lördag 22 maj 2010

Köpstämma i Piskan på onsdag - det mesta talar för kraschlandning!

Det blir en köpstämma. Bara en vecka kvar av köperbjudandet trillade kallelsen ner i brevlådorna. Det var tydligen så bråttom att ombildningskonsulten Petter Brolin inte hann ansöka om oberoende observatörer, något som ska ske minst två veckor före stämman.

Med kallelsen följde ett nytt informationsbrev. LÄS HÄR. Av brevet framgår det att ja-sidan på sin höjd har majoritet i fyra av de sju fastigheterna. Samtidigt bekräftas att det krävs två tredjedelsmajoritet i varje fastighet.

Vi hade rätt
Argumentationen i brevet är en bekräftelse på att vi på varenda punkt haft rätt i vår kritik. Man har visserligen gjort ett sista desperat försök att fila på de skamlösa erbjudandena till resthyresgästerna. Men det handlar likväl om att lura blivande resthyresgäster att stödrösta så att köpsugna grannar får köpa.

Maxhyra 3 procent
Som du hört tidigare lovar BRF max 3 procents hyreshöjning per år för resthyresgäster. Samtidigt framgår det av den ekonomiska planen att hyreshöjningen alltid blir 3 procent. Lusläser man sedan samma plan hittar man en klausul som säger att garantin inte gäller vid värdehöjande åtgärder. Alltså – om BRF blir din hyresvärd blir hyran alltid minst 3 procent per år.

Dessutom är tilläggsavtal till kontraktet ingen garanti för någonting, vilket BRF/Petter påstår. Om hyran prövas i hyresnämnden är det lagen om bruksvärdesprövning som gäller. Petter Brolin bifogar ett utlåtande från en fastighetsjurist LÄS HÄR för att styrka att löftet gäller. Men saken är ju den att hon själv säger ”utgången av en sådan prövning kan inte förutsägas.”

100 000 kr per lägenhet
Ja, en reparationsfond på 100 000 kronor per lägenhet är utmärkt, det håller vi med om. Problemet är kommande stämmor lätt som en plätt kan riva upp beslutet. Detta motsägs inte i brevet.

Ekonomiska planen
”En ekonomisk plan får inte vara en glädjekalkyl utan ska hålla långsiktigt”, står det i brevet. Vi skriver under på det. Men problemet är att kalkylen är just en glädjekalkyl. Den räknar till exempel med att 80 procent köper, vilket är rena rama utopin. Den räknar med att räntan aldrig går över 3 %. Vilket också är rena rama utopin. Den bortser dessutom från en rad kostnader, bland annat för förvaltning av gemensamhetshus och tvättstuga.

För att betala framtida underhåll räknar föreningen med att ta nya friska lån efter 3, 5 och 10 år. Ytterst tveksamt, tycker seriösa bostadsrättföreningar, att låna pengar till underhåll.
.
Alternativ kalkyl
Vi har låtit en ekonom göra en alternativ kalkyl. KOLLA DEN! Den visar utfallet även när 70 procent köper. Att räkna med högre anslutning är vettlöst. Den alternativa kalkylen visar också utfallet vid flera räntesatser: 3, 4, 5, 6 %. De senaste tio åren har räntan i snitt legat på drygt 4 procent, långa perioder har den varit runt 6 procent. Dagens rekordlåga räntor är alltså inget normaltillstånd, och redan i höst börjar de kliva uppåt. Det spår alla ekonomer.

Ett räkneexempel
Räntesatsen och hur många procent som köper (anslutningsgraden) har enormt stor betydelse för vilken månadskostnad du får om du köper. Här är ett exempel hämtat från den alternativa planen.
.
Om 70 % köper och räntan är 3 % blir kostnaden per kvadratmeter och år i genomsnitt 1 480 kr. Nuvarande hyra är i snitt 1097 kr/kvm och år.

Om 70 % köper och räntan i stället är 6 % blir kostnaden per kvadratmeter i snitt 2 472 kr, vilket är mer än dubbelt så mycket som vi betalar i hyra i dag.

