måndag 10 maj 2010

HÖGT TONLÄGE I KVARTERET PISKAN!

Visst är tonläget högt! Precis som BRF/ombildningskonsulten Petter Brolin skriver i sitt senaste brev. Men det tonläget har de skapat själva genom att ägna sig åt röstköp. Lägg ner alla djupt ohederliga försök att köpa röster av blivande resthyresgäster! Finns inte två tredjedels majoritet för köp – respektera det! Försök inte lura grannarna att stödrösta för att driva igenom ett ja till ombildning.

Lika tomma löften
Vårt förra inlägg handlade om tomma löften. Vi konstaterade att löftet om att alla resthyresgäster får 100 000 för upprustning av sin lägenhet är värdelöst, eftersom kommande stämmor kan riva upp det. I det senaste brevet bemöter man inte kritiken, naturligtvis för att vi har rätt.

Lika falskt är löftet att hyresgäster garanteras ”maximala hyreshöjningar om 3 % varje enskilt år”, något som ska skrivas in i ett separat avtal. I det senaste infobrevet upprepas löftet men nu med tillägget att man utreder möjligheten att skriva avtal innan stämman. Men det förändrar ingenting – löftet är tomt och bedrägligt. Prövas hyran i hyresnämnden är det lagen som gäller och inte eventuella tilläggsavtal till kontraktet.

Hyran och den ekonomiska planen
Granskar man sedan den ekonomiska planen får man en annan, överraskande bild av erbjudandet. Här är siffrorna baserade på att resthyresgästerna betalar exakt 3 % per år, inte max 3 %. Dessutom finns på sidan 9, längst ner följande text:

”Bostadsrättsföreningen förbinder sig vidare att begränsa den årliga hyreshöjningen till maximalt 3 % under den tid ursprungslägenheten innehar hyreskontraktet, för år då värdehöjande åtgärder inte har vidtagits i lägenheten.”

Ja, ni har förstått. I praktiken innebär det att hyreshöjningen blir minst 3 procent per år. Vår slutsats: Det finns ingen annan existerande eller planerad hyressättningsmodell som är så ofördelaktig för hyresgäster som Petter Brolins.

Svenska Bostäders hyror
När det gäller hyrorna i Svenska Bostäder vet Petter Brolin på kronan vad de kommer att bli om elva år! Är det inte fantastiskt! Hyrorna ska precis som tidigare förhandlas varje år, och några sådana förhandlingar har ännu inte ägt rum. Men Petter Brolin vet utfallet av alla kommande förhandlingar.

Det har skrivits tusentals artiklar om den framtida hyressättningen. Vi är inte förvånade över att Petter Brolin bland alla dessa valt att dela ut en debattartikel författad av bland annat en känd bostadsdebattör som verkat för ombildning till bostadsrätt. I går publicerade SvD ett debattsvar. LÄS HÄR

Kalla fakta i hyresfrågan får du onsdagen den 19 maj kl 18. Då kommer Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förhandlare, och redogör för kommande hyressättningsmodell. Vi hoppas att även BRF Wollmarias styrelse tar chansen att informera sig och ställa frågor. Se affisch nedan!

Planen är granskad

Vi har nu fått den ekonomiska planen granskad av en bostadsekonom. Han har gjort en alternativ och mer realistisk plan som vi presenterar nu på söndag i samband med Öppet hus kl 18.00 på lokalen. Affisch/kallelse nedan!

Redan nu kan vi konstatera att planen spricker. Förvaltningskostnaderna är för låga, stora, centrala kostnader mörkas, inte minst kostnaden för underhåll av tvättstuga och gemensamhetslokal. Utgångspunkten att 80 procent köper är orealistisk osv. Man måste också räkna med högre räntenivåer. I snitt har räntan de senaste åren legat på 4 procent. Bankerna förväntar sig att du ska klara av att betala 6-7 %. Vad blir månadskostnaden vid de räntenivåerna? Det har alla rätt att få veta.

Andra siffror i planen är för låga. Exempelvis lyfter man fram satsningen på gården, som uppgår till 500 000 kronor på 11 år. Vilket räcker till ett par sittgrupper per år. Det handlar inte om upprustning, utan snarare om nedrustning om vi jämför med de kostnader Svenska Bostäder haft.

Mer om den ekonomiska planen nu på söndag alltså! Varmt välkommen. Kl 17 serveras en supergod soppa – missa inte den! Hela söndagen pågår för övrigt vårfixardagen – se anslag i portar.

Petter Brolin får tåla
Apropå det höga tonläget: Att ombildningskonsulten Petter Brolin känner sig personligt påhoppad tar vi lätt på. Han tjänar en och en halv miljon på några veckors jobb i kvarteret (om det blir ett köp alltså). Han ska ha kritik, svidande kritik, eftersom han agerar bedrägligt och för att han ägnar sig åt systematiskt röstköp.

