
    http://www.boendetrygghet.se/Om_hyresboende_nr2-2010.pdf

    /En som tror på samverkan och gemensamt ansvar

    SvaraRadera
  45. Oavsett om man är för eller mot ombildning så är ju frågan är hur många det är som kommer att ha råd att bo kvar i hyresrätt inne i stan. 8-9% hyreshöjning per år låter inget vidare:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drapslag-mot-hyresgasterna_4673931.svd

    SvaraRadera
  46. Debattinlägget du hänvisar till är författat av tre personer som bildat gruppen Nätverket för Hyresgästers Boendetrygghet.

    Chefsideologen heter Ragnar von Malmborg. Han röstade JA till att hans egen och grannarnas lägenheter ombildades till bostadsrätter. Hur intresserad är man då av hyresgästernas boendetryggghet? kan man fråga sig?

    Inför köpstämmor här på Söder brukar den här gruppen kvickna till och leverera flygblad som handlar om att marknadshyror är på gång. Samtidigt brukar Rädda-gruppernas bloggar översvämmas av inlägg med deras skräckprogaganda. Och nu är det alltså dags för Piskan.

    lenai

    SvaraRadera
  47. @ Anonym 12.32:
    9% räcker inte, 50% snarare om man läser hela artikeln...

    SvaraRadera
  48. ...eller också röstade von Malmborg JA till ombildning för att han vet att Nätverket har rätt i att hyrorna i innerstan kommer att gå upp sanslöst mycket och att en ombildning gagnar just de hyresgästernas boendetrygghet. De har helt enkelt råd att bo kvar.

    SvaraRadera
  49. Ja, vem faan ska man kunna lita på i dessa tider? Tur att räddahelapiskan finns! Där får man saklig information.

    MS 44

    SvaraRadera
  50. ETT GULT KORT SA...
    Jaha, så var det plötsligt ok med personangrepp igen! (7 maj 15.54)

    Med inlägget från Lenai brändes helt i onödan alldeles för mycket av det utomordentligt fina förtroendekapital som byggts upp med "Rädda hela Piskans" blogg.

    Ett mycket välmenande råd: Överväg att byta blogg- administratören innan ännu fler osmakliga personangrepp sker på "Piskanbloggen".

    ETT GULT KORT...

    SvaraRadera
  51. Hej "Ett gult kort",
    Om jag skriver ett debattinlägg i eget namn i en av Sveriges största tidningar, vilket Malmborg m fl gjorde, får jag tåla både mothugg och debatt. Utan att börja snyfta om personangrepp.
    lenai

    SvaraRadera
  52. Robert Robertsson7 maj 2010 kl. 23:10

    Boendekostnader

    Enligt Petter Brolins beräkningar, version 2, blir min lägenhet 22% dyrare från dag 1 vid en ombildning till bostadsrätt. Efter 5 år skulle den vara 10% dyrare än att bo i hyresrätt. Den relativa kostnaden skulle sedan fortsätta minska för att, enligt uppgift från mötet, ”om 10 år troligtvis vara billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt”.
    Låt oss anta, att dessa siffror stämmer. Då har jag under 10 år betalt mer för min bostadsrätt och sedan mindre, så att vid 20 år skulle de sammanlagda boendekostnaderna för respektive alternativ vara lika och sedan skulle bostadsrätten bli billigare.
    Till detta ska läggas kostnader för eget inre underhåll i lägenheten, som jag inte tror är inräknade i Brolins kalkyl. Det betyder att först efter dryga 20 år blir det billigare att bo i bostadsrätt.

