tisdag 25 maj 2010

Sju tips inför morgondagens köpstämma

I morgon, onsdag är det köpstämma. Då är det dags för ombildningskonsulten Petter Brolin och styrelsen för BRF Wollmaria att visa musklerna. Här är några enkla tips inför stämman.

1. Vill du inte köpa behöver du inte gå på stämman. Din frånvaro är en nejröst. Och skriv framför allt inte på någon fullmakt eller andra papper.

2. Har du skrivit på men ångrat dig – hämta blankett för återtagande av fullmakt. Kopior hänger på anslagstavlan. Lämna dem till oss.

3. Tillbringa gärna onsdagskvällen med oss (vi som inte är på stämman). Är vädret OK grillar vi, annars äter vi något annat gott. Start kl 19 på lokalen.

4. Var beredd på att BRF-styrelsen ajournerar mötet, allt för att få tid/möjlighet att bearbeta viktiga nejsägare. I så fall fortsätter mötet den 31/5. Då har nämligen styrelsen bokat Frälsningsarméns lokal.

5. Kolla gärna vår blogg på internet http://www.raddahelapiskan.blogspot.com/

6. Tips till BRF-styrelsen: Lev upp till löftet om att det ska bli bra även för resthyresgäster! Gör det genom välja en resthyresgäst som justerare. Det är för resten kutym i Förenings-Sverige att det bland justerarna finns representanter för båda sidor.

7. Om du har frågor – kom förbi någon av oss eller ring!

Arbetsgruppen Rädda hela Piskan
Mari-Ann Nilsson MS 42, tel 08-66 88 320
Lena Israelsson WY 37, mobil 0707-905955
Maria Labbart MS 42
Bibbi Leine WY 39
Robert Robertsson WY 39
Karl-Gunnar Norén WY 31
Ann-Charlotte Bromfält WY 33
Jaana Andersson MS 48 a

60 kommentarer:

  1. Johan Johanson / Rädda Linjalen25 maj 2010 kl. 11:13

    Till och med på Brf Linjalens köpstämma valdes en justerare/rösträknare från varje sida. Alla borde rimligtvis vara intresserade av att rösträkningen inte skall kunna ifrågasättas i efterhand.

    Såvitt jag kan förstå så har inte er konsult visat någon större demokratisk vilja tidigare. Men det är ju aldrig för sent att bättra sig.

    Så vad säger ni, Brf-styrelsen och Petter Brolin? Är ni demokratiska nog att att följa gängse tradition för föreningsstämmor?

    SvaraRadera
  2. Martha i Hagen25 maj 2010 kl. 12:45

    Så var det på brf Sommarhagens köpstämma också. Då blev jag från nej-sidan vald till justerare tillsammans med en från ja-sidan. Uppgiften blev att räkna ja-röster, vilket inte var svårt.

    SvaraRadera
  3. Amanda Labbart25 maj 2010 kl. 15:12

    Jag håller tummarna för er idag! Hoppas hoppas hoppas att den goda sidan vinner och Darth Petter förlorar slaget!

    Jag tror det, jag tror fortfarande på mänskligheten och solidariteten inom människor och jag tror absolut att de flesta förstår att det inte är demokratiskt mot sina medmänniskor att låta dom vara resthyresgäster..

    Åh. Gud så jag håller tummarna för ett stort rungande NEJ. Det behöver inte ens vara rungande. Bara nej.

    Jag är jättenervös. Mamma ska få fortsätta hyra sin lägenhet! Annars får ni med mig att göra.

    I will unleash my wrath upon you.

    SvaraRadera
  4. Amanda Labbart25 maj 2010 kl. 15:24

    Jag skojar förstås. I will unleash my wrath upon no-one. Min vägg kanske kolliderar med ett par tallrikar på sin höjd!