Han är bland annat upprörd över att ha beskyllts för att ha fällts i tingsrätten. Det stämmer att han personligen inte stämts, vilket vi inte heller påstått i blogginläggen. Sant är att bostadsrättsföreningen i fråga fälldes för fusk med fullmakter, att Stockholmshem drog tillbaka köperbjudandet samt att Petter Brolin var föreningens konsult. Som konsult var det hans uppgift och ansvar att kontrollera äktheten av inlämnade fullmakter. Något som han tydligen inte klarade av. Till saken hör att Petter Brolin aldrig undertecknar något, det får styrelsen göra. På så vis slipper han det juridiska ansvaret.

Skriv inte på några papper!
Styrelsen/ombildningskonsulten kämpar nu förtvivlat för att kamma hem tillräckligt många fullmakter för att det ska vara meningsfullt att kalla till köpestämma. För att underlätta arbetet har de utan att ens diskutera saken med medlemmarna ändrat stadgarna så att massfullmakter är tillåtna. Det betyder att en enda person kan företräda hur många människor som helst.

Om du inte vill köpa och inte vill bli resthyresgäst - skriv över huvud taget inte på några papper. Om du redan gjort det och ångrat dig, ta kontakt med oss så får du en blankett för återtagande av fullmakt. Om det mot all förmodan blir en ombildning kan du i lugn och ro efter stämman ta ställning till om du vill köpa.

Om vi ska sammanfatta läget ser det trots allt ljust ut – majoritet mot köp finns i två eller kanske fler fastigheter.

Lena Israelsson
för arbetsgruppen Rädda hela Piskan












49 kommentarer:

  1. Det är helt makalöst hur "Rädda-gruppen" (haha) kan vränga till det mesta så att det blir er "fördel"

    Här kommer ett citat ur ovan text:
    - Han ska ha kritik, svidande kritik, eftersom han agerar bedrägligt och för att han ägnar sig åt systematiskt röstköp.
    Näe, det gör han inte, utan han o brfstyrelsen och MÅNGA av dess medlemmar gör inte som NI vill!!

    Ang. den ekonomiska planen har jag också fått den granskad av flera personer som kan detta med ombildningsekonomi - och ALLA säger: Detta är en sansad och realistisk plan!

    Och här är ett citat till ut ovan text:
    -Ja, ni har förstått. I praktiken innebär det att hyreshöjningen blir minst 3 procent per år. Vår slutsats: Det finns ingen annan existerande eller planerad hyressättningsmodell som är så ofördelaktig för hyresgäster som Petter Brolins.

    Då kan jag tala om en sak för er motståndare, jag har bott som hyregäst här i kvarteret med Sv. Bost som värd i rätt precis 10 år - min hyra har på 10 år gått upp med 33-34 procent!! Om någon är intresserad av att se underlaget - hör av er !!
    Och till sist - visst det krävs 2/3-dels majoritet vid en köpstämma, det är oomtvistligt, men skriv inte att köp-förespråkarna lurar sina grannar att rösta - då är det nära att påstå att ni kör med samma taktik - lura o skrämmas.....
    Vem talar sanning???

    SvaraRadera
  2. Klart tonläget blir högt när nej-sidan skriker för full hals oavbrutet.
    Det är nej-sidan som inte är betjänt av fakta och lugnt debattklimat, därför kastas det paj på den här bloggen så fort tubb-Lena har möjlighet.

    SvaraRadera
  3. Det måste väl snart vara slut på mutor och lögner från Petters sida eller kommer han med ett sista desperat försök månne? Det bästa han kan göra är att resignera och rädda lite av sitt redan bortgjorda ansikte. Hans trovärdighet är lika med noll.

    SvaraRadera
  4. Det är mycket snack om fakta, tonläge, pajkastning från ja-sidan förutom diverse personangrepp som jag deletar. Däremot har ingen från den sidan bemött vår kritik, den som handlar om att blivande resthyresgäster luras. Nämligen:
    1) att löftet till resthyresgäster om 100 000 till reparationier kan rivas upp.
    2) att ett tilläggsavtal till resthyresgästens kontrakt med löfte om max tre procents hyreshöjning inte är någon garanti.
    Vi väntar på svar.
    lena i

    SvaraRadera
  5. Hej anonym 10 maj 23.59

    Vi kallar oss Rädda hela Piskan. Det gör vi därför att vi vill bevara hela kvarteret som den fungerande enhet det är.

    Onsdagen 19 maj får vi besök av Erik Elmgren som är vår förhandlare på hyresgästföreningen. Det är möjligt att diskutera hyresutveckling där. Tag gärna med dig underlagen dit som visar hur din hyresutveckling ser ut. Ett vanligt sätt i sammanhanget är att ställa hyran i relation till konsumentprisindex.