Kontrollsystemen
BRF/Petter bemöter inte heller kritiken mot planen. De tycker att vi ska ta det lugnt eftersom det finns ”flera kontrollsystem inbyggda i en ombildningsprocess”. Det första är de två intygsgivarna (förordnade av boverket), som granskar planen. De ska enligt BRF/Petter ”säkerställa att den är långsiktigt hållbar”. Struntprat! De intygar att den håller samma dag som de skriver under på den. Inte nästa dag eller nästa år. Det andra kontrollsystemet är banken, enligt brevskrivarna. Ja, de kollar planen, men först efter köpestämman. För resten – varför är den plan som delats ut inte undertecknad av intygsgivarna?

Helt hysteriskt i Brinckan!
Under rubriken ”Hur ser det ut i andra föreningar” berättar Petter/BRF glädjestrålande att anslutningsgraden är 65 procent i kvarteret Brinckan Lehusen, där han också är konsult. När jag kontaktar de boende i kvarteret beskriver de läget snarare som ”katastrof” och ”helt hysteriskt.” Man hade i den ekonomiska planen räknat med en anslutningsgrad på 85 procent, nu ser den ut att bli 65. Där sprack den ekonomiska planen! Anslutningen är nu så låg att det gränsar till att banken inte vill låna ut.

Fy för ryktesspridning
Jag vet inte i vilket syfte man i brevet lyfter fram rykten om att Petter Brolin varit inblandad i skandalaffärerna i Ringen. Det är ju så befängt så jag befarar att de hittat på det själva. Alla som då och då läser tidningen vet att det var styrelsen som stod för skandalerna. Och visst, vi ska vi vara varsamma om sanningen, som det står i brevet. Men vi ska inte heller bidra till att sprida meningslösa rykten. Något att tänka på för en konsult som aldrig missar ett tillfälle att berätta att han är ordförande i ombildningskonsulternas lilla förening, en förening som han för övrigt varit med om att starta själv.

Sluta pressa!
Avslutningsvis vädjar vi till BRF-styrelsen och andra ja-sägare att upphöra med påtryckningar på hyresgäster. Det är omoraliskt att till hyresgäster säga (i text eller muntligt) att hennes eller hans röst är avgörande för utgången. Det är bottenlöst fult och det får människor att må dåligt. Det är dessutom lögnaktigt. Utgången hänger på en otrolig massa människor. Så snälla sluta genast med det! Och har ni skam i kroppen så gå genast till de personerna och ta tillbaka dessa påståenden.

På onsdag avgörs det
På onsdag är det alltså stämma – då får vi förhoppningsvis ett avslut på den här urjobbiga processen. Det är bara att konstatera att under hela tiden har hyresgästerna i kvarteret Piskan aldrig fått tillfälle att ställa frågor till styrelsen. Trots att informationsbehovet varit enormt har man månad efter månad förvägrats information. Vi vet till exempel ingenting om hur styrelsen tänkt sig att när det gäller gemensamma lokaler och gård, som ska delas med Svenska Bostäder, eller den nya undercentralen som måste byggas.

Framtida byten
Att bli resthyresgäst innebär att du får de här personerna som hyresvärd. Förutom en hyreshöjning på minst 3 procent per år innebär det också att dina möjligheter att i framtiden byta till en likvärdig lägenhet omöjliggörs. Så oattraktiva är resthyresgästlägenheter!
När BRF/Petter tvärtom påstår att det är lätt att byta så menar de att du ska byta direkt efter köpet och låta någon köpa i ditt ställe. Med lite tur kan du då få en likvärdig lägenhet. Men det är fräckt att uppmana grannarna att flytta, tycker vi. Man vill nästan säga "vet hut" till den som föreslår något sådant.

Skriv inte på!
Vill du inte bli resthyresgäst ska du inte skriva på några papper och det finns inte heller någon anledning att gå på stämman. Din frånvaro räknas automatiskt som en nejröst. Om du skrivit på och ångrat dig – kan du hämta en blankett för återtagande av fullmakt (hänger på anslagastavlan i tvättstugan).