    SvaraRadera
  5. Jag vill uppmana de förespråkare för ombildning som knackar dörr för att få hyresgäster att underteckna fullmakter att genast sluta upp med att genom falska påståenden försöka få grannar att underteckna fullmakter för ombildning.
    - Det är inte sant att en person bär ansvar för hur ombildningsförsöket lyckas. Det är 127 lägenheter i fastigheterna och allas röst har ett lika värde!
    - Det är lika falskt att påstå att någon som inte har för avsikt att köpa måste delta i stämman. Den som inte har tänkt köpa sin lägenhet behöver inte alls gå dit.
    - Den intresseanmälan för köp som undertecknades och lämnades in till Svenska Bostäder 2007 är inte på något vis bindande. Det står på den! Respektera att människors liv och vilja kan ha förändrats sedan dess!
    - En nej till köp innebär inte att någon blir hyresgäst. Vi är idag alla hyresgäster hos Svenska Bostäder. För några är det ett förstahandsval att det skall fortsätta vara så. Det klingar falskt att meddela att köper man inte så blir man hyresgäst. Man kvarstår vid ett eventuellt köp som hyresgäst men med bostadsrättsföreningen som fastighetsägare. Och den är ni som står framför dem och argumenterar!
    - Om ett köp blir aktuellt har alla rätt att ansluta sig efter en köpestämma. Ge inte sken av att det inte är möjligt!
    Några av dem som kontaktat mig är gamla människor som levt sina liv länge i Piskan. Och varit nöjda och glada för att bo här. Några är sjuka och känner sig inte ha kraft att fatta ett så stort beslut just nu. De känner sig ledsna över att tilltalas av sina grannar på ett otrevligt och respektlöst sätt. Respektera individens val! Sluta genast upp med att skrämmas!
    Vi ska alla kunna fortsätta att bo här som grannar och kunna mötas i vardagen.
    Mari-Ann

    SvaraRadera
  6. Hur många äppelkakor går det åt för att köpa ett helt kvarter?

    SvaraRadera
  7. Ja nu plussas det det ordentligt. 100 000 kr i reparationer, max 3 procentiga hyreshöjningar per år samt kaffe och äppelkaka bara du säger ja till allt utan att fråga. Jag väntar med spänning på när vi stackars resthyresgäster ska få ett årskort på Gröna Lund med i potten.
    SvBo hyresgäst tycka resthyresgäst trist.

    SvaraRadera
  8. Till Mari-Anns inlägg 15.50 vill jag lägga till:
    Nu bjuds det inte bara på kakor, tomma löften och indirekta hot - utan också på lögner.
    En hyresgäst ringde mig för en stund sen och berättade att en styrelseledamot kontaktat honom. Hon påstod bestämt att hyresgästen är medlem i bostadsrättsföreningen. Vilket han definitivt inte är. Han har aldrig någonsin varit medlem i en bostadsrättsförening. Han protesterade därför och sa att han tyckte det var mycket obehagligt att han fanns med på medlemslistan.
    "Om de förfalskar medlemsskap kanske de kan förfalska fullmakter också", sa han.

    I dag har jag också fått rapporter från ett par kvinnor som utsatts för fräcka och enlgit dem själva "obehagliga" påtryckningar.

    Jag instämmer alltså i Mari-Anns ord ovan - Respektera individens val!! Lägg ner dörrknackningsprojektet. INGEN uppskattar det. På nej-sidan beslutade vi för länge sedan att inte ägna oss åt sådana påtryckningar,vare sig genom dörrknackning eller telefonsamtal, eftersom det är alldeles uppenbart att människor inte gillar det.
    lena i

    SvaraRadera
  9. Men man kommer inte ifrån att de som säger nej missar en otroligt god affär, kanske den enda möjlighet som ges i livet...

    SvaraRadera
  10. Amanda, det är inte bara din mamma som är glad för stödet och älskar dina pricksäkra kommentarer. Vi är många som gör det. titta förbi i morgon - det vore kul. vi är på lokalen från 19 och framåt ett par timmar. Det finns nåt att äta.
    lena i

    SvaraRadera
  11. Robert Robertsson25 maj 2010 kl. 21:33

    I utskick från brf 7 maj, detta år, står det ”vi vill ändå att vi alla samtalar som vänner. Vi är ändå grannar!”
    Men stå då upp för era egna ord och respektera era grannars vilja att vara ifred, åsikter och integritet och sluta med påtryckningar. Eller har ni redan glömt vad ni stod för?

    SvaraRadera
  12. Amanda!
    Din mamma kommer att få fortsätta hyra sin lägenhet oavsett om det är SveBo som är hyresvärd, eller om det ev. är en bostadsrättsförening. Jag förstår inte att hyra av en privatvärd/brf skulle vara ett öde "värre än döden" nästan - det KAN ju vara att det privata alternativet faktiskt är bättre för hyresgästen - allmännyttan är ibland en koloss på lerfötter, och ibland inte det allra bästa alternativet...
    Men oavsett, så är din mammas skydd som hyresgäst reglerat i lag.
    Ett argument för att ev. KÖPA sin lägenhet är att då skulle din mamma faktiskt kunna överlåta sin lägenhet på dig, alt. när hon avlider så har du faktiskt möjlighet att flytta in där.....
    Hyr hon så är det bara att städa ur lägenheten, och lämna tillbaka den till värden,
    kanske ett argument att beakta

    SvaraRadera
  13. En fråga,om man av nyfikenhet gick med som medlem i den nu upplösta,ursprungliga föreningen,Brf Piskan,har det någon betydelse även om man bestämt säger nej till ombildning?Dvs,kan dom på något sätt vrida till det så att det gör att ens "medlemskap" räknas som ett ja och om så,hur går man tillväga för att förhindra det?