    I det förslag till ekonomisk plan som lagts fram för de intresseanmälda fastigheterna saknas underlaget för kostnaden framöver för gård, gemensamhetslokal och tvättstuga. Den kostnaden ingår i hyran till Svenska Bostäder.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  6. I brf/Brolins senaste utskick står det om att att SB:s överskott vid ombildning ”är tänkta att gå bl.a. till nybyggnation av hyresfastigheter och renovering av befintliga fastighetsbeståndet. På så sätt skulle en eventuell ombildning ha positiva effekter för hyresrätten i Stockholm.”
    Sälja och ta bort befintliga hyresrätter för att bygga nya och dyrare!
    Låter som att gå över ån efter vatten.

    SvaraRadera
  7. Anonym 10 maj 2010 23.59:

    I mitt fall skulle varje höjd ränteprocent ge en höjd månadskostnad på 22%. Då tar jag inte med konsekvenserna av föreningslånet i beräkningarna.

    Sticker räntan inom några år iväg på det sätt som samstämmiga ekonomer spår innebär det en astronomisk höjning av boendekostnaden.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Om ni deletar personangrepp - varför tar ni då in ett bidrag som påstår att ngn ( underförstått ombildningskonsulten)är en kriminell skojare?
    Det är väl inte bara personangrepp utan faktiskt direkt ärekränkning?

    SvaraRadera
  10. Nu kritiseras inte Petter Brolin som privatperson, utan det är företaget Brolin Ombildning & Förvaltning som angrips. Men jag har ändå deletat inlägget, det var helt enkelt inte jysst formulerat. Vi väntar fortfarande på att någon från BRF-styrelsen, Petter himself eller någon annan från ja-sidan ska svara på vår kritik angående de tomma löftena. lenai
    lenai

    SvaraRadera
  11. Jag tycker bilden på de tre sjungande damerna säger allt om vilka som driver den här bloggen....
    Det är 2010 nu. Närmare 44.000 lägenheter är redan ombildade, eller är under ombildning, i Stockholm sedan 2006. Så många människor som gjort egna val. Rätt eller fel, men så ser det ut.
    Respektera människors fria val. Ine att ni tlar ett språk och med ett budskap som bara ekar tomt och ensamt.

    madame Butterfly i Piskan, som lämnade Hyresgästföreningen efter 30 år när de hyresgäststyrda tillvalsmöjligheterna förhandlades bort härom året...

    SvaraRadera
  12. Jamen stort tack för komplimangen, sega kärringar har gjort stordåd förr här i världen. Nu är det inte bara kärringar som jobbar mot, utan även män. De är sega också. Noterar att inte heller du svarar på kritiken om blufflöftena till resthyresgäster.
    lena

    SvaraRadera
  13. Bättre och bättre dag för dag, bättre och bättre dag för dag skulle man kunna sjunga.
    I förra utskicket från BRF fick vi erbjudandet att köpa grisen i säcken utan några som helst garantier eller besiktningar.I det senaste utskicket försöker man sälja skinnet innan björnen ens är skjuten. Det blir nog som i sagan om vanten just ingenting.
    SvBo hyresgäst vill ej bli resthyresgäst.

    SvaraRadera
  14. Herregud! Finns det verkligen dom som tvivlar på att ombildningen är en ekonomiskt god affär? Jag trodde alla motståndare hade andra argument.
    Det vanliga vid ombildning är ju att man köper till 50-75 procent av marknadsvärdet! Det är möjligt att ett högt ränteläge under vissa perioder kan göra tillvaron knaper, men i längden trodde jag att alla beräkningar entydigt talade för bostadsrätt och att alla var överens om det. Även utan eventuell marknadsanpassing av hyror.
    Jag bortser alltså i detta inlägg från olika ideologier, frågor om allmännyttans vara eller icke vara, fattiga barn utan möjlighet till egen bostad, egoism, låginkomsttagare eller arbetslösa som inte har råd att köpa osv. utan avser bara den ekonomiska aspekten.
    Ett gott råd: tänk själv!
    Ombildare i annat område

    SvaraRadera
  15. Jamen kära nån, det blir väl ändå inte så bra att BO här om man vill bo kvar när man köpt eftersom så många inte kommer att kunna köpa. Här raggar man ju ja röster utav dom som ska bo kvar som hyresgäster och inte alls köpa själv. Det kan ju inte vara en bra affär för dom få som köper. Det som lönar sig isåfall är ju om man säljer genast och har ett annat boende som säkerhet, eller att man köper utanför stan en billigare lägenhet..om man nu får lägenheten såld. Jag antar att eventuella köpare vill ta reda på ALLA fakta om husens skick, ekonomin i föreningen och dyligt innan det blir affär!

    Jag vill uppmana den anonyma som ägnar sig åt personliga påhopp att SLUTA med det!
    Tack!