    Ser vi på hyresutveckling kan vi se, att marknadshyror, i betydelsen att enbart tillgång och efterfrågan på en marknad sätter priset, blir det inte. Stockholmsmodellen är en överenskommen och långsam modell där många faktorer ska räknas in. Läget är bara en. Låt oss ändå koncentrera oss på den. Privatvärdarna vill att motsvarande lägenhet i innerstaden ska bli 30% dyrare än i ytterområdena.
    Innerstadshyrorna är redan i dag 18% högre än i ytterstadsområdena. P-O Brogren på hyresgästföreningen bedömer att sådan ev utjämning kan ske under en tioårsperiod dvs 1,2% per år. Den faktiska hyreshöjningen i Svenska Bostäder har legat kring 2%/år under flera år. Med den ytterligare höjningen skulle det handla om ca 3%/år. Det är fortfarande förhandlingar, och du har möjlighet att göra din röst hörd.

    Det är alltid vanskligt att spå framtiden. Ingen av oss har en kristallkula. Ränteförändringar, konjunkturer, arbetslöshet, spekulationsbubblor och politiska beslut vet ingen något säkert om.

    Boendekostnader är en variabel att ta hänsyn till vad gäller en ev. ombildning. Även här tycker jag fördelarna att bo kvar som hyresgäst i SvBo överväger.

    SvaraRadera
  53. Det är tråkigt att se hur manipulativt och bedräglig den information är som styrelsen givit sina medlemmar. På mötet i söndags fanns det personer som tillåtits att tro att alla får lån i samband med en ombildning till skillnad från ett köp på öppna marknaden. Några har också fått tro att en bank givetvis skulle komma och ge information om lånemöjligheter. Samtidigt har ombildning framställts som en enda glad gemensam, kollektiv, ansvartagande köpfest för både hyresgäster och fastigheter.
    När den krassa verkligheten är får du lån -köp, får du inte lån kommer vi att vara snälla och tapetsera om. Någon gång under de kommande 11 åren.
    Den gamla damen jag talade med sist lämnade inte in sin jafullmakt för att hon själv ville det. Hon ville bo kvar i hyresrätt. Det var hennes barn som ville det. Så nu har hon ett stort problem tycker hon eftersom hon redan har räknat ut att hon inte kommer att få ta med sig alla sina möbler eftersom hon har så många. Att få bo kvar såg hon inte som ett alternativ. Jag undrar hur det känns att bli utköpt av sina barn? Att inte räkna med att få bo kvar utan förlora sitt hem. Det kan säkert inte vara lika svårt som att förlora sin man. Kanske tycker hon inte ens att det spelar någon roll längre. Hon är ju ändå så gammal tyckte hon så vad skulle det kunna bli av henne? Hon verkade lite uppgiven.
    Vill du ha det så?

    SvaraRadera
  54. Gärna mothugg om det inte är mot bloggadministratörens inlägg.

    Personerna bakom insändare och skrivelser har varit framträdande i hgf tidigare, men blev för obekväma för hgf. Ragnar till och med utesluten för att han inte följde partipiskan!

    SvaraRadera
  55. Hyresgästföreningen "offrar" oss i innerstaden.
    De har ändå så få medlemmar här så de flörtar hellre med massorna i förorten.
    Höga hyreshöjningar i innerstaden mot att hålla igen i förorten blir stockholmsmodellens effekt.

    Hgf:s lokala föreningar i innerstaden protesterar men till ingen nytta tyvärr. De blev nedröstade av massan i ytterområdena.

    Ragnar mfl gör något så "fult" som att granska hgf kritiskt, vilket är på sin plats.

    Hgf har tappat flera tusen medlemmar i Sthlm senaste året. Nu kämpar de för att rädda kvar folk. De insatserna fokuserar de på förorten, då offras vi i innerstaden. Tyvärr.