    SvaraRadera
  14. Anonym 25 maj 2010 22.13:
    Det där tror du nog inte ens på själv.
    Visa oss i sådana fall en endaste hyresgäst som tycker att det inneburit ett uppköp att bli hyresgäst till en bostadsrättsförening, att mista sin plats i allmännyttans interna byteskö och att få sin bostad förvaltad av geniunt gedigna amatörer. Amatörer som i ert fall inte ens klarat av att hantera en så enkel sak som en sketen förening.

    Vi skulle kunna ge dig en uppsjö människor som är grymt besvikna på alla svikna löften och det utanförskap som det innebär att vara hyresgäster åt sina grannar, och som glatt skulle byta till sig en lägenhet i allmännyttan. Att bli resthyresgäst är som det låter. Man behöver bara smaka på ordet.

    Vill man inte köpa sin lägenhet är det enda rätta att strunta i att gå på stämman och därmed rösta nej till ombildning.

    Så enkelt är det faktiskt. Vad än ombildningsförespråkarna påstår.

    Hundratals hyresgäster i kvarteret Linjalen önskar er i Piskan ett hjärtligt lycka till. Vi hoppas och tror på ett gemensamt befrielseparty snart!

    Johan Johansson / Rädda Linjalen

    SvaraRadera
  15. Alla barn tycker inte att en mamma som är död är att föredra före en mamma som är röd!

    SvaraRadera
  16. Hej Anonym 20.35. Hm, missar en god affär???!! Jag är inte säker på att du säger samma sak om ett år. Bostadspriserna har börjat sjunka och räntorna stiger. Om två år är räntan uppe i 4-5,5 % tror de flesta experter. Det scenariot har dessvärre inte Petter Brolin räknat med. Och uppenbarligen inte du heller.
    Innan du slår till tycker jag därför att du ska läsa den här artikeln i E 24. Här är länken http://www.e24.se/pengar24/bostad/bostadspriserna-ar-pa-kronet-nu_2077103.e24
    lenai

    SvaraRadera
  17. Kära Amanda oroa dig inte min älskade kloka dotter. Jag ska leva länge länge!
    Jag är såå stolt över dig!
    Är så lyckligt lottad som har döttrar...du har ju en underbar klok syster också...som kämpar för solidaritet och jämställdhet!

    Tack för allt stöd Amanda och Johan Och Martha i hagen och du i bagis och alla andra snälla fina mänskor!

    SvaraRadera
  18. Rädda Flygaren önskar er lycka till och även vi hoppas på att BRF väljer in en justerare från vardera sida. Det gick inte BRF med hos oss men sedan visade sig också att rösterna inte stämde.

    Hoppas det nu blir ett tydligt nej så att det inte stämman ajourneras eller att det blir fler stämmor.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  19. Men Johan i linjalen och övriga som med jämna mellanrum för fram argumentet att lägenheten kommer att förvaltas av amatörer ifall en BRF tar över. Det är ju inte de i styrelsen/BRF som personligen kommer utföra förvaltningen. Både ekonomisk och teknisk förvaltning upphandlas och läggs ut på någon etablerad firma. Vad är det för naturlag som säger allmännyttans förvaltare (även de använder dessutom externa firmor för diverse arbeten) är mycket bättre en de som en BRF kommer anlita?

    Jag har egentligen ingen specifik åsikt runt ombildningen men läser ändå av intresse det som skrivs. Och ibland blir man bara trött på alla knasiga argument som förs fram.

    mvh
    oombildad

    SvaraRadera
  20. Martha i Hagen26 maj 2010 kl. 08:18

    Oavsett om det är en bra affär _idag_ att köpa sin allmännyttiga hyresrätt så är det nog så viktigt att ha ett konsekvenstänk angående kommande privatekonomi. Detta har Rädda Hela Piskan och andra bloggar beskrivit på ett utmärkt sätt.

    Jag önskar er all lycka i morgon på köpstämman dvs att det blir ett NEJ till köp.

    SvaraRadera
  21. Martha i Hagen26 maj 2010 kl. 08:20

    Ursäkta, det är ju IDAG köpstämman är! Så mina lyckönskningar till ett NEJ på den gäller även idag. Såklart.

    SvaraRadera
  22. Amanda.
    Du som kommer från fattiga förhållanden, be din mamma köpa och unna sig lite god ekonomi och trygghet på äldre dar. En bostadsrätt inköpt till halva priset 2010 kan bli ett ekonomiskt lyft för hela släkten.