    SvaraRadera
  16. I brf-utskick kallas motståndarna till ombildning för något annat än vad de heter.
    Brf vill väl inte bli påmind om sina egna löftesbrott om att aldrig splittra kvarteret.
    Rädda hela Piskan

    SvaraRadera
  17. Varning! Det cirkulerar just nu tre olika slags fullmakter i kvarteret Piskan!

    SvaraRadera
  18. Ett scenario finns. Det kan hända det som det gjorde i mitt hus. Brf hade varit till banken och pratat föreningslån. Banken kräver där att köparna måste betala mer för sin andel, annars får dom inte föreningslånet. Brf var alltså tvungna att höja kvm-priset med 5000/kvm strax innan köpstämman. Många i mitt hus tyckte det var för mycket, så därför blev det inget köp.

    Har brf-styrelsen varit till banken tro?

    SvaraRadera
  19. Robert Robertsson12 maj 2010 kl. 22:55

    Om du funderar på att BO kvar i bostadsrätt.
    Tänk på att det tar drygt 20 år innan de sammanlagda boendekostnaderna blir lägre än i hyresrätt.
    Allt enligt Petter Brolins beräkningar.
    Något att fundera på och över.

    SvaraRadera
  20. "Om ni deletar personangrepp - varför tar ni då in ett bidrag som påstår att ngn ( underförstått ombildningskonsulten)är en kriminell skojare?
    Det är väl inte bara personangrepp utan faktiskt direkt ärekränkning?"

    Förtal och ärekränkning är om man utpekar någon och utsätter den för missaktning utan att det finns skälig grund. Skälig grund finns det dock massvis av i det här fallet och dessutom anses det som primärt att informera eventuella fullmaktstagare om Petters ohederliga metoder. I en sådan viktig händelse som en ombildning är det av väsentligt vikt att folk får veta vad som försigår. Självklart vill dom sopa allt under mattan och kommer med löjliga anklagelser om förtal och dylikt. Då man föröker påverka folk med rena lögner och mutor får man räkna med motstånd och att folk säger ifrån och informerar folk som är i stånd att välja sida. Jobba för er sak och svara på frågor och argument som bl.a lena har ställt, men gör det med fair play och hederliga metoder. Ber om ursäkt om någon tog illa upp!

    Väl mött!

    SvaraRadera
  21. Vad trevligt Lena att du lägger in bilder på dig själv. Bloggen blir mycket mer personlig då.

    Men till saken: du ser ut att vara från en annan tidsepok. Vi framåtsträvare är framme vid 2010. Bara så du vet.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
  22. Till anonym 15.29:

    Du skriver tänk själv. Ja, det är ett gott råd, och hela ditt inlägg är balanserat och läsvärt. Nu ska jag tänka högt: Har du läst tidningarna nyligen? Att hela Europas ekonomi hängde på gärsgårn förra veckan tack vare att Grekland hade bluffat sig in i Eurosamarbetet. Eller att Storbritanniens budgetunderskott är över 13%. Eller att det pågår ekonomiska rörelser över hela världen där man inte alls vet utfallet. Världen är skakig, Kina kanske köper USA. Eller så blir det regelrätta handelskrig framöver, mest uthållighet vinner. Det enda vi vet är att vi inget vet.
    Sverige är en liten och sårbar ekonomi, fullständigt beroende av tur och anpassning. Går Europas ekonomi ner i slasken drabbar det också oss, euro eller inte. Utan vårt handelsutbyte skulle vi få gå tillbaka till att äta rovor och hålla åkerbrasor.
    Skämt åsido, vi vet inte ett dyft om vad räntan och amorteringarna kommer att vara om 5-6 år, och detta är ändå en liten tidsrymd ifråga om att köpa och äga bostadsrätt. Idag köper man till långt under marknadsvärdet, det är alldeles sant. Men vad vet vi om marknadsvärdet 2017?
    För några år sedan sjönk bostadsrättspriserna i Köpenhamn med 40%. Ja, du läste rätt. Nu hämtar de sig, men de är långt ifrån uppe på den förra nivån. Detta är marknaden när den är grym.
    Om bubblan brister i Stockholm? Javisst kommer den att göra så inom de närmaste åren. Det är alla bedömare överens om, frågan är bara när och hur. Folk måste ju bo. Men går världsekonomin dåligt kanske man måste bo kvar i de mellanstora städerna, magneten Stockholm fungerar annorlunda under en världskris.
    Sedan går det upp igen, om man bara väntar en 5-6 år som under 1990-talet.
    Kan man vänta ut marknaden är det bra. Om inte kan det bli personlig katastrof om man måste sälja till underpris, under vad man lånat. Och dessutom förlorar sin bostad i Stockholms innerstad.

    Sedan kan man kanske lyssna till det Robert Robertsson säger: det tar tjugo år innan de sammanlagda bostadskostnaderna blir lägre än i hyresrätt enligt Petter Brolins egna beräkningar.
    Men då sitter man kanske på en miljon om man säljer. Om marknanden vill. Vilket ska bevisas...