Under stämman, alltså onsdag 26 maj kl 19, grillar vi på gården. Vi grejar käket, men dryck tar du med själv. Hoppas vädret blir fint! Ja- och nej-sägare är lika välkomna!

Jourmöte 23 maj
Har du frågor kan du komma till vårt sista Öppet Hus-möte söndag 23 maj. Det är ett jourmöte där vi hoppas kunna svara på alla dina frågor. Här finns också blanketter för återtagande av fullmakt.

Men framför allt: Var vid gott mod – allt talar för kraschlandning av projektet Ombildning Piskan.

Lena Israelsson
för Arbetsgruppen Rädda hela Piskan

36 kommentarer:

  1. Har var man i vanlig ordning livrädd.
    Gamla damen Lena i vanlig ordning räddast av alla.
    Varför tubbar du vidare i vanlig ordning, Lena?

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Jag har funderat lite, varför argumenterar ni emot att det blir ombildning? Om ni inte vill köpa behöver ni ju inte köpa, men låt de som vill köpa få köpa istället för att hålla på och förstöra för andra hela tiden

    SvaraRadera
  3. Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den fångar kommunistråttor!
    Och fram till köpstämman ska området krylla av hungriga katter!

    SvaraRadera
  4. Eva Israelsson22 maj 2010 kl. 17:39

    För den som oroar sig över att bli resthyresgäst vill jag ge några tröstens ord. Sedan ombyggnaden för ca 30 år sen har det alltid funnits ovanligt många aktiva personer som kämpat för hyresrätten i detta kvarter. Ni kan lita på att få stöd även om det blir ombildning. Ni som vill ombilda får en varning. Som hyresvärd kommer ni att få en svår motståndare.

    SvaraRadera
  5. Ojoj Anonym 15.50!
    Det känns som om du är en mycket missnöjd människa, en som förlorat omdömet i vad gäller umgängestonen i kvarteret. En riktig loser för att prata frankt. Jag tycker faktiskt synd om inte bara dig, utan också de som lever med dig. Kanske har du hustru (är säker på att du är en riktigt långt-nere-i-skorna-man), eventuellt också barn.
    Vet de om hur du beter dig? Pröva att fråga, vetja!

    Men det var inte det som var mitt ärende, såg bara ditt lumpna utbrott och reagerade på det. Egentligen vill jag påminna om den ekonomiska debatten. Följer du den, du och ni andra som vill ta på er att köpa? Den handlar om det förskräckliga ordet Amorteringar. Hu så hemskt!

    Jag läste nyss kalkylen, en verklig rysare. Dock skulle jag också vilja ta med i sammanhanget det krav på amortering som mycket troligt kommer att dyka upp. Riksbanken har flaggat för detta, och ända fram till ganska nyligen var detta krav obligatoriskt. Man fick inte låna pengar till bostad eller låna pengar över huvud taget utan en plan att betala tillbaka. En amorteringsplan helt enkelt.
    Kommer inte ihåg när krav försvann, men det kommer säkerligen tillbaka, kanske redan nästa år.
    Samhällsekonomin klarar helt enkelt inte att svenska folket lånar allt mer och förlitar sig på att inflationen och den antagna värdestegringen klarar av att fixa saken. Därmed måste man börja amortera. Kanske inte så mycket, någon tusenlapp i månaden för en liten lägenhet, två tusen för en medelstor. Och då rasar nog en och annan privatekonomi. Om man inte vill amortera? Ja, då säger Banken upp lånet. Så enkelt går det till. Tror du mig inte? Fråga Banken, vetja! Fråga vem som helst om vad som händer då Banken bestämt något som du inte gillar, men som den måste göra, t ex beroende på vad Riksbanken bestämt.
    Räkna själv på vad din personliga ekonomi klarar av, du vet ju vilken lön du/ni har (om ni får behålla jobbet vill säga). Det här ska klaras av för många. Kanske också av dig/er:

    • bostadsrätt som enligt Wollmarias egna beräkningar kostar åtskilligt mer än den nuvarande hyran (och då pratar jag inte om vad den verkliga kostnaden blir när glädjekalkylen rasar..), nu med en amortering på en tusenlapp eller två i månaden..
    • kostnader för egen eller hyrd sommarstuga
    • ny bil ibland
    • Thailand då och då
    • barnens olika kostnader ökar i de flesta familjer
    • övriga personliga anspråk ökar också för vuxna med mat- och dryckesvanor.