    SvaraRadera
  23. Hej Anonym 22.46:
    Nej, det har ingen betydelse. Man ska avlämna en jaröst, antingen genom att lämna en undertecknad fullmakt eller genom att själv närvara vid stämman och själv svara JA på frågan. Vi kommer att göra allt som är möjligt för att stämman verkligen går rätt till och vi kommer också att kolla fullmakterna. Jag hoppas och tror väl att vi slipper fuskfullmakter. Vi känner varandra väl i Piskan och skulle genomskåda sådana trix, Dessutom är det meningslöst att fuska till sig några fullmakter eftersom det ändå blir förlust i några hus. Förhoppningsvis har också Petter Brolin efter all kritik skärpt sig. Man måste ju vara optimist. Fast jag måste medge att jag blev lite fundersam i går när en styrelseledamot påstod att en ickemedlem är medlem i BRF Wollmaria. Jag är alltså inte överoptimistisk.
    lena i

    SvaraRadera
  24. Sett på dn.se:

    http://www.dn.se/ekonomi/baksmalla-efter-bolanefesten-1.1111353

    Man räknar tydligen med att boräntorna stiger till 7 % om en 3-4 år...

    SvaraRadera
  25. Ett tips: Ha rörlig ränta och bygg upp en ordentlig reserv. Men, för guds skull, missa inte möjligheten att göra ditt livs affär!

    SvaraRadera
  26. Svar till
    oombildad
    26 MAJ 2010 08.08

    Det du aldrig kommer runt är att brfs styrelse är ansvarig för att upphandla de tjänster som man själv inte utför och det ansvaret ska axlas av amatörer på området.
    Nej det finns ingen naturlag som säger att allmännyttan är bättre. Det är ont om naturlagar inom samhällsvetenskapen. Däremot finns det en hel del som talar för det. De har år av erfarenhet inom området och de har högskoleutbildning för att klara av jobbet. Jag skulle vilja se den nybildade brf som matchar det.

    SvaraRadera
  27. Amanda Labbart26 maj 2010 kl. 14:47

    Men snälla ni, sluta dra in min mamma och hennes ålder i detta. Nu går ni lite för långt, jag tar faktiskt väldigt illa upp av era kommentarer angående henne! Usch. Obehagliga människor!

    Jag vill inte ha en lägenhet av mamma. Jag vill ha ett rättvist samhälle.
    Jag vill inte glida på ett bananskal, eller tjäna mig en tillfällig hacka. Jag vill att alla ska bli rättvist behandlade.
    Jag vill behålla hyresrätterna i Stockholm. Punkt.

    Hyreskontrakt är värda sin vikt i guld, och att hyra av en hyresgästförening är mycket tryggare än en mer eller mindre inkompetent brf-styrelse bestående av människor som SÅ har bevisat vad de går för på den här bloggen. Vilken typ av människor det är.

    Personangrepp, obehagliga hot, namn-kallande (det har dykt upp glåpord i form av det mesta här från ja-sidan). Jag tror att vi alla som läst här har läst dessa och noterat det.
    Ingen respekt för individen; påtryckningar, omringa folk på gården, rycka ner lappar i trapphuset, lögnspridning.

    En rätt bra sammanfattning av deras kampanj.

    Så jag tackar stolt nej till att stjäla åt mig en del av allmännyttan för att lägga skattepengar i egen ficka. Om jag en dag vill köpa en lägenhet så finns det massor att välja på, det byggs nya hela tiden. Så frukta ej ni som vill äga. Det kommer finnas att köpa - men låt bli våra hyresätter!

    Tack så hemskt mycket för inbjudan till ikväll! Det skulle vara en ära att få (förhoppningsvis) fira med er! Ni är fantastiska människor som kämpar för detta!

    Amanda

    SvaraRadera
  28. Till 13:17. Allmännyttan har erfarenheten och det är bra. Den kan dock vägas upp av andra egenskaper hos en BRF. Ofta tar man hjälp av konsult/andra BRFer för denna upphandling i de fall det saknas erfarnhet. Och under resans gång får man erfarenhet. En grannfastighet hos mig som precis ombildats har anlitat Einar Matsson som teknisk förvaltare. Var själv hyresgäst hos dem tidgare och deras service var grym! Klart vassare än motsvarande hos Svebo där jag bor nu.

    Det jag retar mig på är när man kategoriskt säger att förvaltningen hos en nybildad BRF blir usel.

    mvh
    oombildad

    SvaraRadera
  29. Amanda.
    Jag ber om ursäkt om du tagit illa vid dig! Men jag fattar inte vad du vill ha framfört.
    Du har själv nämnt att du kommer från fattiga förhållanden och att din mamma fixat en hyreslägenhet till dig. Nu säger du att du inte vill ha en lägenhet av din mamma och att du inte vill "halka in på ett bananskal". Du är lite motsägande.
    Och trygghet för många är just att äga! Och rättvisa är inte för alla när ett fåtal priviligierade tilldelas ett hyreskontrakt i innerstan!