    SvaraRadera
  23. Brf vill bli bemött med respekt. Bästa sättet att få det är att visa respekt mot andra.
    Att lämna berg med obesvarade frågor efter sig till alla dom som undrar är respektlöst.
    Varför försvann Galären från Piskan?
    Varför anlitar ni en ”syn” där det inte lämnas garantier mot dolda fel?
    Varför ger ni tomma löften till resthyresgäster?
    mm. mm.

    Tiden går och svaren uteblir. Det är respektlöst.

    SvaraRadera
  24. I BRF wollmarias infobrev nr 3/5 står under rubriken "Vad händer nu?" ang den ekonomiska planen: "Den ekonomiska planen kommer att granskas av två intygsgivare förordnade av Boverket. Boverket är en statlig myndighet och intygsgivarnas roll är att säkerställa att den ekonomiska planen går att lita på"
    Hur många gånger ska det behöva upprepas? Intygsgivarna är INTE förordnade, anställda eller på något sätt knutna till Boverket! Den enda länk de har till Boverket är att de har fått en godkänt-stämpel från myndigheten, ett slags OK att de får lov att utfärda intyg. Dessutom är de oftast andra ombildningskonsulter och det enda de skriver under är att plus och minus stämmer. De tar över huvud taget inte ställning till om planen är rimlig eller om den ens stämmer med verkligheten. Ungefär på samma sätt som logiken inte säger ett dugg om den faktiska verkligheten, utan bara om något logiskt följer utifrån givna antaganden.

    Och om det inte är mygel och bluffmakeri att låta påskina att intygsgivarna är myndighetspersoner som har granskat förhållandena bakom siffrorna... Ja då undrar jag vad mygel och bluffmakeri är!

    Bålgeting som varken är ombildad eller obildad

    SvaraRadera
  25. Har du lite tid över nu i helgen? Ska du köpa din lägenhet i Piskan? Då har jag en liten övning att föreslå. Ingen svår sak, mest till för dig som inte är alldeles förblindad.

    1. Ta den månadskostnad som Petter Brolin räknat fram för din lägenhet.
    2. Lägg till den summa som uppstår då de kostnader för gemensamma utrymmen som tvättstuga, gården, gemensamhetslokalen tas upp för sin verkliga kostnad. Detta är inte gjort nu, det har du säkert redan sett.
    3. Lägg till den amortering som kommer att krävas om några år. Du kan få lån idag utan amortering, men ekonomiska bedömare anser att amorteringskravet kommer. Kanske inga stora summor, 1-2 000 per månad, men du bör vara beredd på det.
    4. lägg också till en summa för att räntan kommer att gå upp över 3% som finns i Brolins kalkyl. Tycker du det är orimligt med 5%? Ja, det kanske du tycker, men det spelar ingen roll vad du anser om Banken vill ha den räntan.
    5. Läste du mitt inlägg om att bostadsrättspriserna i Köpenhamn rasade med 40%? Nu kanske det inte går så illa i Stockholm, säg att det räcker med 30%. Säg kanske att det aldrig kommer att existera fallande bostadspriser i Stockholm. Grattis! Det är alltid härligt med människor som har stark tro, vare sig det är gudar, politik eller bostadspriser. Tyvärr är verkligheten lite omildare, fråga fd Livetsordare, kommunister eller bekanta som var tvungna att sälja sin bostadsrätt i början av 1990-talet
    6. Lägg nu ihop alla dessa faktorer. Strunta i moraliska eller moralistiska argument som bevara allmännyttan, det uppväxande släktet eller utslumpning av våra gemensamma tillgångar. Detta kan du i det här lilla räkneexemplet lämna åt sidan, jag riktar mig här bara till din egen nytta. Jag anser nämligen att man inte behöver vara så ädel jämt. Jag kan förstå att du vill tjäna en hacka på ett i demokratisk ordning fattat beslut av våra politiker.
    7. Nu har du (om du orkat så långt) lagt ihop dessa faktorer och kan ställa dig frågan: kommer jag att garanterat gjort en bra affär om 5-6 år? En så bra affär att den motiverar att jag gjort mig av med en hyresrätt (kanske den starkaste lagstiftningen vi har) i ett av innerstadens hetaste områden till förmån för ett spekulationsobjekt som kanske visade sig vara en felspekulation. För visst går inte allt som man tänkt sig. Eller gör det det?

    SvaraRadera
  26. Robert Robertsson14 maj 2010 kl. 19:55

    Du som föredrar bostadsrätt. Det finns mycket att välja på. Det är bara att slå upp tidningen, så finns ett stort urval tillgängligt nu.
    Du som föredrar och valt hyresrätt. Det finns mindre att välja på på direkten. Stå upp för ditt val och bevara hela kvarteret i SvBos ägo!