    Ja, allt ska den där lilla privatekonomin klara. Grattis! Tjohej!

    SvaraRadera
  6. Hur kan du beskriva brinckanlehusen att det är hysteriskt. Har du endast frågat de som var emot ombildning.
    Hur många har du frågat?
    65 % beviljade lån på 10 dagar är väl väldigt bra

    Skrämselpropaganda från bakåtsträvare. Vi lever 2010-talet titta framåt istället för bakåt

    SvaraRadera
  7. Till anonym 15.50:

    Bara så du vet det: om du inte varit anonym och riktat detta mot en person med namn hade det fallit under allmänt åtal med rubriceringen Olaga hot.
    Du kan alltså inte som en laglydig medborgare kasta omkring dig sådana yttranden utan påföljd.
    Nu är du en föraktlig anonym smädare, och du får leva med att du är det.
    Skam över dig!

    SvaraRadera
  8. Hur kan du beskriva brinckanlehusen att det är hsyeriskt. Har du endast frågat de som var emot ombildning.
    Hur många har du frågat?
    65 % beviljade lån på 10 dagar är väl väldigt bra

    Skrämselpropaganda från bakåtsträvare. Vi lever 2010-talet titta framåt istället för bakåt

    SvaraRadera
  9. Anonym 21.07 och 22.55

    Att 65 % köper i Brinckan Lehusen innebär alltså att månadskostnaderna ökar för er som vill köpa. Har ni tänkt på det?

    Bankerna har högre krav för att ge bolån. Har ni tänkt på det?

    Den allmännyttiga värden säljer inte fastigheter till brf om antalet köpare med beviljade lån befinns vara under 67 %. Har ni tänkt på det?

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym 21.07! Nu var det inte jag som använde uttrycket, jag citerar nej-sägare.

    Vi tar det så här i stället så att du inte hakar upp dig på citatet:

    Den ekonomiska planen (och det är ju den man tar ställning till vid köpstämman)räknade med 85 procents anslutning. 77 procent röstade ja i tron att anslutningen skulle bli precis så hög. Mer än 10 dagar efter köpet har bara 65 procent fått ok för bolån samtidigt som banken kräver 67 procent för att medge lån till föreningen. Det är så långt från succé man kan komma. ¨

    Fakta talar alltså inte för lugn utan för kris. Nu börjar man också ana varför Petter Brolin inte gör så många knop på Piskans gård. Han är upptagen med Brinckan. Det handlar om något större pengasäckar där.

    Även på banken, i det här fallet Nordea, är man nervös. Klart man vill låna ut till 333 pers, men man har ju numera regler att följa. Folk ska ha ekonomi att låna. Och vad gör man när de inte har det. Jo, man inspireras av Bluestep och erbjuder följande:

    Du får låna, men bara om du skriver på ett papper om att flytta inom ett år. Jo, det är sant, och mycket tragiskt.

    Med såna oetiska metoder ska alltså banken hjälpa till att snickra ihop de allra sista bolån som krävs. Det är inte omöjligt att de lyckas.

    På måndag byter jag bank!
    Lena i

    SvaraRadera
  11. Lycka till med bankbytet.
    Hur ska du kunna hitta en bank som är bra för dig!
    Ha pengarna i madrassen så slipper du bekymmer och oroa dig för bankens policy.

    Ditt citat angående brinckanlehusen är väl väldigt överdrivet och till för att skrämma upp folk. Håll dig till sanningen

    SvaraRadera
  12. Mer än 10 dagar efter köpet har bara 65 procent fått ok för bolån.....