    SvaraRadera
  30. Amanda Labbart26 maj 2010 kl. 15:17

    oombildad:
    Man säger väl det kategoriskt eftersom att erfarenhet och berättelser talar om att det oftast ÄR så.

    Privatisering leder ofta till grym service - absolut - men det sker på fattigas bekostnad och det rättfärdigar aldrig att privatisera så länge det sker på en stor samhällsgrupps bekostnad!

    SvaraRadera
  31. Till Amanda. Nej det finns inget som säger att det ÄR så. Bara för att en massa ombildningskritiska personer häver ur sig sånt på detta forum betyder det inte nödvändigtvis att det stämmer. För att kunna dra en sådan slutsats måste man göra en seriös undersökning med ett stort statistiskt urval vilket jag betvivlar att någon av de som uttalar sig har gjort.

    mvh
    oombildad

    SvaraRadera
  32. Till 14:57

    Det är väl bra om man som oerfaren och ansvarig brf – styrelse tar råd av andra. Någon måste man dock lita på och ansvaret för beslutet kommer man inte ifrån.
    Så länge ekonomien är god kan man satsa på säkra kort som Einar Mattson, bra och dyr.
    Det verkliga problemet kommer när man med mindre kassa, liten erfarenhet och noll utbildning ska ut och välja på en marknad som också har gott om ohederliga, skattefifflande och skumma företag. Här skiljs agnarna från vetet och tryggheten hos allmännyttan blir påtaglig.

    En realistisk och ödmjuk inställning från en ja-anhängare stod att läsa i Brinckan-Lehusen bloggen 22april 19.41:
    ”Det kommer säkert bli en del barnsjukdomar och initiala misstag.”

    Problemet här, är att jasidan kategoriskt hävdar att brf är en bättre värd än SvBo.

    SvaraRadera
  33. Ha rörlig ränta och gör ett tilllägg i din aftonbön; Låt inte räntan rusa så som på 90-talet! Låt inte heller EU besluta sig för att bolånekunder hos banken måste börja amortera!

    SvaraRadera
  34. Till 16:16. Tror snarare att jasidan alltid hävdar att de har en ambition om att bli en bättre värd. Hurvida de blir så eller inte vet man ju inte förrän långt senare. Men det som är min poäng i hela den här debatten är att det är fel att kategoriskt hävda att det blir sämre (eller bättre för den delen) då en BRF tar över förvaltningen.

    mvh
    oombildad

    SvaraRadera
  35. Amanda Labbart26 maj 2010 kl. 18:35

    Som vanligt svarar "anonyma" inte på det jag skriver som tar rakt i hjärtat: att din grymma service sker på fattigas bekostnad.
    Inte ett ord.

    SvaraRadera
  36. Hur gick det?
    Och Amanda: Jag är så glad över att det finns ungdomar som du, som visar engagemang och empati, ser mer än sin egen lilla vrå av världen, visar generositet osv. Med andra ord visar solidaritet till skillnad mot egoism. Bry dig inte om glåporden från ombildningsaktivisterna. De säger långt mer om dem än om dig. Fortsätt i samma stil!
    50-årig kärring

    SvaraRadera
  37. BRA! Majoritet i bara tre av sju fastigheter. Och det krävs två tredjedels i ALLA. Men Petter Brolin acceptear inte demokratiskt fattade beslut utan ajournerade för att få fyra dagar på sig att pressa människor att ändra sig innan köperbjudandet går ut 1 juni.
    Det är alltså inte läge att jubla, men det blir det på måndag.
    återkommer med mer info i morgon
    lena i

    SvaraRadera
  38. En fråga: Varför får man ajournera en stämma utan någon som helst skälig och rimlig anledning? Det är jag väldigt nyfiken på att veta!

    / Peter

    SvaraRadera
  39. Amanda Labbart27 maj 2010 kl. 14:46

    Till 26 maj 15.12:

    OM DU VILL HA EN LÄGENHET I INNERSTAN SÅ JÄVLA MYCKET SÅ STÄLL DIG I KÖ SOM ALLA ANDRA.
    Eller köp en? KÖP EN? DET FINNS ATT KÖPA. Ge fan i våra hyresrätter.

    Jag är inte privilegierad. Slå upp ordet. Och det har inte med saken att göra vilken boendesituation jag har. Absolut ingenting. Det är bara jag. Jag var av exakt samma åsikt när jag bodde i Bredäng i andrahand. JAG HAR NÅGOT SOM KALLAS INTEGRITET I MINA ÅSIKTER OCH DE HANDLAR INTE OM PERSONLIG VINNING UTAN OM ALLAS BÄSTA.