    SvaraRadera
  27. Robert.
    Om jag köper en bostadsrätt på marknaden, kan du fixa samma rabatt som vid ombildningen? T.ex. pris 2,5 miljoner för en bostadsrätt som kostar 5 miljoner?

    SvaraRadera
  28. Amanda Labbart17 maj 2010 kl. 21:32

    Jag har växt upp i Stockholm, jag älskar mitt hem och jag älskar friheten och rättigheten som det innebär att äga RÄTTEN ATT BO, snarare än att äga väggarna och huset.

    Jag har ingen aning om hur man sköter om ett helt hyreshus, vet ni det? Det måste man veta om man ska kunna äga en del i ett företag som ska sköta om ett helt hyreshus.

    Rättigheterna som man har som hyresgäst är enorma, och skyldigheterna och riskerna man tar när man köper sin bostad är lika gigantiska. Det verkar väldigt obehagligt.

    Visst, man kan sälja den och tjäna sig en hacka, och man kan renovera badrummet och känna att pengarna man lägger ut kommer tillbaka i höjt värde av lägenheten, men min väninna äger sin bostad och hon måste konstant ha en buffert på 15-20 000 kronor ifall något händer.
    När något händer i min lägenhet behöver jag bara ha ett telefonnummer i mobilen att ringa.

    Jag kan känna tryggheten i att ingen bank kan komma och höja min ränta plötsligt. Jag kan känna tryggheten - även framför det stora hotet Marknadshyror - att det finns lagar och regler som gör att det inte är ett påtagligt hot. Innan marknadshyrorna ens hinner föreslås kommer vi att protestera, demonstrera och stoppa det genom politiska påtryckningar.

    Banken är svårare att komma åt om de höjer räntan drastiskt.

    Min väninna betalar 8000 kronor i månaden.
    Av de är 6000 räntor och omkostnader, 1500 i markhyra och 500 (FEMHUNDRA KRONOR av ÅTTATUSEN) avbetalningen på lånet.

    Gå inte på att du "betalar till dig själv". Du betalar större delen till banken.

    Betalar du inte hellre pengarna till allmännyttan som ser till att du alltid har fungerande vatten, fungerande spis och modern kyl gratis?

    Så slipper du oroa dig över om balkarna ruttnar i huset, för det finns det någon annan som har koll på. Som faktiskt VET hur man har hand om en stor fastighet!

    Jag känner verkligen tryggheten i det här sättet att bo på. En varm trygghet.

    Och vi i den "yngre generationen" kommer att kämpa mot detta in i det sista, för jag vill att ALLA ska ha råd att bo i stockholm. Ingen ska behöva flytta för att de inte har råd att köpa sin lägenhet!

    SvaraRadera
  29. Amanda Labbart17 maj 2010 kl. 21:37

    Sen vill jag säga till er som väger mellan att rösta ja eller nej, var inte rädda för att det skulle vara bakåtsträvande eller motsträvigt att rösta nej.

    Det är ett argument som används från ja-sidan för att verka som att de bygger ett bättre samhälle när de ombildar.

    Det är bara att bevara ett fantastiskt trygghetssystem som vi har utvecklat. Det är en av de finaste produkterna av den demokrati och välfärd som vi vill vara.

    Rätten att ha någonstans att bo.

    SvaraRadera
  30. Fy fasen vad ni är osolidariska som trycker på era hyresrätter! Det är tusentals människor som aldrig kommer i närheten av ett hyreskontrakt på Södermalm. Hur har ni burit er åt för att få den förmånen?
    Det är många som gärna betalar några tusen mer i månaden än ni gör. En schysst variant vore om vi kunde turas om bo i innerstan, kanske några år i taget...

    SvaraRadera
  31. Svar till Amanda

    Ja givetvis när man tillhör den exklusiva skaran som har ett kontrakt på en attraktiv lägenhet på Södermalm tycker man att vi "måste bevara ett fantastiskt trygghetssystem". Tryggt för dem där merparten antingen köpt ett kontrakt svart, bott sen urmindes tider eller känt en person som kunnat "fixa" fram en lägenhet och på så sätt hoppa över 30 års köande. Jag är själv en av dessa.

    "Rätten att ha någonstans att bo"...vad säger du till alla som INTE känner nån som kan fixa en lägenhet...som INTE har massa pengar över för att köpa ett kontrakt svart?

    Jag bor hos allmännyttan och jag har vart jättenöjd med det. Min kyl är från 1991, dvs ett energislukande monster som är allt annat än miljövänlig (appropå modern kyl). Men åter igen - jag klagar inte eftersom mitt boende är ouppnåligt för den stora massan. Visst skäms man lite men jag måste erkänna att jag i slutändan är egoistisk och tänker på vad som är bäst för mig och min familj.