    Klart man vill låna ut till 333 pers, men man har ju numera regler att följa....

    Menar du att de har analyserat alla 331 pers på 10 dagar ang. lån, eller .....
    Jag tolkar det att de har hunnit analysera 65% av alla de som VILL låna, eller har du pratat med banken och de har sagt att de ratar resterande 35% redan ?????

    SvaraRadera
  13. Tyvärr ska ni nog inte ropa hej än. Min gissning är att de är ute och samlar fullmakter för fullt nu de sista dagarna. Men jag ska hålla tummarna för er på onsdag.
    Det som jag också tycker är anmärkningsvärt i ombildningsprocesser är att brfstyrelser sällan vill ha infomöten och diskutera ekonomisk plan bland annat. Om det nu blir ja, tex vad händer vid olika anslutningsgrader? mm.
    /boende i annat ombildn.område

    SvaraRadera
  14. Till anonym 23 maj 2010 09.59
    På de första 10 dagarna hade Nordea behandlat 218 låneansökningar och av dessa blev 216 beviljade och 2 avslag

    Lycka till i Piskan och hoppas ni blir ombildade och själv får bestämma över ert boende. Håller tummarna för att det blir ett JA

    SvaraRadera
  15. till anonym 23 maj 09.59

    Det finns en beskrivande artikel av situationen i Brinckan Lehusen i senaste Södermalmsnytt s.5. Det framgår att ordförande för bostadsrättföreningen Wilhelm Carlsson varit igång och ombildat annat område tidigare.
    Det var heller inte så att 100% röstade för ett köp i Brinckan Lehusen. Det var med knapp marginal som beslutet fattades på köpestämman.

    Eller menar du att du tror att banken av någon anledning analyserar blivande resthyresgästers ekonomi?

    Mari-Ann

    SvaraRadera
  16. 65 % som har klara lån efter tio dagar är fantastiskt bra siffror för Brinckan.
    Herregud, på drygt en vecka har ju jättemånga förmodligen inte hunnit få in offerter från de banker man kontaktar. Ibland kanske man inte får tid hos sin bankman på en vecka ens.
    Grattis Brinckan!

    Det är bara rädda Lena som tycker 65% klara lån på tio dagar är fiasko. Petter Brolin är nog nöjd ska du se. ;)

    blir det censur-knappen nu pga fel åsikt? ;)

    SvaraRadera
  17. Robert Robertsson23 maj 2010 kl. 19:21

    På onsdag är det ett märkligt möte på Frälsis.
    Det handlar inte om du ska köpa eller inte. Det handlar om du ska säga ja eller nej till att brf köper.
    Tänk dig, att du är på IKEA. Du ska inte handla där, utan din enda uppgift är, att ge andra tillstånd till att köpa. Lite märkligt, eller hur? Och mycket ovanligt i andra sammanhang.
    Detta upplägg borde få en och annan att höja på ögonbrynen och överväga en sådan utflykt till IKEA. Dessutom blir det även andra problem. En brf där få köper medför ekonomiska svårigheter, som kommer drabba bostadsrättsinnehavare och resthyresgäster.

    SvaraRadera
  18. Till Anonym 23 maj 09.59

    Jag noterar att nej-sidan "kräver" svar från styrelsen hela tiden, men när blogg-inlägg blir lite obekväma/svåra så är de tysta som graven

    SvaraRadera
  19. Eva Israelsson23 maj 2010 kl. 21:16

    Har just fått ett papper i brevlådan från "Gruppen för EGNAHEMSRÖRELSEN i kvarteret Piskan/Un Cyrillus" Jessus, i vilken värld lever hon? Är gruppen bildad nu två dar innan köpstämman? Sista halmstråt? Typ?? Hon skriver att även "mindre bemedlade" får chansen att köpa sin bostad. Nix, där har hon fel. ALLA FÅR INTE LÅN PÅ BANKEN. Elementär kunskap om hyresgäst- och egnahemsrörelse är att på den tiden fanns nyckfulla privatvärdar och en oreglerad hyremarknad. Idag finns allmännyttan och privatvärdar har regler att följa. Det Unni skriver om sandlådan får mig att rodna - å hennes vägnar.