    Och det har framgått tydligt om och om igen vad jag vill säga. Jag börjar tröttna på att ingen verkar läsa/bry sig om poängen i det jag säger utan bara passar på att hoppa på detaljer och förvränga dom.

    Hade du verkligen läst det jag sagt eller varit intresserad hade du inte ställt så dumma frågor eller dragit så dumma slutsatser.

    Så uppenbarligen är du inte intresserad. Eller dum. Så svara inte då istället. Jesus.

    Ursäkta mitt tonläge men jag börjar tröttna på all denna ignorans! Det är ju helt otroligt.

    Och till er som hoppade på en viss person på mötet igår. Fyfan. Det är riktigt illa hur ni behandlar människor. Jag är så upprörd så jag vet inte var jag ska göra av det.

    Jag ska också börja ringa på hos hemma hos folk som fruarna där i kvarteret. (Fruarna. Hej 1912, eller medeltiden ringde och ville ha sina fruar tillbaka.)
    Men jag tänker ge en en uppläxning i respekt istället för tårta.

    Men! Tack för att det finns så fina människor som ni i Rädda Piskan. Det var SÅ trevligt att träffa er alla. Tack för att jag fick komma förbi och tack för alla fina ord och för att ni är så fantastiska och kämpar.

    Ni är bäst!

    Det blev mycket CAPS LOCK nu, men folk läser ju inte vad jag säger. Jag måste skrika.

    Amanda

    SvaraRadera
  40. STÅ PÅ DIG Amanda det finns fler som du.
    Boende i S-näck

    SvaraRadera
  41. Svar till Amanda. Tyvärr blir inte din argumentation speciellt trovärdig trots CAPS LOCK intryckt. Givetvis vill man värna hyresrätten då man själv sitter på ett finfint kontrakt. Man kan naturligtvis precis som du hävda att man värnar hyresrätten för "allas rätt till boende" osv. Ställa sig i kö säger du. Ja, om 30 år eller så kanske man får ett erbjudande om en skruttlägenhet på söder. Vore ärligare att erkänna att dagens system inte fungerar och är orättvist och leder till svarthandel and annat fiffel. Vem har tex "fixat fram" din lägenhet? Gissar att du inte stått i kö sen 70-talet.

    SvaraRadera
  42. Ja, stå på dig Amanda! Jag håller med dig, har man ingen möjlighet att stå i kö kan man köpa en hyresrätt svart! Det är det många som fått göra. Och det har de flesta råd med om man gnetar och sparar!

    SvaraRadera
  43. Amanda: Om jag förstått konversationen korrekt bor du inte i kvarteret och kan således inte närvarat vid mötet igår. Jag antar att du syftar till att folk reagerade på att en person gjorde allt för att sabotera mötet med springa ut och in och ringa samtal samt att diskutera kostnader för beskärning av buskar och andra petitesser då den ekonomiska planen gicks igenom. Anser du det är att behandla människor illa om man påtalar lite ordning och respekt på ett möte?

    SvaraRadera
  44. Jag kan inte undgå att se att ALLA som är för en ombildning väljer att skriva under anonym signatur varje gång det ska postas ett inlägg. Och samma inivider skriver sedan nedvärderande glosor såsom "fega råttor och ej trovärdiga" om folk som har andra synpunkter. Tillåt mig småle. Det är riktigt pinsamt att se!

    / Peter

    SvaraRadera
  45. Läs om Svenska Bostäder i dagens City Stockholm. Lyxrenovering och hyreshöjningar för 6000 boende i Järvaområdet.

    SvaraRadera
  46. Det är lätt för er att säga, Amanda och Anonym. Ett svartkontrakt kostar också en slant. Jag har hört siffror på minst 5000-6000 kr per kvm på Södermalm, men det följer väl priserna på bostadsrätter.
    Amanda, jag misstänker att du och din mamma inte är så fattiga som ni försöker ge sken av...

    SvaraRadera
  47. För helsike, man kan väl inte uppmuntra till svarthandel??? Även om systemet fungerar så.

    SvaraRadera
  48. Amanda Labbart27 maj 2010 kl. 18:51

    Grundlektion i rättvisa:

    Alla har samma chans att stå i bostadskö.

    Alla har inte samma ekonomiska situation och kan inte köpa sig dit de vill.

    = bostadssituationen ska absolut inte styras av vilken privatekonomisk situation du befinner dig i. (För det är = orättvist och gynnar de som har det gott ställt ekonomiskt och på bekostnad av fattiga).

    Har ni inte förstått något så grundläggande så pratar jag med en vägg.