    Anledningen till att debatten om marknadshyror finns är att det i ett modernt samhälle blir ohållbart med nuvarande system. Där den hopplöst subventionerade allmännyttan inte är förenlig med fri konkurrens och lika spelregler för alla. Det är därför det kommit EU-direktiv med krav på förändring av "den svenska modellen". Så på ett eller annat sätt kommer nog hyrorna att bli mer marknadsanpassade i framtiden. Stockholmsmodellen är ju ett första steg av detta och kommer ge högre hyror i attraktiva områden, tex på Södermalm.

    Alla har rätt till sin åsikt men var gärna lite mer ödmjuk och inse din priviligerade sitution och förstå att det finns en verklighet utanför din drömvärld.

    SvaraRadera
  32. Martha i Hagen18 maj 2010 kl. 16:20

    Tänk vad intressant det har blivit, tydligen är Södermalm högvilt på bostadsmarknaden just nu. När jag flyttade hit för 26 år sedan lät det inte alls så. Framförallt i DN kunde man läsa "ej Södermalm" i bytesannonserna...

    Och jag kan berätta att det var nog lättare att få tag på en hyresrätt på Söder förr. Min egen fick jag genom landstingets personalbostadsbyrå. Det var en fin välfärd vi hade då, då man tänkte på att unga människor från landet kunde vilja flytta till stora staden för att jobba på sjukhus t.ex. Och då måste man ha någonstans att bo. Eller hur? Nu är ju sånt som personalbostäder borta... Trist.

    SvaraRadera
  33. Amanda Labbart18 maj 2010 kl. 19:48

    Till anonym:

    Jag förstår helt och hållet din poäng. Men för att förtydliga en sak angående min (ja, absolut) priviligerade situation: jag har endast tack vare en fantastisk mamma som kämpat för att ha sina döttrar på söder sen vi föddes, en hyresrätt på söder. Jag kommer från en fattig bakgrund och har inte på något sätt haft det lätt under min uppväxt.

    Jag håller med om det du säger, det är orättvist, och det måste vi kämpa mot med alla medel! Jag ville bara trycka på det faktum att hyresrätter är en bra grundmodell som vi kan reformera så att det blir mer rättvist - absolut!

    Min poäng är att det inte är en lösning att sälja ut allting - det leder bara till större orättvisa och större otrygghet eftersom att BANKERNA kommer att kontrollera bostadsmarknaden och det är livsfarligt!

    Menar du att du tycker det är okej att köra ut folk som har växt upp här för att du ska ha rätten att "betala lite mer" och få din vilja igenom?

    DET är ju det mest orättvisa jag kan tänka mig, och gynnar VERKLIGEN människor som är mer priviligerade?

    SvaraRadera
  34. Amanda. I mina ögon framstår du nästan som en "bortskämd snorunge".
    När jag var ung på 70-talet jobbade jag övertid nästan varje kväll och helg för att kunna flytta hemifrån. Jag köpte då ett hyreskontrakt för svarta pengar.
    På något sätt känns det mer rättvist att attraktiva bostäder (både hyresrätter och bostadsrätter) tillkommer de som kämpar och betalar för sig än de som har bra kontakter och känner rätt personer.
    Om man tänker så hänger rättvisa och pengar ihop litegrann. Och då leder marknadshyror till bättre rättvisa.

    SvaraRadera
  35. Hördu anonym 21.23. Många av oss som bor i kv Piskan har bott här i 30 år och mer, På den tiden var kvarteret omodernt och så sunkigt att du inte skulle sätta din fot här. Det var ett råtthål helt enkelt. Men nu tycker du alltså att vi´ska flytta ut så att du och dina kompisar får plats. Snacka om bortskämd!!!
    Nu blir det hur som haver ingen ombildning i kv Piskan eftersom förtroendet för styrelsen och för ombildningskonsulten Petter Brolin med all rätt är bottenlågt. Och det betyder att min hyreslägenhet en vacker dag hamnar hos bostadsförmedlingen. Det är väl utmärkt!
    lenai

    SvaraRadera
  36. Naturligtvis försöker jag provocera litegrann! Men vad jag menar är att ni inte ska kalla Allmännyttan och dagens hyresrättssystem för rättvist. För det är inte rättvist. Det gynnar några få priviligierade som åtminstone i teorin tilldelas hyreskontrakten utan motprestation.
    Anonym 21.23

    SvaraRadera
  37. Resthyresgäst18 maj 2010 kl. 23:08

    Anonym 21.23:
    Själv har jag uppnått mitt "privilegium" genom att stå i åratal i bostadskön. I och med ombildningen av mitt kvarter försvann mina möjligheter att byta i allmännyttans interna bostadskö. Menar du att människor med mer pengar än jag är minde privilegierade, eller?
    Om det nu inte är några problem för dig att betala mer för ditt boende föreslår jag att du tar första bästa tidning och köper dig en bostadsrätt. Det vimlar av dem, och priserna går ner.