    SvaraRadera
  20. Till anonym 19.50. Du får ursäkta, men just nu börjar jag och andra i gruppen bli riktigt riktigt trötta på att av våra grannar bli kallade råttor, fula, gamla, livrädda, reaktionära, humorbefriade, såna som kryper i sandlådan . Det är så sorgligt att jag vill ta till lipen.
    På grund av allt denna skit bestämde jag mig från att ta timeout från bloggen några timmar och odla min trädgård. Hoppas du har förståelse.
    Angående Brinckan så är det okey att du framför en annan åsikt. Bloggen är ett forum för debatt. Du kanske till och med har en poäng i din kritik. Jag citerade personer i Brinckan som beskrev situationen som "helt hysteriskt". Nu har du fått ge din bild, det tycker jag är jysst. Vad som är sant tänker jag försöka ta reda på på måndag. Om jag hinner. Oavsett vad det leder fram till måste jag konstatera att det är patetiskt att Petter Brolin beskriver låneprocessen som en succé i Brinckan. Till och med du tycker ju att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser.
    Det viktigaste just nu är dessutom inte Brinckan utan det som händer här i kvarteret.
    lenai

    SvaraRadera
  21. Robert, läs på hur det fungerar i brf så kommer du förstå vad som sker och varför.
    Eva, du behöver inte rodna å någon annans vägnar. Det sköter du säkert bra själv. ;)

    Nu är det sovdags efter en dag i jaktens tecken med god fångstlycka.
    Imorgon är det dags igen.

    /katten

    SvaraRadera
  22. Jag tror faktiskt att du ramlat in på fel forum. Här är länk http://www.kattforum.se/
    lenai

    SvaraRadera
  23. När brf i Linjalen började närma sig sin köpstämma upptäckte de att de saknade kontakt i vardagsfrågorna med hyresgästerna.
    För att ändå framstå som intresserade av bofrågor bildade de därför olika små grupper vars uppgift var att producera pappersinformation att stoppa i brevlådorna till hyresgästerna. Om demokratifrågor och pingisbord och annat som kunde intressera. Några satsade på fikastunder på gården. Och alla var plötsligt så jättetrevliga mot de grannar de ville bearbeta för att få en fullmakt av. Men några egna informationsmöten med hyresgäster i ombildningsfrågorna ordnades inte heller där. Precis som här gavs inte heller hyresgäster möjlighet att påverka hur ombildningsprocessen skulle läggas upp. Den processen tyckte några hyresgäster att de kunde sitta och bestämma över huvudet på folk. Resultatet blev magert.
    Vill du inte köpa finns det inget skäl i världen att delta i köpestämman på onsdag. Du kan lugnt stanna hemma!
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  24. Var modern. Leasa din lägenhet.
    Tryggt, enkelt och billigt!
    Ägande är för dom som inte hänger med i utvecklingen.

    SvaraRadera
  25. Jag har fått veta att Brf Wollmaria har bokat Frälsningsarméns lokal både onsdag 26/5 och kommande måndag 31/5. Så räkna inte med att onsdagens möte innebär ett avslut på den alltmer plågsamma processen att ombilda kvarteret Piskan. De dubbla lokalbokningarna innebär antagligen att styrelsen kommer att ajournera köpestämman onsdagen 26/5 för att sedan återuppta den måndagen 31/5. Ett inte helt ovanligt förfarande bland fifflande konsulter och hyresgäster som gärna är med om en klappjakt på fullmakter.

    Ajournering av stämmor är ursprungligen en lagstiftad möjlighet för föreningar som av något skäl tvingats avbryta en stämma. Tanken är då att föreningen och medlemmarna skall kunna återuppta det möte som avbrutits.
    Men idag används ajournering av köpestämmor som metod av ombildningskonsulter och styrelser för att försöka kamma hem de avgörande rösterna. Gärna då med motiveringen att ”det är bara du kvar så nu hänger ombildningen på din röst”.