    Och ni ska ge blanka fan i hur min boendesituation ser ut för den har ingenting med politik eller samhällsekonomi att göra.

    Och Anonym 15.42:
    Du hävdar att min argumentation inte är "trovärdig" men misslyckas fatalt med att peka på VARFÖR den inte är det? Jag har inte hävdat att den är felfri, jag säger att alternativet som moderaterna kastat på oss nu INTE är en lösning på problemet. Då den kastar ut fattiga från sina hem.

    Att jag bor i en hyresträtt på söder har inget med min argumentation att göra.

    I sånt fall kan jag alltså inte argumentera mot rasism eftersom att jag är vit. Eller? Va?

    Det låter ju helt bisarrt.

    SvaraRadera
  49. Amanda Labbart27 maj 2010 kl. 19:08

    Ni fortsätter alltså att systematiskt gå in på personliga situationer och vägrar att se detta som en helhet?

    Det handlar om samhällsekonomi och är i högsta grad en klassfråga. Så släpp mig, för guds skull, och se helheten.

    Vilken typ av samhälle vill vi leva i? Ett segregerat samhälle där alla med pengar hamnar i innerstäderna och fattiga i utkanterna? Det är precis det som kommer att hända om vi fortsätter att sälja ut hyreshus.

    Eller ska vi gå ihop och kräva förändringar på det system vi har idag? Det kommer vi inte kunna göra sen om bankerna kontrollerar bostadsmarknaden.

    Alla era argument bara säger emot sig själva. Köpa hyreskontrakt svart? Det är ju precis samma sak som ni röstar FÖR att ska hända, FAST LEGALT?! Exakt samma sak.

    Orättvist system? HUR orättvist är det inte att de med pengar ska kunna KÖPA sig lyxigare lägen och kasta ut fattiga ur sina hem?

    Tänk efter lite gott folk. Det finns så mycket bra saker att inse om man tänker större!

    Sen kan vi alla ha tårtkalas TILLSAMMANS istället och diskutera hur vi ska bättra på hyressituationen!

    Tårta till alla!

    SvaraRadera
  50. Kommunister som skriker sig hesa....
    Förstår faktiskt inte riktigt det klientelet. Hur kul kan det vara att vara arg för både det ena och det andra jämnt?
    Stackare.

    SvaraRadera
  51. Men herregud, bara för att det är evighetslånga köer för en hyreslägenhet i inerstan vill ni göra det ännu svårare att få en bostad! Detta genom att ombilda till bostadsrätter och minska antalet hyresrätter till en handfull. Blir det lättare att få ett hyreskontrakt om det inte finns några hyresrätter kvar? Av alla kommentarer jag läst och all ombildningsprogaganda jag hört (och läst) finns det ingen, upprepar ingen, som lyckats få mig att förstå hur det kan bli mindre orättvist på bostadslotteriet därför att man säljer ut hyresrätter till de hyresgäster som råkar bo just där. Ombildningsaktivister klagar ofta just på orättvisan i att det är så svårt att få en lägenhet i innerstan. I samma mening vill de ombilda just de lägenheter i innerstan som de själva har kontrakt på. På vilket sätt blir det lättare för någon som inte har kontrakt på en lägenhet i innerstan att få det när lägenheten i fråga är ombildad? Då läggs den ju inte ens ut på Bostadsförmedlingen längre. Eller menar de att det är rättvist att just de ska få köpa loss sina lägenheter som de redan har kontrakt på (vi kan bortse just här från att de inte köper lägenheten utan bara en andel i en ekonomisk förening)? Varför är det det?

    Jag får ingen klarhet i frågan hur många logiska kullerbyttor jag än försöker mig på.

    SvaraRadera
  52. Amanda!
    Du bor ju inte ens här - starta en egen blogg som rör DITT boende, du behöver inte använda detta forum för att vädra dina unga känslor. Du kanske ska gå med i ngt. politiskt parti, och försöka ändra på saker du tycker strider mot din övertygelse, men du har INTE rätt att tycka till om hur vi ska ha det i vårt kvarter - det är förbehållet dom som bor här!! Och till slut - du tror att du vet hur allting förhåller sig, men världen är aldrig svart eller vit, gråskalan är större.....
    Den sanning du tror dig känna till, kanske är en lögn o vice versa - det är en insikt som kommer med åren, och jag beundrar att du visar engagemang, men det här har du inte med att göra!!!!!