    SvaraRadera
  38. Martha i Hagen18 maj 2010 kl. 23:15

    Anonym 21.23

    Varför vill du då göra det ÄNNU mer orättvist? Det blir ju det ju mer det ombildas. Då har ju alla som har köpt sina hyresrätter bidragit till orättvisan. Eller va?

    SvaraRadera
  39. Jag håller med om att ombildningen i sig är orättvis, eftersom alla inte får möjlighet att vara med.
    Men i övrigt anser jag nog att tilldelningen av pengar, om de är ärligt förtjänade vill säga, bidrar mer till rättvisa än till orättvisor.
    21.23

    SvaraRadera
  40. Att Allmännyttan säljs ut till underpris=rättvisa?
    Att våra skattepengar stoppas ner i privata fickor=rättvisa?
    Eller vaddå?
    50 miljarder har gått förlorade=rättvisa?
    Annika i Bagis

    SvaraRadera
  41. Lystring!
    Brf Piskan Strul försöker bli vår nya värd.
    Håll i er!

    SvaraRadera
  42. Amanda Labbart20 maj 2010 kl. 18:20

    Det är oerhört löjligt att sitta och mucka gräl på en blogg, speciellt under "anonym". Sluta upp med det och skriv saker av värde istället för personliga angrepp, de har ingen relevans här.

    Att jag skulle vara en bortskämd snorunge endast för att jag inte vill bli utkastad från min hemort till fördel för rika människor, som tycker att de ska kunna köpa sig till attraktivare lägen genom att slänga ut de med mindre ekonomiska tillgångar är bara absurt.

    Och det visar att du inte har någon aning om vad du pratar om. Så snälla.

    Här, lite utbildning till dig, käre anonyme:

    PRIVILEGIUM:
    Ett privilegium är en lagstadgad, exklusiv rättighet som ges av staten till en viss person eller grupp. (Wikipedia)

    Varsågod! Ta en kurs i samhällskunskap och återkom till mig när du vågar använda ditt namn!

    Tjo!

    SvaraRadera
  43. Amanda Labbart20 maj 2010 kl. 18:23

    Alla har samma chans att stå i bostadskö, alla har inte samma chans att få lån.

    SvaraRadera
  44. De allra flesta människor i det här landet har fortfarande möjlighet att gå i skola, skaffa en utbildning och sedan ett arbete eller annan sysselsättning som ger en rimlig försörjning. I det läget så bör du också ha en god chans att få ett lån, åtminstone med den säkerhet som en bostadsrätt köpt till halva priset ger.

    SvaraRadera
  45. Vissa borde hellre skriva anonymt för att undvika att göra sig löjliga och visa hur trångsynta de är!

    SvaraRadera
  46. Amanda.
    När du blir äldre kommer du också att inse att tillvaron går att påverka och att strävsamt arbete ger valmöjligheter i form av t.ex. en attraktiv bostad.
    I det här landet har normalbegåvade med lite vilja och ambitioner fortfarande ganska stora möjligheter. I huvudsak gäller detta oavsett vilken regering som för tillfället har makten.

    SvaraRadera
  47. Till Anonym 17.56: När DU blir äldre kanske du kommer att inse att väldigt många människor INTE har stora möjligheter att finansiera ett boende som kräver miljonlån, även om de är långt mer än normalbegåvade och hur ambitiösa de än är. Alla har helt enkelt inte samma förutsättningar. Det är också så att alla är inte beredda att bara se till sin egen vinning, utan det finns fortfarande människor som vill att även det uppväxande släktet ska kunna hitta en bostad utan att skuldsätta sig upp över öronen. Om de ens får lån.

    När du blir äldre kommer du dessutom att förstå att det finns (ganska många) människor som faktiskt inte vill leva i ett segregerat område, något man i högre grad gör i ett område som domineras av bostadsrätter.

    SvaraRadera
  48. När vi blir äldre kommer vi att inse att vi lever i segregerade områden trots att vi varit många som velat annat. Utvecklingen är tyvärr sådan.
    I det läget föredrar jag att ha ordnat det för mig. Särskilt när tillfälle nu ges!
    Egoist? Ja, kanske det.

    SvaraRadera
  49. Amanda Labbart22 maj 2010 kl. 11:12

    Det är ingen idé att diskutera "möjligheterna" som vi alla så fint påstås ha. Det finns bevis på motsatsen. Det är bara att börja läsa några dagstidningar och åka ut i segregerade förorter så blir du motbevisad.

    Att alla har samma möjligheter i samhället är ett blått argument som redan motbevisats om och om igen.

    Alla har inte samma möjligheter.
    Alla kan inte få lån.

    Sluta kalla mig trångsynt, slå upp ordet och läs det jag skriver ordentligt istället. Sluta larva er.

    Lycka till med köpstämman kvarteret piskan! Jag håller tummarna för er!

    SvaraRadera