    Respektera istället det individuella valet.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  26. Till alla som bestämt sig för att inte köpa: Var beredd på att ja-sidan kommer att ringa på din dörr igen och igen och igen. Så gick det iallafall till här i kvarteret Finansministern på Byälvsvägen vid förra årets försök till ombildning. Min balkonggranne ringde på min dörr dan innan köpstämman och var mycket ledsen. Han hade vid tredje påringningen gett upp och skrivit på fullmakt för köp. Han sa: Jag vill inte köpa men jag kände mig tvungen att skriva på. Han följde med mig till köpstämman och tog tillbaka fullmakten. Ombildningsivrarna sprang runt flera stycken och ringde på folks dörrar ända in i sista minuterna innan stämman. När stämman sen började fick vi vänta 1 1/2 timme på att det hela skulle börja. Efteråt fick vi veta att det var för att dom satt och ringde till folk och försökte övertala dom att köpa. Detta kallar jag för terror! Jag vill uppmana alla att inte acceptera sånt beteende! Om du bestämt dig för att inte köpa, öppna då inte dörren en enda gång. Vi hade flera lappar med oss om återtagande av fullmakt men dom tog ombildningsadvokaten inte emot. Nej se han menade att återtagande av fullmakt måste göras personligen. Annars tycker man ju att fullmakter och återtagande av fullmakter utfärdar man just för att man inte har möjlighet att närvara personligen vid köpstämman. Men ombildningskonsulter har tydligen sin egen logik och det bör man vara beredd på. Till dig som skriver anonymt här på bloggen och kallar Lena för "tubblena": Jag tycker att Lena är väldigt snäll mot dig som överhuvudtaget tar in dina kommentarer. Till Lena: Alla dessa saker som vissa skribenter från ja-sidan kallar er, du ska veta att dom gräver faktiskt sin egen grav, bildligt talat alltså. Ja dom gör ett bra jobb för nej-sidan därför att dom stjälper sig själva. Man kan helt enkelt inte respektera människor som drar ner debatten till den här nivån. Ni i nej-sidan kan känna er stolta när det här är över för ni kommer att veta att ni gjort allt på rätt sätt oavsett vad det blir för resultat i köpstämman. Lycka till!
    Annika i Bagis

    SvaraRadera
  27. Hej alla goda grannar!
    Jag är en av de hyresgäster som inte kommer att rösta ja på onsdag till ombildning av våra lägenheter i Piskan.
    Undrar ni varför? Då kan jag upplysa er om att det är inte av några som helst ideologiska skäl, däremot så trivs jag bra i hyresrätt och har ingen lust att bo som resthyresgäst.
    Röster jag ja så är vi kanske ett steg närmare majoritet för bostadsrätt vilket jag som sagt inte vill.
    En ytterligare anledning för ett nej är att trots min medelinkomst så har jag inte möjlighet att få lån.
    Alla ni som nu tvivlar på att ni får lån och är oroliga för framtida hyreshöjningar och inte vill bli resthyresgäster.

    GÖR SOM JAG, RÖSTA NEJ D V S INTE ALLS PÅ ONSDAG !

    P.S Ni har fortfarande rätt att köpa eller byta er lägenhet inom ett halvår efter köpet är klart. Mitt råd är att avvakta och inte rösta.
    Kalle Anka

    SvaraRadera
  28. Så är det. Det betyder att Brf inte har tillräckligt mycket röster nu.

    Då är det ju smidigt med en köpstämma på onsdag som ajourneras till måndagen efter.

    På så sätt vet ju Brf, genom onsdagens röstlängd, precis vilka de ska lägga energin på att försöka övertala. Räkna med hembesök, och har ni vuxna barn är det en lågoddsare att de kommer att få samtal från en väldigt smörig Petter Brolin.

    Prognosen varnar för nya smaskiga löften och ett ymnigt snöfall av fullmakter den närmsta veckan.