    SvaraRadera
  56. Det är tragiskt och oacceptabelt. Var det än sker.
    Vi tycker att vi har samma problem med makfullkomlighet här i kvarteret med styrelsen för brf Wollmaria. De nekar medlemskap i bostadsrättföreningen för hyresgäster i kvarteret. Plötsligt ändras också föreningsformen i sina stadgar så att massfullmakter är tillåtna lagom till köpstämma. Vi får finna oss i att grannar i styrelsen går till personangrepp utanför tvättstugan. Och att styrelsen inte vill medverka i de samtal som vi bjuder in till.
    Odemokratiska metoder är lika beklämmande oavsett var de inträffar. Just nu inträffar de just här.
    /Mari-Ann

    SvaraRadera
  57. Vi bevakar och belyser ombildningsprocessen i Piskan på vår blogg. Vi har också ett starkt engagemang för arbetet som bedrivs för att framöver skapa goda villkor för hyresgäster och hyresrätten. Debatten i Stockholm är skållhet. Lika skållhet som när Piskan istället för lyxrenovering genomgick en varsam renovering. För den som vill delta i den dagsaktuella debatten rekommenderar jag länken;

    http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgf/debate/pages/openDebate?debid=16958&parentid=Debate20100422_124758037

    Där får du svar direkt på dina frågor av människor med insyn i frågorna och som har förhandlingsansvar!
    /Mari-Ann

    SvaraRadera
  58. Resthyresgäst i ett annat område8 maj 2010 kl. 13:43

    Utspelen från NHB har pågått länge. Gärna i samband med att det drar ihop sig till köpstämmor i omtalade ombildningsförsök.

    Ombildningskonsulter och jasägare älskar att hänvisa till NHBs domedagsprofetior. Få andra bryr sig. Mitt eget område ombildades med minimal marginal strax efter ett tidigare mediadrev från Malmborg och kompani. Lustigt nog i samband med att hans eget kvarter hade köpstämma. Så nog har de lyckats påverka bostadspolitiken i Stockholm alltid. Inte åt det håll som de utgör sig för att arbeta i och sig sig, men ändå.

    Den viktigaste missionen verkar vara att jävlas med Hyresgästföreningen. Ett exempel hittar man HÄR.

    SvaraRadera
  59. Robert Robertsson8 maj 2010 kl. 17:34

    Tonläge

    Till brfs styrelse.
    Idag lördag damp det ned ett häfte från brf Wollmaria i brevlådan. Det finns mycket att säga om det. I detta inlägg tänkte jag bara ta upp tonläge och ansvaret för det.
    ”Låt oss börja med att säga att vi tycker det att det är väldigt, väldigt tråkigt att företrädarna för ”rädda-piskan”-bloggen håller det tonläge man gör. Vi uppfattar det som både osakligt och oförskämt.”
    Jag tror många, inklusive mig själv, skulle välkomna en saklig och konstruktiv debatt där man får svar på de frågor man har. Nu är det inte en sida eller en person i en debatt utan två sidor och flera personer. Att ni läser bloggen är uppenbart, men om ni deltar i den går inte att utläsa eftersom ALLA inlägg från jasidan är anonyma.
    Vi på nejsidan har på denna blogg blivit anklagade för att vi är ”rädda”, ”mot utveckling” ”bakåtsträvare”, att vi ”gnäller”, att vi är ”dårar”, ”möss”, ”kommunistråttor”, ”amöbor” mm. Dessutom personangrepp, vilka en del har censurerats bort.
    På andra bloggar har nejsägare kallats ”Jävla IQ befriade socfall!” och ”arbetslösa alkisar”.

    Jag tror att alla, även ni, har ett ansvar, för att få ett behagligt tonläge i debatten. Det vore trevligt och klädsamt om ni på bloggen distanserar er från de inlägg på jasidan som ni inte delar åsikt med och undertecknar det med ert namn.

    SvaraRadera
  60. Det är skrattretande och patetiskt att jasägarna ö.h.t använder glosor som osakligt, fegt och oförskämt i sina argument. Snacka om att kasta sten i glashus. Om man dessutom läser deras försök att åtminstone försöka föra en dialog och komma med konstruktiv kritik undrar man ju om dom "tänker" först och skriver sedan, det verkar vara det motsatta. Det är åtminstone inga aspiranter till mensa, appropå iqnivån.

    Väl mött!

    SvaraRadera