    SvaraRadera
  53. Det här senaste inlägget på Rädda Hela Piskan, postat den 27 maj kl 23:13 var bland de dummaste jag har läst på länge. Jag brukar inte kommentera bloggar, men gör nu ett undantag. Skribenten skriver till Amanda "du har INTE rätt att tycka tll om hur vi ska ha det i vårt kvarter - det är förbehållet dom som bor här!"
    FEL! FEL! FEL!
    Nu är det nämligen så att den fastighet som du bor i är en kommunägd fastighet som ägs av alla Stockholmare gemensamt. Man skulle kunna säga att alla Stockholmare är delägare i fastigheten Piskan och alla andra kommunägda fastigheter i Stockholm. Dessutom har inte bara Stockholmarna utan hela Sveriges befolkning genom skattemedel bidragit till att finansiera de här fastigheterna.
    Vi alla Stockholmare har inte bara RÄTT ATT TYCKA TILL om Piskan, utan vi har också en moralisk skyldighet att engagera oss i vad som händer i Piskan och många andra kommunägda bostadsfastigheter. En moralisk skyldighet mot våra barn och framtida generationer. Passar det inte att bo i en kommunägd fastighet så finns det ju 100.000-tals lediga bostadslägenheter och fastigheter att förvärva. De annonseras ut på nätet och i DN-bostadsbilaga. Men låt våra gemensamt ägda bostäder förbli i gemensam ägo.

    SvaraRadera
  54. Det är glädjande många ickepiskor som kommenterar på bloggen, och det är riktigt kul, De är alla VARMT VÄLKOMNA. Amanda är dessutom en av dem som bidragit med otroligt intressanta synpunkter och även gett oss inblickar från andra länder. Så fortsätt bry dig om Piskan, Amanda. Så ofta du bara kan.
    lenai

    SvaraRadera
  55. Jag inser att många pratar förbi varandra när det gäller "rättvisa". Vissa företräder en linje med kösystem där alla har rätt att stå i kö. Av skattebetalarna subventionerade hyror ingår i denna rättvisa. Denna rättvisa ska finnas för alla, även de som inte anstränger sig.
    Andra menar att det är rättvist om pengar får styra. Den som anstränger sig, arbetar mycket och tjänar mycket pengar ska kunna välja först. Detta förutsätter att det går att köpa lägenheter.
    Jag tror att debatten skulle vinna på om vi kunde enas om en gemensam definition på rättvisa!

    SvaraRadera
  56. Ja, större rättvisa skulle uppnås om man fick köpa hyreskontrakt öppet och om Bostadsförmedlingen slutade dela ut kontrakt gratis.

    SvaraRadera
  57. Amanda. Jag tror inte att du har förstått riktigt, men utförsäljningen och ombildningen till bostadsrätt ger ju i alla några mindre bemedlade möjlighet att bo kvar i innerstan. Den marknadsanpassning av hyrorna som sker och kommande hyreshöjningar kommer att tvinga många att flytta. Var så säker.
    Det tråkiga är att fattiga ofta också är fega och inte ser de möjligheter som ges.
    Enligt detta resonemang skulle ombildningen kunna bidra till mindre segregering, men jag tror att det är hopplöst att kämpa emot utvecklingen. Det är smartare att försöka anpassa sig!

    SvaraRadera
  58. Anonym 8:45:
    Jag skulle vilja att du preciserade dina "av skattebetalerna subventionerade hyror".

    Stockholms tre kommunala bostadsbolag går med rejäl vinst. Så även de privata värdarna.

    Allmännyttan säljs just nu ut på order av alliansen i Stadshuset. Bostadsbolagen själva skulle knappast vilja sälja sina hus som, som sagt var, är en lysande affär att driva.

    Ombildningarna i privatägda hus är obefintliga. Privata värdar tvingas inte av politikerna att tvångssälja, och att ha hyreshus i Stockholm är som sagt en bra affär.

    Slutomdömet blir således att den allmännyttiga hyresrätten i Stockholm subventionerar kommunen - inte tvärtom.

    Ombildningar innebär att kommunen subventionerar ombildningskonsulter, banker och en minoritet med vinstintresse. Tycker man att det är ett rättvist system ser man knappast längre än näsan räcker.


    Våra gemensamma tillgångar borde förvaltas på ett medborgarnyttigt och långsiktigt sätt. Inte som nu: Ett verktyg som används till att exprementera med stadshusstyrets religiöst nylibera teorier.

    SvaraRadera
  59. Komiskt att se hur gamla ni är alla livrädda i Piskan.
    Ni är en samling folk som mestadels är 60+, nån drygt 50 och ett undantag som passerat 40 för ett tag sedan.

    Är ni representativa för oss boende? Nej, inte ett dugg.
    Ni är fientliga mot allt nytt och obekant.

    Tänk på att att pensionen lär bli betydligt lägre än vad ni har i lönekuvertet ni får idag (om ni har jobb). Hur rimmar det med Stockholmsmodellens efterfrågeanpassade hyror? Lycka till...

    SvaraRadera