    SvaraRadera
  29. Hej Annika i Bagis, Tack för dina synpunkter utifrån - vi laddar för fullt nu och behöver verkligen råd från dem som tagit sig igenom detta. Och tack för din medkänsla. Visst förlorar jasidan på att de ständigt hånar och dessutom aldrig vågar stå från sina åsikter/förolämpningar. Men ibland blir det för mycket, i går kom det dessutom ett trist brev från en granne som också gick ut på att vi på nejsidan är värdelösa människor.
    En journalist ringde idag och ville ha lite info om hur ombildningen gått till här i kvarteret. Man kanske skulle skicka honom kopior på några av de mest hånfulla mejlen.
    Då kanske han förstår bättre.
    lenai

    SvaraRadera
  30. Till alla grannar i Piskan;
    med egen erfarenhet av er konsult och ett gäng ombildningsfanatiker som numera flyttar härifrån en efter en, vill jag bara önska er lycka till på onsdag.
    Dvs. en önskan om att ni som en gång aktivt valt att bo i hyreslägenhet hos allmännyttan kommer att få fortsätta med det!

    Efter en i vårt område, hysterisk hetsisk vecka med jakt på ja-röster och fullmakter,och till slut ett med fusk i sammanräkningen av röster, kunde vi efter dom i Tingsrätten, få fortsätta att vara nöjda hyresgäster hos AB Stockholmshem.

    Tänk er gärna för två gånger , ni som vräker ur er märkliga omdömen och anklagelser. Antingen kommerni att fortsätta bo grannar efter stämmobeslutet eller så känns det inget bra och då är det flytt som gäller.....

    Vid uppehållsväder kommer jag och grillar med er.Hälsningar Lena Blomberg.

    SvaraRadera
  31. Till Lena Blomberg!
    Du är varmt välkommen! Igen. Just nu är gården som vackrast, det prunkar överallt. Vi hoppas på uppehållsväder men skulle det komma en skur har vi kvarterslokalen att vara i.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  32. Här sprudlar framtidstron, va? ;)
    Nej-gnället är helt otroligt. Detta är människor som klagar på allt. Oavsett vad det frågas om så är svaret ett rungande nej!

    Jaja, det lär bli resthyresgästtillvaro för dessa piplisor.

    Jakten idag framgångsrik värre. Igen.
    /mätt och belåten katt

    SvaraRadera
  33. Jag önskar er i Rädda Piskan lycka till på köpstämmorna (min erfarenhet är att det alltid blir fler om det inte blir ett ja) och att ni får fortsätta bo i de gemensamt ägda bostäder som ni bott i sedan ni flyttade in.

    Även jag tycker det är talande att ombildningsaktivisterna alltid(?) tar till kommunistprefixet så fort argumenten tryter. En annan reflektion i sammanhanget är att om Stockholm kryllar av kommunister (vi är ändå ganska många som inte vill ombilda allmännyttan), hur kan det då komma sig att vi har borgerligt styre ungefär varannan mandatperiod? Borde vi inte ha en tämligen orubblig vänster- eller till och med kommunistmajoritet i Stadshuset?

    För övrigt kan jag tillägga att vad liknelsen vid råttor och svin anbelangar, lär båda vara tämligen intelligenta djur...

    SvaraRadera
  34. Här sprudlar framtidstron, va? ;)
    Nej-gnället är helt otroligt. Detta är människor som klagar på allt. Oavsett vad det frågas om så är svaret ett rungande nej!

    Jaja, det lär bli resthyresgästtillvaro för dessa piplisor.

    Jakten idag framgångsrik värre. Igen.
    /mätt och belåten katt


    Iq 40?

    SvaraRadera
  35. SENASTE NYTT I ANKEBORG

    Bankerna kräver nu att de som söker bolån ska klara av en räntehöjning på minst 7-8% och det är då nästan i lägsta laget enligt bank expertis.
    Så det blir nog bara Joakim
    Von Anka som har råd att köpa sin lägenhet utan att riskera att hamna i en lånefälla och därmed i värsta fall hamna på gatan eller tvingas flytta från ett omtyckt och tryggt boende boende.

    SvaraRadera